Liberalii nu doresc o lege a amnistiei şi graţierii, ci pârghii alternative de executare a pedepselor, a declarat astăzi copreşedintele PNL Alina Gorghiu, potrivit unor surse din presă.
Gorghiu a precizat că proiectul de lege privind pedepsele alternative, lansat în dezbatere de PNL, are în centrul său ideea de drepturi şi libertăţi ale cetăţenilor.
"Acest proiect are legătură cu o temă pe care am discutat-o încă de acum două săptămâni, în şedinţa BPN (Biroul Politic Naţional, n.r.), când din păcate accentul a fost transmis publicului pe ideea de refuz al PNL legat de tema amnistiei şi graţierii. Nu, mesajul nostru şi atunci şi acum este foarte clar. Nu ne dorim o lege a amnistiei şi graţierii, pentru că nu şi-ar atinge scopul, însă suntem de acord să punem în dezbatere publică o lege care să arate care sunt metodele sau pârghiile alternative de executare a pedepselor", a spus liderul PNL.
Alina Gorghiu a menţionat că proiectul a pornit de la o analiză comparativă a sistemelor de pedepse alternative din state ale Uniunii Europene şi nu numai, în special tratându-se cadrul legislativ din ţări precum Italia, Franţa, Olanda, Belgia.
Potrivit copreşedintelui PNL, proiectul liberal prevede "executarea pedepsei la domiciliu, cu supraveghere prin brăţară electronică, în cazul pedepselor sub doi ani, executarea fracţionată a pedepsei, adică în weekend, în centre de detenţie special create în acest scop pentru pedepsele sub trei ani, executarea pedepsei în echivalent de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru pedepse sub trei ani, şi executarea pedepsei în sistem mixt, de echivalent zile muncă în folosul comunităţii şi detenţie în centre speciale în weekend".
"Toate aceste măsuri exclud infracţiuni care prevăd sau se referă la fapte de corupţie, cele săvârşite cu violenţă şi orice infracţiuni legate de serviciu şi infracţiunile conexe faptelor de corupţie", a explicat Gorghiu.
Ea a arătat că acest proiect va fi publicat pe site-ul PNL şi pe pagina de Facebook, adăugând că se vor încerca discuţii ulterioare şi cu societatea civilă, în funcţie de reacţiile venite din spaţiul public, conform sursei citate.