Am terminat resursele Pământului şi consumăm din capitalul generaţiilor viitoare

Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 30 iulie 2019

Am terminat resursele Pământului şi consumăm din capitalul generaţiilor viitoare

La nivel global, folosim resursele a 1,75 planete, dar avem doar una

Bugetul pe care natura ni-l ofera în fiecare an a fost epuizat ieri, potrivit datelor Global Footprint Network (GFN).

Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (n.r. EOD - Ziua Suprasolicitării Pământului), marchează data când solicitările umanităţii depăşesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an. În ultimii 20 de ani, această zi a ajuns să fie cu trei luni mai devreme, recordul fiind anul acesta, pe 29 iulie. 2019 a reuşit să devanseze "recordul" înregistrat anul trecut pe 1 august, şi pe cel din 2017, când "ziua depăşirii" a fost înregistrată pe 3 august. La începutul anilor '70, această dată era 29 decembrie.

Umanitatea foloseşte în prezent natura de 1,75 ori mai rapid decât ecosis-temele planetei noastre se pot regenera, echivalentul a 1,75 planete.

Impactul consumului excesiv se vede - lipsa apei în anumite zone, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii solurilor, defrişările şi fenomenele negative cauzate de dispariţia pădurilor, dispariţia speciilor, colapsul unor stocuri de peşte şi schimbările climatice, toate sunt consecinţe ale insuficienţei la care resursele planetare au ajuns. În plus, consumul excesiv diminuează resursele pe care le avem, dar şi capacitatea de refacere a acestora. Epuizarea stocurilor şi acumularea de deşeuri şi emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze şi, în final, să colapseze, potrivit datelor GFN. De aceea este important să acţionăm acum, la toate nivelurile.

ONG-ul World Wide Fund for Nature consideră că dacă reuşim să mutăm Earth Overshoot Day (EOD) cu câte 5 zile în fiecare an, umanitatea se va putea încadra din nou în limitele resurselor unei singure planete pe an, până în 2050. GFN oferă date cu privire la impactul pe care l-ar avea schimbările din fiecare sector.

Transportul personal contribuie cu 17% la amprenta ecologică a umanităţii. Astfel că, dacă am reduce utilizarea maşinilor cu 50% la nivel mondial şi ne-am asuma că o treime din distanţa parcursă, în prezent, cu maşina este înlocuită cu transportul public, iar res-tul de mersul pe jos sau bicicleta, EOD s-ar muta cu 11,5 zile mai târziu.

În ceea ce priveşte hrana, aceasta contribuie cu 26% la amprenta umanităţii. O treime din hrana produsă în lume, pentru consumul uman, este risipită şi înseamnă 9% din amprenta noastră. Dacă la nivel global am reduce risipa alimentară la jumătate, la nivel de retail şi consumatori, EOD ar fi cu 10 zile mai târziu. Dacă am înlocui 50% din consumul de carne cu hrană vegetariană, am muta data 15 zile (din care 10 zile doar pentru că am reduce emisiile de metan de la animale).

În prezent, emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa moştenire datorii uriaşe generaţiilor viitoare: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii. Dacă am reduce emisiile de carbon din amprenta noastră cu 50%, am ajunge să consumăm resursele a 1,2 planete, în loc de 1,75, iar EOD ar fi mai târziu cu 93 de zile. De asemenea, dacă ar fi folosite corespunzător, tehnologiile existente pentru clădiri, procese industriale şi producerea de electricitate ar putea muta EOD cu 21 de zile, fără să se piardă din productivitate sau confort.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totul este o insailare, o minciuna, o conspiratie a neo-marxistilor ca franeze economia si sa bage noi taxe.

    Aaa, da, ca era sa uit - nu exista incalzire globala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb