ALINA GORGHIU:  "Va fi o toamnă cu dezbateri profunde pe pachete legislative de prioritate zero pentru Parlament"

F.D.
Politică / 9 august 2022

"Va fi o toamnă cu dezbateri profunde pe pachete legislative de prioritate zero pentru Parlament"

În sesiunea legislativă care începe în toamnă, pe agenda Senatului figurează pachete de legi de prioritate "zero" pentru Parlament, precum cele ale educaţiei naţionale, ale justiţiei, ale securităţii naţionale sau cele privind cotele de gen, nevoia de egalitate de reprezentare în politică, a declarat, astăzi, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, conform Agerpres.

"Aşteptăm de la Guvern acele pachete foarte importante de prioritate zero pentru Parlament. O dată, vorbim de legile educaţiei naţionale, de legea educaţiei preuniversitare şi de cea universitare. Nu uitaţi că au fost cinci ani de discuţii, dezbateri, consultări cu experţi în domeniu şi ne dorim să dezbatem aprofundat aceste legi în Parlament. Aştept să văd când se cristalizează o formă finală a proiectului, pentru că s-au primit foarte amendamente pe care ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, le va analiza, sunt absolut convinsă. Vom avea legile justiţiei, care au stârnit întotdeauna discuţii în spaţiul public, în sistemul judiciar, în plan european. Sunt iarăşi convinsă că ele vor veni într-o formă foarte bună, pentru că Ministerul Justiţiei comunică în permanenţă cu factorul european pe tema lor", precizat Gorghiu.

Ea a făcut referire la legile securităţii naţionale, care trebuie aduse la nivelul anului 2022.

"Vom avea legile securităţii naţionale, acel pachet pe legile securităţii naţionale, despre care prim-ministrul spunea că vor intra de principiu în Guvern şi vor fi adoptate de Guvern la final de lună august - le aşteptăm în Parlament. Avem deja o comisie mixtă Cameră - Senat, în care vom discuta cele nouă legi. Nouă legi ale securităţii naţionale, nouă legi care au o vechime considerabilă, multe prevederi anacronice şi vrem să le aducem la nivelul anului 2022, ţinând cont de pericolele acestui an, contextul geopolitic în care ne aflăm şi respectând în egală măsură drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Vom fi foarte atenţi la respectarea acestui capitol", adăugat Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a subliniat, totodată, necesitatea susţinerii în Parlament a "performanţei" Guvernului Ciucă de a include România în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

"Nu uitaţi că avem o fişă de parcurs importantă pentru OECD, performanţa Guvernului Ciucă de a include România în acest club select va trebui să fie susţinută la nivel parlamentar de numeroase modificări legislative şi sper să avem o comisie comună Cameră - Senat şi pentru proiectul acesta numit OECD", a menţionat Gorghiu.

Ea a adus în discuţie o serie de proiecte care vizează cotele de gen, nevoia de egalitate de gen în politică şi reprezentarea, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, într-o manieră echilibrată în Parlamentul României.

"Sunt câteva proiecte care îmi sunt foarte dragi: cotele de gen, nevoia de egalitate de gen în politică şi reprezentarea, atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, într-o manieră echilibrată, pentru că sunt atâtea teme care pot fi tratate mult mai atent şi mai serios dacă am avea această egalitate de reprezentare în Parlamentul României. Vorbim despre vârsta pentru consimţământ sexual, creşterea ei la 15 ani, un proiect discutat cu multiple ONG-uri din România. Este o manieră de înlăturare a unor abuzuri extrem de periculoase, care se înmulţesc pe zi ce trece. Proiectul este, de asemenea, la Camera Deputaţilor şi sper ca el să devină realitate foarte curând. Deci, avem o agendă încărcată, va fi o toamnă care va presupune dezbateri profunde, serioase, de substanţă, pe pachete legislative care sunt sigură că ne vor ţine pe toţi atenţi", a concluzionat Gorghiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La așa activitate din când în când se merită o recompensă Alinuto: Gucci, Dolce și ce mai e " firmă de firmă! Ce zici ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb