AMÂNAREA FINANŢĂRILOR EXTERNE  Conducerea BNR, în şedinţă specială

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 noiembrie 2009

Fără banii de la instituţiile financiare internaţionale, fără şanse în accesarea unor împrumuturi pe pieţele externe şi în condiţiile unor presiuni pentru dobânzi mai mari din partea băncilor autohtone, conducerea Băncii Naţionale a României s-a văzut nevoită să sară, încă o dată, în ajutorul Guvernului.

Deşi Consiliul de Administraţie trebuia să se mai întrunească abia anul viitor, pe 5 ianuarie, o "şedinţă specială" a avut loc, ieri, pentru adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton, potrivit comunicatului transmis de BNR.

"În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton", se arată în comunicatul citat.

Astfel, CA al BNR a hotărât reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30%, la 25%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2009.

Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române, ne-a declarat că măsura BNR ajută la finanţarea deficitului bugetar - asigurând condiţii mult mai bune - şi la asigurarea macrostabilităţii. În opinia domniei sale finanţarea deficitului, în absenţa deciziei de ieri, ar fi creat probleme în funcţionarea economiei.

"Problema este că deficitul bugetar tot creşte şi va trebui redus cumva, însă măsuri în acest sens vom vedea abia anul viitor", ne-a spus domnul Anghel.

Decizia CA al BNR se înscrie totodată în procesul de aliniere graduală a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din România la standardele Băncii Centrale Europene, se mai arată în comunicatul Băncii Centrale.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=68762&key=MjAwOS0xMS0xNyAxIGQ4NWI3ZWY4MWQxMzFkY2M0NjViNTg4YTJiMjMxMDhi.html< link2 >Finanţele au reuşit să atragă numai 265 milioane lei, la randament de 10%< link3 >

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb