"Alstom", amendată de autorităţile americane pentru mită

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 decembrie 2014

"Alstom", amendată de autorităţile americane pentru mită

Grupul francez plăteşte o amendă-record, de 772 de milioane de dolari, în cadrul unui acord amiabil cu Departamentul de Justiţie

Grupul francez "Alstom" SA, producător de trenuri de mare viteză, a acceptat, săptămâna aceasta, să plătească o amendă record, de 772 de milioane de dolari, în cadrul unei înţelegeri amiabile cu autorităţile americane, ca urmare a unei anchete de corupţie, privind obţinerea de contracte în Indonezia şi Orientul Mijlociu.

Amenda penală este cea mai mare pe care o impun Statele Unite într-un caz de corupţie. Recordul anterior a fost de 450 de milioane de dolari, sancţiune plătită de "Siemens" AG din Germania, în 2008.

"Alstom" a recunoscut că unii dintre responsabilii şi angajaţii săi au dat mită unor oficiali din Indonezia, Egipt, Arabia Saudită, Bahamas şi Taiwan, ca să obţină contracte. Conform autorităţilor americane, în perioada 2000-2011, "Alstom" a dat mită de zeci de milioane de dolari ca să obţină contracte de 4 miliarde dolari, în proiecte ale companiilor de stat din ţările menţionate. Compania a câştigat aproximativ 300 de milioane de dolari din schemă, potrivit Departamentului de Justiţie din SUA.

Procurorul general adjunct al SUA, James Cole, a declarat: "Schema de corupţie de la Alstom a fost susţinută mai bine de un deceniu, pe câteva continente. Aceasta este uluitoare prin extinderea sa, impertinenţa sa şi consecinţele la nivel mondial".

Leslie Caldwell, şeful diviziei penale din Departamentul de Justiţie, a afirmat: "Corupţia din cadrul Alstom a cuprins întreg globul şi a fost modalitatea prin care a făcut afaceri compania".

Acordul amiabil dintre companie şi Justiţia din SUA deschide calea către cumpărarea, de către "General Electric" Co. (GE) din SUA, pe 12,4 miliarde de euro, a activităţilor din energie derulate de "Alstom", afacere convenită în luna iunie. Săptămâna trecută, directorul grupului francez, Patrick Kron, a informat că "Alstom" îşi va asuma în întregime amenda aplicată de autorităţile SUA şi nu o va transfera GE, chiar dacă filialele "Alstom Power" şi "Alstom Grid" au fost implicate în dosarul din SUA. Kron a precizat că grupul pe care îl conduce "a avut mai multe probleme în trecut şi regretă profund acest lucru". Potrivit conducerii "Alstom", compania şi-a schimbat "practicile de conformare".

Acordul dintre "Alstom" şi Justiţia din SUA nu pune capăt anchetelor de corupţie care privesc compania în Marea Britanie şi Brazilia. Autorităţile de la Londra au amendat, la rândul lor, o altă divizie "Alstom", "Alstom Power" Ltd., pentru dare de mită în Lituania, timp de opt ani. În iulie, autorităţile britanice au amendat încă o divizie "Alstom", "Alstom Network UK" Ltd., pentu corupţie privind unele proiecte din India, Polonia şi Tunisia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb