Alpiq RomIndustries - cerere record de energie pe OPCOM, de circa 900 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 mai 2014

Alpiq RomIndustries - cerere record de energie pe OPCOM, de circa 900 milioane euro

Traderul de energie Alpiq RomIndustries, parte a grupului elveţian Alpiq, a depus pe bursa de energie OPCOM o cerere de ofertă record pentru cumpărarea de energie în valoare de până la 3,94 miliarde lei (890 milioane de euro), perioada de livrare fiind de zece ani.

Compania vrea să cumpere până la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumătate din consumul de energie naţional de anul trecut, de 55,6 milioane MWh.

Licitaţia pe OPCOM este programată pentru 14 mai, iar perioada de livrare este 21 mai 2014-20 mai 2024.

Atât în ceea ce priveşte cantitatea de energie, cât şi perioada de livrare, cererea companiei este neobişnuită pe piaţa tranzacţiilor cu energie de pe OPCOM, unde contractele se încheie în general pe perioade de la câteva luni până la cel mult doi ani, iar cantităţile variază de la câteva zeci de mii de MWh la câteva sute de mii de MWh, potrivit Mediafax.

Preţul oferit de Alpiq RomIndustries este de 150 lei pe MWh, astfel că valoarea totală pentru întreaga cantitate de energie se ridică la 3,94 miliarde de lei. În luna mai au fost încheiate tranzacţii cu electricitate pe OPCOM la preţuri care au variat între 130 lei şi 190,14 lei pe MWh.

În luna aprilie, o altă companie din grupul Alpiq, Alpiq Energy, a câştigat o licitaţie pe OPCOM organizată de Complexul Energetic Oltenia prin care va achiziţona până la sfârşitul anului 2015 o cantitate de până la 1,58 milioane MWh de energie la preţul de 194,1 lei/MWh. Valoarea contractului este de 306,6 milioane de lei (aproape 70 milioane euro).

Companiile din grupul Alpiq s-au numărat printre beneficiarii unor contracte de achiziţie a energiei prin contracte bilaterale pe termen lung de la Hidroelectrica, la preţuri mai mici decât cele din piaţă. Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, contractele directe de vânzare a energiei au constituit principala cauză a intrării în insovenţă a Hidroelectrica, în 2012.

Datele Euro Insol arată că din vânzarea energiei către firme din grupul Alpiq, Hidroelectrica a pierdut, în perioada 2006-31 mai 2012, circa 850 milioane de lei.

În luna februarie a acestui an, Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de mai mulţi traderi de energie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la pretul ala vor vinde doar cei pusi de politruci sa vanda, daca veneau cu 170-180 lei/mw era altceva...150 lei/mw inseamna energie sub pretul de cost al oricarui producator major din Romnania

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb