ALINA GORGHIU: "Democraţia Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa"

M.C.
Politică / 20 ianuarie 2023

"Democraţia Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa"

România sprijină în mod constant traseul european al Republicii Moldova, iar primirea de către aceasta a statutului de candidat la UE reprezintă "o responsabilitate istorică şi o şansă unică care nu trebuie irosită", a evidenţiat, astăzi, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, conform Agerpres.

"Sunt acţiuni care arată că relaţiile dintre cele două ţări sunt mai strânse ca niciodată, inclusiv la nivel parlamentar. Integrarea europeană, menţinerea reformelor, asigurarea rezilienţei energetice sunt obiective prioritare pentru Republica Moldova. România sprijină cu tot ceea ce poate în acest sens, miza comună, imediată, fiind menţinerea stabilităţii Republicii Moldova. România sprijină ferm şi traseul european al Republicii Moldova. Un succes, important: primirea de statut de candidat din partea UE, o responsabilitate istorică şi o şansă unică care nu trebuie irosită. Democraţia Republicii Moldova poate fi mai puternică doar în Europa", a afirmat Gorghiu.

Ea a participat, vineri, la cea de-a treia şedinţă comună a Comisiilor juridice din Senatul României şi Republicii Moldova cu invitaţi din mediul juridic care se desfăşoară, în perioada 19 - 22 ianuarie, la Piteşti. Primele două şedinţe ale Comisiilor juridice din cele două foruri legislative au avut loc la Chişinău şi Iaşi, iar cea de-a patra urmează să se desfăşoare din nou la Chişinău.

Alina Gorghiu a subliniat importanţa educaţia juridice a tinerilor în şcoli, una dintre temele abordate în şedinţa de la Piteşti.

"Trebuie să construim împreună pentru viitor. În acest sens, educaţia juridică a tinerilor este esenţială, pentru a ţine direcţia corectă, pentru a forma cetăţeni dedicaţi statului de drept, domniei legii, care au o mentalitate democratică şi europeană. În România, recent s-a modificat Legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat în sensul compatibilizării profesiei de avocat cu activităţile didactice cu conţinut juridic în învăţământul liceal şi gimnazial, sunt unul dintre iniţiatori, şi Legea educaţiei naţionale, în sensul introducerii cursurilor de educaţie antreprenorială, financiară şi juridică", a menţionat Gorghiu.

Ea a anunţat că, urmare a lansării Platformei femeilor deputate din Republica Moldova, a adresat preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova propunerea de organiza o reuniune a acesteia cu femeile parlamentar din România. "Aş fi încântată să o găzduiesc la Senat sau să mergem la Chişinău şi cred că ar fi un eveniment de suflet pentru toţi românii. Fac apel la parlamentarii din ambele ţări să continue şi în 2023 demersurile pentru promovarea egalităţii de gen şi să sprijine realizarea acestui obiectiv", a adăugat Gorghiu.

Reuniunea de la Piteşti a comisiilor se înscrie în demersul de colaborare instituţională dintre România şi Republica Moldova, a parlamentarilor români de pe ambele maluri ale Prutului, consacrând voinţa de a apropia cele două foruri legislative din perspectiva dublă a afirmării rădăcinilor identitare comune şi a sprijinului acordat de România integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb