Alunecare de teren, pe o suprafaţă de 30 de hectare, în Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 11 iunie 2021

Alunecare de teren, pe o suprafaţă de 30 de hectare, în Buzău

În zona de munte a judeţului Buzău a fost semnalată, ieri, o alunecare de teren care s-a întins pe o suprafaţă de circa 30 de hectare, în zona Bâsca Rozilei, din oraşul Nehoiu. Pământul a continuat să o ia la vale şi în cursul nopţii astfel că autorităţile au fost şi continua să fie şi astăzi în alertă. Din fericire, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, alunecarea de teren se întinde pe o suprafaţă de pădure şi păşune, fără a fi case sau drumuri în zonă.

Totuşi, alunecare pare a fi una extrem de serioasă astfel că zona este monitorizată în permanenţă. Mai multe echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectură şi autorităţile locale din Nehoiu, au fost trimise pentru a vedea exact care este situaţia şi au surprins chiar imagini de sus, cu ajutorul unei drone.

Prefectul Silviu Iordache a declarant pentru şansanews.ro: "S-a monitorizat zona toată noaptea, alunecarea a continuat. Din fericire, nu pune în pericol locuinţe sau drumuri. Alunecarea este în monitorizare, echipe de la ISU au fost trimise în zonă. Astăzi, şi două echipe de la Prefectură vor ajunge la Bâsca Rozilei pentru o evaluare".

După ce au văzut imaginile surprinse cu drona, autorităţile au decis o primă măsură de siguranţă. Cursul unui izvor care trecea chiar prin acea zonă a fost deviat. Anunţul a fost făcut chiar de primarul oraşului Nehoiu, Ionuţ Milea, cel care a postat pe pagina de Facebook mai multe fotografii, dar şi primele informaţii cu privire la cauza care a dus la un asemenea dezastru.

Primarul Ionuţ Milea a scris pe pagina sa de Facebook: "Avertizare de interes public local, pentru locuitorii din BETERINGHEȘTI - BÂSCA ROZILEI și ARSELE: în zona Grihotiș - Beteringhești s-a produs o alunecare de teren, pe o suprafață considerabilă (estimare aproximativ 30 ha). Cauzele sunt naturale, nu se raportează la intervenții umane - construcții sau amenajări - care să vicieze structura și profilul solului, dar natura exactă a lor nu o putem preciza fără un raport de specialitate".

Domnia sa a explicat şi că după aflarea acestei expertize se vor putea lua şi deciziile cu privire la limitarea şi consolidarea zonei astfel încât să fie eliminat complet pericolul ca alunecarea de teren care acum se manifestă pe 30 de hectare să ajungă şi în zona de case.

"Expertiza ne va îndruma către următoarea etapă, aceea a limitării și consolidării zonei. Una dintre măsurile de necesitate pe care le-am luat a fost devierea cursului de apă al Izvorului Grihotiș Beteringhești, către zona Arsele. Îi rog pe locuitorii din Arsele să nu intre în panică, deoarece devierea cursului nu presupune și mărirea debitului, astfel că nu se vor înregistra pagube sau disconfort. Revenind la cauza care a determinat această măsură, vă pot încredința că situația este supravegheată și provizorie, iar în ceea ce privește limitarea acțiunii de alunecare, vom căuta cele mai bune soluții, împreună cu specialiștii în domeniu", a adăugat Ionuţ Milea.

Alte probleme din cauza alunecărilor la Băşca Rozilei

Zona Băsca Rozilei se confruntă, de altfel, deseori cu probleme din cauza alunecărilor de teren. În urmă cu câteva săptămâni, primarul din oraşul Nehoiu atrăgea atenţia că 4000 de locuitori din zona de munte a judeţului Buzău riscă să rămână izolaţi din cauza unei alunecări de teren, care afectează 30 de metri din drumul judeţean 203 K, drum care trece prin Bâsca Rozilei spre Gura Teghii. Acolo este vorba despre o alunecare de teren mai veche, despre care se ştie încă din luna ianuarie 2021. Totuşi, de atunci se fac doar lucrări care să ţină sub control situaţia, şi nu unele de amploare, astfel că după fiecare ploaie mai puternică, terenul o ia din nou la vale. Surparea avansează într-un ritm îngrijorător, iar oamenii au ajuns să circule pe o singură bandă de mers. În acest moment, aproximativ 30 de metri din drumul judeţean 203K, pe raza satului Bâsca Rozilei, este surpat.

Drumul judeţean este în administrarea Consiliului Judeţean, iar primarul oraşului Nehoiu, Ionuţ Milea, spune că a făcut sesizări încă de la începutul lunii ianuarie: "S-a luat legătura cu Consiliul Judeţean iar ei au trimis persoanele abilitate. Vineri a fost aici un proiectant ca să găsească soluţia tehnică pentru remedierea problemei. La momentul de faţă şoseaua este funcţională cam 75%. Dacă nu se va interveni este posibil ca această cale de acces să fie blocată. În cel mai scurt timp ar trebui să se găsească soluţia tehnică şi să fie făcute nişte foraje tot în zona respectivă. Undeva mai aproape de podul Negru s-a mai efectuat o lucrare de bună calitate. Trebuie intervenit, făcute foraje şi stopată această tasare".

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că se caută soluţii pentru rezolvarea problemei de pe DJ 203 K. Iniţial s-au căutat surse de finanţare şi la Guvern, respectiv alocări din Fondul de Rezervă, fapt care însă nu a fost acceptat.

"Pe DJ 203 K Podu Negru-Bâsca Rozilei sunt probleme deosebite. Am făcut eforturi financiare mari de-a lungul vremii. Am făcut demersuri pe situaţii de urgenţă să putem reabilita drumul. Din nefericire, probabil nici la nivel naţional nu sunt fonduri suficiente, am primit răspuns că ministerul nu mai alocă fonduri, să ne adresăm la CNI. Împreună cu Instituţia Prefectului vom promova un alt proiect de hotărâre", a anunţat la Focus Tv, preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Între timp, s-a intervenit cu lucrări de întreţinere pentru stoparea alunecării de teren. Acolo este riscul de blocare a traficului şi de izolare a mii de oameni.

Preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat: "Câteva mii de oameni pot rămâne izolaţi. Pe lângă locuitorii din Nehoiu, Gura Teghii, chiar şi Siriu, în plus, este şi o zonă turistică. Oricum, noi intervenim cu lucrări mici de întreţinere ca să nu se agraveze, dar acolo trebuie lucrări ample, de consolidare. Noi o avem sub control. Trebuie să facem investiţii majore. Cu siguranţă acel drum va intra într-o reabilitare de la podul Negru aşa cum este denumit generic din oraşul Pătârlagele până la Gura Teghii. Trebuie să îl reabilităm total. Dacă nu vom găsi posibilităţi pe fonduri naţionale, vom încerca pe fonduri proprii şi cu siguranţă pe fonduri europene".

O altă problemă, din cauza alunecărilor de teren, este şi în zona Vulcanilor Noroioşi.

Petre Emanoil Neagu a adăugat: "Avem aceeaşi problemă şi la Vulcanii Noroioşi. Acel drum, Berca-Vulcani, îl avem în studiu de fezabilitate, vom scoate la licitaţie proiectarea, dar trebuie rezolvată o alunecare care poate afecta cel putin 10 case din Pâclele, comuna Scorţoasa. Şi acolo întretinem drumul, se circulă pe un singur sens, încercăm să-l ţinem sub observaţie, tot timpul merge cineva acolo. Până va intra în reabilitare drumul Berca- Vulcani, trebuie să rezolvăm mai întâi problema cu alunecările. Acestea au fost cele mai mari probleme în ultimii ani, zonele cu alunecări. Sunt foarte costisitoare, dar trebuie rezolvate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb