Altă dispută în Alianţa DA: numirea ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 3 aprilie 2006

În urma "avansării" lui Bogdan Olteanu pe poziţia ocupată înainte de Adrian Năstase - cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor - a rămas liberă funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Cel dintîi nominalizat a fost deputatul liberal Titu Gheorghiof, care a refuzat oferta însă, din motive personale.

Privirea PNL-ului s-a îndreptat apoi spre Victor Paul Dobre, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Dar preşedintele Traian Băses-cu nu este de acord cu această alegere. El i-a trimis o scrisoare premierului Tăriceanu prin care îi cere să nominalizeze altă persoană.

Motivele pentru care şeful statului nu îl agreează pe Dobre sînt, cel puţin pînă acum, neclare. Băsescu invocă faptul că secretarul de stat îndeplineşte o funcţie extrem de importantă în cadrul Ministerului Adminis-traţiei şi Internelor, fiind res-ponsabil de activitatea prefecţilor şi avînd în coordonare Comandamentul pentru situaţii de urgenţă.

Premierul Tăriceanu nu se lasă convins convins de preşedinte. "România are 22 de milioane de cetăţeni şi nu pot să-mi imaginez că depindem de un singur om, fie el foarte profesionist. Sînt convins că există în România şi alte persoane care au pricepere în activităţile organizatorice şi neîndoielnic Victor Dobre va putea să-i îm-părtăşească experienţa pe care a căpătat-o", a declarat premierul. El nu a dorit să facă, însă prea multe comentarii pe marginea scrisorii pe care a primit-o de la Băsescu."Voi analiza scrisoarea preşedintelui şi îi voi comunica punctul meu de vedere, pentru că nu vreau să comunic cu preşedintele prin intermediul mass-media", afirmă premierul.

Mai dur decît Tăriceanu la adresa preşedintelui s-a arătat, ca de obicei, liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu: "Preşedintele pretinde că undeva în Constituţie se prevede că premierul trebuie să-l consulte atunci cînd face o numire de ministru. Fie domnia sa citeşte o altă Constituţie, fie o citeşte în momente de tulburare, fie nu cunosc eu textul constituţional", a declarat el.

Antonescu invocă faptul că în Constituţie se prevede doar că preşedintele numeşte şi revocă miniştrii la propunerea primului ministru, fără a se pune problema să fie consultat. "Dacă nici această prerogativă nu o mai are premierul, atunci preşedintele e cu adevărat jucător, este şi preşedinte, este şi prim-ministru şi mă gîndesc că la o adică şi-ar putea asuma şi funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)", a declarat Crin Antonescu.

Cu aceasta, asistăm la un nou conflict în Alianţă, un conflict de orgolii dar şi de putere. Bă-ses-cu demonstrează o dată în plus că se implică, liberalii acuzînd chiar că o face mai mult chiar decît îi permite Constituţia. Pe de altă parte, PNL se străduie să îşi păstreze independenţa faţă de preşedinte şi să aibă un cuvînt cît mai greu de spus.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb