Reporter: Câte credite agricole au solicitat fermierii români, în anul curent, la ce număr estimaţi că vor ajunge acestea până la finalul lui 2019 şi unde vă situaţi în raport cu anul trecut?
Alina Mihaela Toma: Punctual, pot să precizez că la nici jumătatea anului 2019, valoarea creditelor pentru care noi am garantat este de peste 120 milioane lei. În raport cu anul trecut, comparabil la aceeaşi perioadă, garanţiile acordate pentru producţie au crescut cu peste 50%, respectiv de la peste 21 milioane lei în anul 2018, la peste 42 milioane lei în anul 2019.
Reporter: Care este valoarea totală a garanţiilor acordate anul trecut şi la ce sumă preconizaţi că se va ajunge la finalul acestui an? Care este valoarea totală a garanţiilor acordate în ultimii 10-20 de ani?
Alina Mihaela Toma: Aş vrea să fac referire la întreaga perioadă de activitate a FGCR, de 25 de ani (nu doar în ultimii 10-20 de ani) şi să precizez că au fost acordate peste 118.000 de garanţii, în valoare de peste 10,6 miliarde de lei (peste 2,3 miliarde euro). Aritmetica ne spune că FGCR a acordat, în medie, pe parcursul întregii sale activităţi, peste 18 garanţii, în cuantum de 400.000 euro, în fiecare zi lucrătoare. Aşadar, cred că sunt îndreptăţită să consider că valoarea garanţiilor acordate anul acesta va fi cel puţin comparabilă cu cea de anul trecut.
Reporter: Câte credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole aţi garantat în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut? Ce estimări aveţi pentru întreg anul 2019?
Alina Mihaela Toma: Anul trecut, achiziţia de teren a cunoscut o ascensiune surprinzătoare, depăşind aşteptările noastre şi, în prezent, apetitul pentru achiziţia de terenuri agricole se situează în media ultimilor ani. Valoarea creditelor pentru care FGCR a emis scrisori de garanţie, la acest capitol, se ridică la peste 220 milioane lei. Per ansamblu, la începutul anului, ne-am asumat anumite obiective, indicatori reali, măsurabili. Totodată este de remarcat faptul că peste 330 de fermieri au beneficiat de garanţia FGCR pentru creditele destinate achiziţiei de teren agricol, valoarea totală a creditelor depăşind 45 milioane de euro, cu un procent mediu de garantare de circa 42%. Vă pot spune, cu satisfacţie, că suntem în grafic şi sunt semnale mai mult decât încurajatoare că vom reuşi chiar să depăşim obiectivul propus.
Reporter: Care sunt activităţile pentru care fermierii solicită, cel mai des, credite?
Alina Mihaela Toma: Există o acoperire integrală a categoriilor de activităţi agricole pentru care FGCR oferă garanţii la creditele solicitate. Sunt perioade în care creditele pentru achiziţia de teren, că tot am amintit mai devreme de acestea, ocupă o poziţie privilegiată. Au fost perioade în care investiţiile în exploataţii agricole, achiziţia de utilaje agricole, au fost considerate priorităţi de către beneficiarii garanţiilor. În prezent se pare că există un trend crescător al creditelor solicitate pentru producţie (capital de lucru), dar, aşa cum precizam anterior, acoperim toată gama de credite destinate fermierilor (producătorilor agricoli) şi procesatorilor.
Reporter: Care sunt judeţele şi/sau regiunile din România de unde provin cele mai multe solicitări (cu cel mai mare număr de garanţii)? Dar ca valoa-re a garanţiilor acordate/plătite? Cum aţi descrie dinamica aceasta, de la înfiinţarea FGCR şi până astăzi?
Alina Mihaela Toma: Ne-am gândit şi noi să facem o astfel de analiză şi vă pot prezenta câteva date de sinteză, pe un segment temporal, pe regiuni:
- Regiunea Sud-Est ocupă locul 1 din punctul de vedere al numărului de garanţii acordate (5.654 garanţii);
- Regiunea Nord-Vest ocupă locul 1 din punctul de vedere al valorii totale a garanţiilor acordate pe regiuni (peste 672 milioane lei);
- Regiunea Nord-Est ocupă locul 2 din punctul de vedere, atât al numărului de garanţii (4.607 garanţii), cât şi din punctul de vedere al valorii (peste 623 milioane lei lei );
- Regiunea Vest ocupă penultimul loc la numărul de garanţii (2.031 garanţii) dar, din punct de vedere al valorii garanţiilor (peste 192 milioane lei), se situează pe ultimul loc;
- Regiunea Bucureşti-Ilfov se află pe ultimul loc din punctul de vedere al numărului de garanţii acordate (1.942 garanţii), iar motivele sunt cunoscute, dat fiind că aceasta este o regiune preponderent urbană, în care agricultura şi dezvoltarea rurală au fost înlocuite cu alte tipuri de activităţi.
Judeţul Suceava se află pe primul loc la numărul de garanţii acordate (1.214), iar judeţul Mehedinţi se află pe primul loc la numărul de garanţii plătite (nicio garanţie plătită din 276 acordate).
Şi din datele prezentate rezultă că FGCR reprezintă un imens câştig pentru agricultură. Suntem convinşi că ne-am câştigat un loc de frunte în rândul celor care fac posibilă dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol din România.
Reporter: Care este numărul cererilor de plată neonorate de FGCR şi care sunt cauzele care duc la neonorarea unei garanţii sau la respingerea cererilor de plată adresate Fondului?
Alina Mihaela Toma: 40, doar 40 de cereri de plată respinse în 25 de ani - foarte puţine şi din cauze care ţin strict de condiţiile impuse de legislaţia în vigoare. Edificator este faptul că rata succcesului afacerilor derulate cu garanţia FGCR este de aproape 100%. În 25 de ani de activitate am primit doar 1.051 cereri de plată, 785 dintre aces-tea fiind onorate (74,7%), 226 fiind în diverse stadii, respectiv în analiză, retrase etc. (21,5%), iar restul, aşa cum spuneam, 40, au fost respinse (3,8%). Iată care au fost motivele respingerii: în principal nerespectarea prevederilor legislaţiei, forma şi conţinutul biletului la ordin (3 cereri), nerespectarea prevederilor contractului de garantare şi/sau convenţiei de lucru (23 cereri), a condiţiilor de aprobare a garanţiei (2 cereri), precum şi lipsa documentelor de utilizare a creditului (3 cereri) şi a calităţii de co-creditor al FGCR în contractele de garanţii (9 cereri).
Se poate spune că, numeric, riscul de neplată al fondului către instituţiile finanţatoare este insignifiant, respectiv de 0,03%, iar valoric din volumul total de garantare, riscul este de 0,55%.
Reporter: Cum a influenţat reducerea comisionului unic de garantare de la 3,8% la 1,6%, valabilă de la începutul acestui an, numărul creditelor solicitate de către fermierii de la noi din ţară?
Alina Mihaela Toma: Începând cu 1 ianuarie 2019, pentru garanţiile acordate pe seama surselor alocate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în baza OUG 43/2013, FGCR practică un comision unic de garantare de 1,6 % pe an. Acesta se aplică atât la soldurile garanţiilor aflate în portofoliu, cât şi celor care au fost acordate începând cu această dată. Credem că este o veste bună pentru toţi fermierii. Totuşi, încă este foarte devreme pentru a vorbi despre un real impact pe piaţă al acestei acţiuni. Chiar acum desfăşurăm o amplă campanie de informare a potenţialilor beneficiari cu privire la noile facilităţi acordate de FGCR prin instrumentele de garantare. Am fost în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Arad şi Timiş, urmează Iaşi şi Botoşani, precum şi în alte judeţe unde vom informa fermierii despre noile costuri ale garanţiei. Avem parteneriate solide şi o bună colaborare cu majoritatea instituţiilor finanţatoa-re şi împreună căutăm soluţii de a fi cât mai aproape de beneficiari pentru a le facilita accesul la finanţare. Ne propunem să oferim mediului rural programe/campanii prin care să sprijinim tinerii, în sensul formării şi instruirii, prezentării modalităţilor prin care pot accesa credite cu garanţia FGCR, care sunt drepturile şi obligaţiile pe care le au în relaţia cu instituţiile finanţatoare şi altele asemenea. Suntem optimişti şi în ceea ce priveşte continuarea trendului crescător al afacerii. Bineînţeles, suntem foarte atenţi la variaţiile cifrelor în piaţă, la evoluţia indicatorilor, dar experienţa acumulată, inclusiv în perioadele marcate de criză, ne determină să avem încredere în viitor.
Reporter: Vă mulţumesc!