O violentă altercaţie pe tema "genocidului armean" a avut loc astăzi, între Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, şi deputata franceză din cadrul Partidului prezidenţial La Republique en marche (LREM), Sonia Krimi, în cursul unei reuniuni a Adunării Parlamentare NATO în Turcia, relatează AFP.
Acest "acroşaj" a avut loc la o zi după publicarea în Jurnalul Oficial al Franţei a unui decret care introduce o comemorare anuală, la 24 aprilie, a "genocidului armean" din 1915.
Publicarea acestui decret a provocat o nouă salvă de critici, în Turcia, împotriva Franţei şi preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care a anunţat în februarie introducerea acestei zile de comemorare, spre marea nemulţumire a Ankarei.
În deschiderea reuniunii Adunării Parlamentare NATO, astăzi, la Antalya, preşedintele Parlamentului turc Mustafa Sentop, a atacat din nou Franţa, acuzând-o de "manipularea istoriei" şi imputându-i responsabilitatea masacrelor comise în Algeria în perioada colonială şi în Rwanda, mai scrie AFP.
Sonia Krimi a luat cuvântul şi s-a declarat "şocată" de criticile turce. Ea a declarat că respinge versiunea Istoriei "scrise de învingători", potrivit unor imagini de la reuniune transmise în direct.
Intervenţia sa a provocat o replică din partea şefului diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, care a atacat violent Franţa şi pe Macron.
"În termeni de genocid şi istorie, Franţa este ultima ţară care să poată să dea lecţii Turciei, pentru că noi nu am uitat ceea ce s-a petrecut în Rwanda şi în Algeria", a punctat el.
"Voi puteţi să continuaţi să vă uitaţi de sus, dar noi vom continua să vă punem la locul vostru în acest fel", a mai adăugat acesta.
În urma acestui "acroşaj", Sonia Krimi şi delegaţia franceză care participa la reuniune au părăsit sala, în semn de protest.
"Când arogantul @MevlutCavusoglu îşi permite să-ţi dea lecţii de aroganţă şi politeşe cu aroganţă şi fără politeţe!", a scris apoi pe Twitter deputata franceză, adăugând postării sale hashtagurile #24avril (24 aprilie) şi #genocidearmenien (genocid armean).
Armenii estimează că un milion şi jumătate de locuitori ai ţării au fost ucişi în mod sistematic de către trupe ale Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial.
Însă Ankara refuză utilizarea cuvântului "genocid" şi evocă masacre reciproce, pe fondul războiului civil şi foametei care s-au soldat cu mii de morţi în cele două tabere, mai relatează AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2019, 23:40)
Turcia a la Erdogan...viitor stat esuat intr-o dictatura...iar NATO, de vreo 15 ani merge din bine in mai bine...