• Reprezentanţii Bursei, interesaţi de atragerea RCS&RDS
"Bursa din România este departe de a fi un barometru al economiei româneşti", a declarat Alin Barbu, directorul general adjunct al Bursei de Valori Bucureşti, ieri, la Braşov.
Domnia sa a adăugat: "Peste tot în lume Bursa este un barometru al economiei din acea ţară. Te uiţi la indicele BET şi dacă vezi că el creşte înseamnă că economia merge bine. Dacă el scade, înseamnă că este o problemă în economia acelei ţări", a spus Barbu. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei "Bursa de Valori Bucureşti - alternativă de finanţare pentru companiile româneşti", care face parte dintr-un road-show menit să educe mediul de afaceri din ţara noastră cu privire la instrumentele emise de Bursă.
• 2011 - an bun pentru listare
În urmă cu doi ani şi jumătate, BVB a efectuat un road-show asemănător, încercând să atragă companii care să se listeze la Bursă. "Doar patru societăţi s-au listat atunci, printre ele numărându-se Ropharma Braşov, de exemplu. Din câte ştim noi, alte 14 companii care îşi afirmaseră intenţia de a se lista şi chiar începuseră procedurile premergătoare au preferat să nu mai facă acest lucru după apariţia crizei", a mai spus Barbu.
În condiţiile în care societăţile comerciale se lovesc tot mai mult de reticenţa băncilor când vine vorba de finanţare, bursa poate fi un instrument foarte la îndemână, iar 2011 poate fi un an bun pentru listare, au mai spus reprezentanţii BVB.
Aceştia au menţionat că jucători importanţi din economie nu sunt deocamdată listaţi pe bursa românească, dând exemplu Romtelecom şi anunţându-şi interesul pentru cel mai mare jucător din piaţa de cablu tv - RCS&RDS.
De asemenea, Alin Barbu a declarat că taxele şi comisioanele pe care BVB le-a redus anul trecut vor rămâne, "în principiu", la aceeaşi valoare, deoarece "măsurile au fost luate pentru a revitaliza piaţa".
• Principalele etape ale listării
Principalele etape ale listării unui IMM ar fi, potrivit reprezentanţilor BVB, transformarea societăţii din SRL în societate pe acţiuni, aprobarea listării în AGA, pregătirea companiei pentru listare, succesul ofertei publice iniţiale, listarea şi primele tranzactii.
Anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti s-a extins cu un nou sistem de tranzacţionare, CAN-ATS, care poate fi accesat de toate companiile, inclusiv de cele mici şi mijlocii.
În Statele Unite ale Americii, 70% din companii se finanţează prin intermediul pieţei de capital şi 30% prin sistemul bancar. În Europa, băncile asigură circa 60% din finanţarea companiilor, în timp ce în România, sub 1% din companii aleg finanţarea prin bursă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2011, 01:15)
Pai asta e problema...Daca Alin Barbu stie bursa inseamna ca am pus-o de mamaliga...De fapt bursa din romania se balbie...ca Alin Barbu....
2. DP
(mesaj trimis de lasa ca stie în data de 13.03.2011, 09:20)
stie Dan P sa faca zgomot, dar nimic concret !