Alina Culcea, Director General Amgen România, a fost aleasă pentru un nou mandat de doi ani în funcţia de Preşedinte al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk România, îşi păstrează şi în acest mandat poziţia de Vicepreşedinte ocupată şi în ultimele 6 luni, iar echipa de conducere a fost completată de Sevan Kaloustian, Managing Director al Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România, ales şi el Vicepreşedinte ARPIM, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Boardul ARPIM este completat de alţi patru membri: Jorge Ruiz Benecke, Director General AbbVie România, Bahadir Pakis, Director General Novartis România, Cristina Barbu, Director General Takeda Pharmaceuticals şi Michel Eschenbrenner, Director General Servier România. Dan Zaharescu rămâne în conducerea asociaţiei, în calitate de Director Executiv.
Alina Culcea a fost Preşedinte ARPIM şi pe parcursul anului 2020, aleasă în această poziţie începând din decembrie 2019. Înainte de a fi Preşedinte, Alina Culcea a ocupat poziţia de Vicepreşedinte ARPIM, începând din februarie 2019, şi a fost membru al Boardului încă din anul 2016. Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, Alina Culcea este absolventă a Facultăţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. A deţinut poziţii-cheie în companii precum Novartis, Pfizer, Actavis sau GlaxoSmithKline. Din februarie 2018, Alina a fost numită Director General al Amgen România.
"Aş vrea să mulţumesc colegilor din ARPIM pentru încrederea acordată şi pentru sprijinul continuu care ne-a ajutat să ducem la bun sfârşit proiecte importante, în beneficiul pacienţilor români, într-o perioadă dificilă, în care atenţia unei lumi întregi a fost îndreptată către noi, producătorii internaţionali de medicamente inovatoare. În ultimul an, am reuşit să demonstrăm o mobilizare fără precedent şi o colaborare continuă cu autorităţile, astfel încât astăzi putem avea şi în România o soluţie de vaccinare împotriva COVID-19 şi noi speranţe pentru tratamente şi soluţii inovatoare în cazul unor boli grave", a declarat Alina Culcea.
Industria farmaceutică a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, sprijinind sistemele de sănătate şi demarând proiecte majore de cercetare pentru găsirea de soluţii de diagnostic, tratamente şi vaccinuri. ARPIM şi companiile sale membre au donat în România peste 33 de milioane de lei în bani, echipamente de protecţie sau în medicamente - donaţii către stat, asociaţii şi fundaţii, societăţi medicale sau alte organizaţii implicate activ în lupta COVID-19.
De asemenea, în 2020, industria farmaceutică a fost un partener activ al autorităţilor, societăţilor medicale şi asociaţiilor de pacienţi, în adoptarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme majore privind accesul pacienţilor la tratamente. Printre acestea se numără modificarea sistemului de calcul al taxei claw-back prin plafonarea acesteia - 15% pentru medicamentele produse în fabricile locale, 20% pentru medicamentele generice şi 25% pentru medicamentele inovatoare; actualizarea listei de noi medicamente compensate prin introducerea a 31 de noi molecule începând cu iunie 2020 şi a altor 39 de medicamente noi începând cu 1 ianuarie 2021; facilitarea accesului pacienţilor cronici la îngrijire.
"Vom continua să fim un partener activ în combaterea pandemiei COVID-19, promotori ai ştiinţei şi inovaţiei, care s-au dovedit şi de data aceasta a fi răspunsul la această criză globală. Vom sprijini autorităţile în derularea programelor prioritare precum vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, prioritar în noul mandat este să ne continuăm misiunea de a dezvolta şi a propune soluţii pentru un acces continuu al pacienţilor la medicamente inovatoare şi la servicii medicale la standarde europene", a mai spus Alina Culcea.