Ţara noastră ar putea avea relaţii comerciale directe cu Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, a declarat ieri, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Potrivit Mediafax, domnia sa a explicat: "România n-ar obţine neapărat un preţ mai bun la gaze, dacă s-ar elimina intermediarii, dar dacă ar oferi ceva grupului Gazprom, dacă ar face un pas înainte către Gazprom, ar putea".
Oficialul Ambasadei Rusiei a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să cumpere societatea, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. Distrigaz Sud a fost preluată, în 2005, de grupul francez Gaz de France, în cadrul unui proces de privatizare.
Sidorov a spus că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată.
Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.
România importă, în prezent, gaze de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012. WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu scopul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.
Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.
Reprezentantul Ambasadei Rusiei a declarat că preţul gazelor naturale ar putea ajunge în jurul valorii de 500 dolari pe mia de metri cubi la finalul anului 2011, în funcţie de evoluţia preţului petrolului. "Depinde de situaţia din Libia. Dacă acolo va fi o situaţie mai grea şi preţul va mai creşte", a spus Igor Sidorov, citat de Agerpres.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dan Plaveti, a arătat, recent, că preţul gazelor de import a avut o tendinţă permanentă de creştere ajungând la nivelul de aproximativ 400 dolari pentru mia de metri cubi, previziunile pentru finalul anului fiind ca aceasta să depăşească 500 dolari pentru mia de metri cubi.