Am băut un ceai de tei

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 22 mai 2022

Am băut un ceai de tei
Sorin Rosca Stanescu

Am urmat sfatul domnului Mugur Isărescu. Aşa se şi cuvine. În definitiv, este cel mai longeviv înalt demnitar român şi cel mai longeviv guvernator al unei bănci naţionale din lume. După ce m-am conformat, am avut o revelaţie. În cascadă. Am văzut România cu alţi ochi.

Cum am aţipit, am visat că mă preocupă, mă stresează, mă enervează şi mă revoltă inutil mega tragedia legată de zăcămintele noastre de gaze naturale din platforma continentală a Mării Negre. Am visat că mă înşelasem atunci când am crezut că autorităţile statului român, cu o largă majoritate parlamentară, au adoptat o lege prin care vom fi mai păgubiţi decât oricând altcândva în trecut. Că cei care vor exploata zăcămintele de gaze nu au nicio legătură cu Federaţia Rusă, dimpotrivă, şi că noi românii urmează să privim, aşa cum ni se cuvine, cu titlu gratuit, pe lângă redevenţe şi asigurări de mediu, 60% din cantitatea extrasă. Şi exclusivitatea comercializării întregii cantităţi, astfel încât ne vom transforma într-un hub regional al comerţului cu gaze. Şi că în acest scop se lucrează în draci pentru amenajarea celor mai mari depozite de gaze din Europa, în galeriile exploatate ale minelor de sare. Fireşte, am primit în vis informaţia că cei care s-au făcut până acum vinovaţi de înşelarea românilor, în frunte cu ministrul energiei, sunt anchetaţi de procurori pentru infracţiuni de maximă gravitate.

Dar cum v-am spus, a fost un vis în cascadă. Ce-am mai visat? Că m-am înşelat şi ne-am înşelat toţi când am crezut că primele miliarde pe care le-am împrumutat cu dobândă de la UE, zac neutilizate în Trezoreria Băncii Naţionale, într-un cont special, întrucât am fost incapabili să implementăm programele de dezvoltare pe care ni le-am propus. Că nu este adevărat că am îndatorat atât de mult statul român, încât băncile, speriate, nu ne mai dau bani decât cu cea mai mare dobândă din Europa, şi că astfel cel puţin o generaţie care vine va plăti cu vârf şi îndesat oalele sparte de guvernele lui Klaus Iohannis. Că avem o Românie educată. Cu cel mai mic număr de analfabeţi funcţionali. Cu învăţători şi profesori bine pregătiţi şi bine plătiţi. Că justiţia din România este dată de exemplu de urmat în întreaga lume şi că este predictibilă, se desfăşoară cu celeritate şi este dreaptă. În consecinţă, sentinţele penale date de justiţia română sunt respectate pretutindeni în lume. Şi ce am mai visat?

Că nu avem cea mai mare evaziune fiscală din UE, dimpotrivă, fiindcă am ştiut să combatem evaziunea, nu la coafeze, ospătari, doctori şi medici, ci acolo unde trebuie, adică în cazul multinaţionalelor, la bugetul de stat intră suficient de mulţi bani încât să nu mai fim nevoiţi să ne îndatorăm pentru pensii şi salarii, şi să ne rămână suficient pentru investiţii inteligente, aducătoare de valoare adăugată. Şi astfel, sub ochii noştrii se dezvoltă rapid infrastructura rutieră, feroviară, fluvială şi aeriană. Că industria militară evoluează spectaculos cu miliardele de euro atrase din contractele de achiziţii tip offset, ale unei tehnici militare noi şi de ultimă oră.

Şi în fine am mai visat, multe alte lucruri legate de protejarea forţei de muncă, a pădurilor, a pământului şi apelor noastre, şi în general a tot ceea ce înseamnă interes naţional. Într-un cuvânt, am visat că Legea suveranităţii, o idee excepţională lansată Dan Chitic, la elaborarea căreia mi-am adus şi eu o modestă contribuţie, şi care a fost preluată de AUR pentru a fi votată în Parlament, a trecut cu unanimitate de voturi. Şi ca să închei, am mai visat că au fost anulate toate legile şi reglementările care promovează cenzurarea presei şi crearea unei poliţii a gândirii.

Dar inevitabil, m-am trezit din revelaţie. Şi m-am întors în coşmar. Şi acum ce să fac, domnule guvernator? Să mai beau un ceai de tei?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Lui Isărescu, i-as recomanda ceai laxativ.

    Pe lângă diaree verbala, sa aibă și altfel...

    Asta e valoarea lui ptr bobor 

    Editorial de mare valoare.

    Mi-a placut. Nu mare, nu mic, exact cat trebuie si foarte frumos construit si finisat! Bravo!  

    Se termina intr-un mare fel (" Şi m-am întors în coşmar. Şi acum ce să fac, domnule guvernator? Să mai beau un ceai de tei? ") ....zic asta gandind ca va creste consumul de ceai de tei (efect extrem de pro-inflationist... :D ! ) deci... ajungem iar la temerile d-lui Isarescu. 

    Am si eu o intrebare (retorica) : politica de jaf si indatorare a Romaniei din ultimii 30 de ani se suprapune temporal cu evolutia spectaculoasa a datoriei guvernamentale a Romaniei (acum aprox 50%) ?  

    Si daca da, de ce?....  

    Pentru ca avem cel mai longeviv guvernator de banca din lume ???....  

    Concluzia mea? Romania, stat colonial captiv.

    ELIBERATI-VA ROMANI ! Eliberati-va indiferent de pret ! (Recomand ceaiul de tei la plicuri, cel de 5 ron, e cel mai accesibil! :))))))) ). 

    1. Ti-a placut, nu?

      In ce tara civilizata un puscarias pentru "utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat" da lectii de moralitate? 

      Aticol de opinie, care nu aduce nicio informatie concreta, dar se vrea a se considera "tehnic". 

      Nimic, doar batem in piua. 

      Poate ca sunt de acord cu unele pareri, dar sa vina un hot sa spuna ca justitia nu este dreapta si predictibila mi se pare bataie de joc. In ce tara justitia este dreapta?

      mai anonim, da mi-a placut.

      duminica frumoasa si mai cu pace fata de oameni, mai cu pace... stiu si eu povestile vanatoresti cu d-nul autor , dar nu au relevanta fata de articol. 

      ia-o mai usor..... 

      Este un articol scris cu indemanare dar care prezinta platitudinile, ideile stiute deja de multa lume. Deci valoare informationala zero, valoare jurnalistica decenta. Pe alte teme internationale, valorile compunerilor sunt negative.

      spurcat esti in cerul gurii ma!

      ...

    Nea sorine , mai lasă nene opiniile....

    Ai uitat și că ai făcut pârnaie și că ai fost cu secu...

    1. Si Citu a facut parnaie si ne-a indatorat pana peste cap.Inca o data intreb:de unde mama dracului a aparut individul asta?De unde a aparut Ciuca?L-au scos de la naftalina?S-a gandit ANAF-ul sa combata evaziunea fiscala din meditatiile profesorilor,spagile medicilor si de la tata Floarea care vinde leustean la margine de drum.Nimeni care este in functie inalta nu vrea sa faca nimic pentru tara asta fiindca ar insemna sa se impuste in cap.Apropo,cu Udrea cum mai este,a facut-o scapata,le e frica ca ciripeste,tot se negociaza,nu?

    Dle SRS esti sigur ca ceaiul baut a fost de tei? Nu cumva ''baietii'' ti-au pus la infuzat belladona?

    Se pare ca matale nu ai visat ci ai avut halucinatii cu petrol, cu raposatul...cu creante, cu manipulari, cu offshore... 

    Iar te-au stresat ''astia tineri'', mosule ia ''creonul'' si scrie ca norodul e cu noi si ne aclama. 

    1. norodul e narod

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb