ALIN LATU, EBURY ROMANIA: "Economia ţării noastre va atinge nivelurile pre-pandemie în 2022"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 ianuarie 2021

"Prognozăm o altă tăiere a dobânzii de politică monetară în 2021, ceea ce va duce rata la 1%"

"Pentru primele şase luni ale anului vedem perechea EURO/RON depăşind nivelul de 4,9"

Economia ţării noastre va recupera complet căderea provocată de pandemia Covid-19 în anul 2022, a punctat ieri Alin Latu, FX Senior Corporate Dealer în cadrul Ebury Romania, acesta bazându-şi afirmaţia pe scăderea de anul trecut a PIB-ului ţării noastre şi pe creşterea prognozată pentru acest an de instituţiile financiare.

Alin Latu a spus: "Economia României a scăzut cu mai mult de 5,5% anul trecut, iar rata şomajului a crescut cu 6% în 2020. Instituţiile financiare şi-au actualizat previziunile pentru revenirea economică a ţării noastre, iar în acest moment cele mai multe văd o creştere de 4%. Principala întrebare pentru România nu a fost dacă recuperarea va fi în formă de V, ci cât de mult îi va lua economiei până să ajungă la nivelul din 2019. Şi având în vedere scăderea de anul trecut şi creşterea prognozată pentru anul acesta, înseamnă că economia va atinge nivelurile pre-pandemie în 2022".

Este o creştere cu un ritm mai redus decât a altor ţări din Europa Centrală şi de Est, în primul rând pentru că deficitul de cont curent al României este în prezent la 5%, în timp ce pentru alte ţări din estul Europei este aproape de 0%, spune dealer-ul de la Ebury, punctând că acest fapt a dus la un rating al riscului de ţară mai nefavorabil pentru ţara noastră, ceea ce generează mai multă precauţie din partea investitorilor.

"De asemenea, cred că trebuie menţionat că datoria pe termen lung a României a crescut cu 6,3 miliarde de euro, în primele opt luni ale lui 2020", a adăugat Alin Latu.

În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, dealer-ul de la Ebury a spus că firma pe care o reprezintă estimează o nouă reducere a ratei în 2020, după cea operată de BNR în această lună.

"Banca Naţională a României a tăiat rata de dobândă de politică monetară de patru ori în ultimele douăsprezece luni. La începutul pandemiei rata era de 2,5%, iar acum este de 1,25%. Dacă avem în vedere că România este încă departe de orice economie dezvoltată iar investitorii vor fi probabil foarte precauţi când se apropie de piaţa noastră, şi că rata şomajului a crescut puternic, cred că tăierea ratei din ianuarie a fost necesară. Prognozăm o altă tăiere a dobânzii în 2021, ceea ce va duce rata de la 1,25% la 1%. Dar acest lucru va depinde puternic de măsurile fiscale pe care Guvernul le va implementa", a precizat Alin Latu.

Legat de evoluţia leului, aşteptările echipei de la Ebury sunt pentru o continuare a devalorizării faţă de euro.

"Pentru primele şase luni ale anului vedem perechea EURO/RON depăşind nivelul de 4,9, pe măsură ce Banca Naţională a României va permite uşor devalorizarea leului", a spus Alin Latu, adăugând că, pentru cel de-al treilea trimestru prognoza este de 4,92, iar pentru cel de-al patrulea trimestru de 4,94.

"Probabil că previziunile noastre vor trebui puţin revizuite, dar credem că în prima jumătate a anului perechea va sări la 4,9-4,92. Personal, pentru a doua jumătate a lui 2020 o văd mergând către 4,96 şi poate, în 2022, va testa nivelul de 5", spune dealer-ul de la Ebury.

Sunt prognoze care vin în condiţiile în care, în 2020 leul s-a devalorizat cu doar 1,9% faţă de euro, dinamică ce s-a manifestată în primele patru luni ale anului, iar devalorizare a constantă, fără mişcări bruşte în piaţă.

"Dar nu la fel s-au petrecut lucrurile în Europa de Est. În Polonia, zlotul a pierdut 6% faţă de euro la începutul pandemiei, în Cehia coroana a pierdut mai mult de 12%, iar forintul ungar a pierdut mai mult de 10%. În timp ce ţările vecine au suferit de pe urma pandemiei, leul a fost foarte stabil, cu ajutorul Băncii Naţionale care a intrat constant în piaţă", a spus Alin Latu.

Din punctul său de vedere, cel mai bun lucru pe care guvernatorul BNR l-a făcut în ultimii ani a fost să controleze extrem de bine lichiditatea din piaţă a leului, iar intervenţiile sale au fost de foarte mare ajutor anul trecut.

"De asemenea, merită menţionat că în mai 2020 Banca Naţională a României a cheltuit mai mult de un miliard de euro doar într-o lună pentru a ţine rata de schimb", a adăugat Alin Latu.

Ieri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,8746 lei pentru un euro, cu 0,0002 lei peste cel din ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb