Alungarea din piaţă a firmelor cu probleme, negociată cu UE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iulie 2010

Alungarea din piaţă a firmelor cu probleme, negociată cu UE

Mai multe modificări importante au fost aduse recent procedurilor de insolvenţă, care vor intra în vigoare începând de astăzi.

Arin Stănescu, şeful Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), ne-a declarat: "Aceste modificări benefice s-au făcut pentru că România s-a angajat în acordul de împrumut cu Uniunea Europeană să accelereze ieşirea de pe piaţă a societăţilor neviabile. Astfel, legea modificată, promulgată şi de preşedintele Băsescu, aduce prevederi importante privind plata cu prioritate a unor credite contractate de societăţile în insolvenţă şi scurtează perioada de aprobare a planurilor de reorganizare".

Domnia sa ne-a explicat că, în cazul în care societatea intră în faliment, pot fi plătite cu prioritate şi creditele cu ipotecă de rang II acordate de bănci în timpul perioadei de insolvenţă, chiar dacă există şi alte împrumuturi cu ipotecă de rang I, dar realizate în perioada anterioară insolvenţei. În plus, se elimină etapa de aprobare de principiu de către judecătorul sindic a planului de reorganizare. Astfel, acest plan este, mai întâi, aprobat de adunarea creditorilor şi abia apoi este confirmat de judecător.

Noutăţi sunt şi la capitolul răspunderii administratorilor societăţii care a intrat în insolvenţă. Dacă adminis-tratorul judiciar sau lichidatorul nu a indicat persoanele culpabile de starea de insolvenţă a debitorului, tragerea la răspundere poate fi solicitată instanţei şi de către preşedintele comitetului creditorilor sau de creditorul care deţine mai mult de 50% din valoa-rea creanţelor. Acest proces se poate judeca separat de cel privind insolvenţa societăţii respective, ne-a mai spus Arin Stănescu.

Statistica privind procedurile de insolvenţă deschise la cererea debitorilor/creditorilor după hotărârile judecătoreşti publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, în prima jumătate a acestui an, indică un număr de 12.000 de cereri, cu aproximativ 4.000 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Din cele 12.000, aproape 5.000 sunt dosare deschise la cererea debitorilor.

S-a majorat valoarea minimă a datoriilor pentru care poate fi cerută insolvenţa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb