AMBASADA REPUBLICII ISLAMICE IRAN: "Ideologia politică a Imamului Khomeini, răspuns la rezolvarea crizelor şi problemelor umanităţii"

A.I.
Internaţional / 3 iunie 2020

"Ideologia politică a Imamului Khomeini, răspuns la rezolvarea crizelor şi problemelor umanităţii"

Astăzi, când structura comunităţii internaţionale se confruntă cu o situaţie politică critică, este nevoie, mai mult ca oricând, să cunoaştem fundamentele şi ideile politice ale Imamului Khomeini în diferitele sale sfere internaţionale, a transmis Ambasada Republicii Islamice Iran cu ocazia comemorării trecerii în nefiinţă a liderului Revoluţiei Islamice din Iran.

Ambasada Iranului a emis următorul mesaj: "Glorioasa Revoluţie Islamică din Iran este, fără îndoială, un fenomen influent şi transformator în ultimele decenii, sub conducerea de neegalat a Imamului Khomeini. Acesta a creat o schimbare dramatică în domeniul relaţiilor internaţionale şi al ecuaţiilor politice ale guvernelor lumii. Principiile şi conceptele acestei revoluţii au fost în general influenţate de gândirea şi practica Imamului Khomeini ca ideolog şi conducător al acesteia".

Cele mai importante realizări pe plan internaţional ale Revoluţiei Islamice sub conducerea lui Imam Khomeini, au fost prezentarea Islamului politic sub forma unui tip de discurs nou pe scena mondială, independenţa faţă de Occident şi Orientul politic în lume, trezirea islamică, combaterea aroganţei, lupta împotriva opresiunii şi apărarea celor asupriţi, lupta pentru dreptate şi libertate, reînvierea valorilor comune ale lumii islamice, reînvierea unităţii dintre musulmani, promovarea unei culturi a independenţei etc, potrivit Ambasadei Iranului.

Imam Khomeini, regretatul lider al Revoluţiei Islamice din Iran, a cerut naţiunilor islamice să adopte o nouă abordare a valorilor islamice, cu scopul de a contracara dominaţia superputerilor din Orient şi Occident şi, stabilind o legătură directă între revoluţie şi religia Islamului, a prezentat revoluţia ca fiind o condiţie necesară pentru realizarea idealurilor divine, un mijloc de realizare a obiectivelor gândirii

religioase şi de conectare a societăţii umane la sublimarea umană, mai notează sursa citată.

Mesajul Ambasadei mai precizează: "După victoria Revoluţiei Islamice din Iran, Imam Khomeini a condus societatea islamică din Iran timp de un deceniu, într-unul dintre cele mai dificile momente politice din istoria contemporană, şi în timpul războiul impus al regimului Baasist al lui Sadam Hussein din Irak, împotriva ţării noastre, până când, în data de 5 iunie 1989, a trecut în nefiinţă. Acum, la 31 de ani de la moartea Imamului Khomeini, drumul său este continuat cu fermitate, iar

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Revoluţiei Islamice, conduce ţara urmând calea Imamului Khomeini şi principiile Revoluţiei Islamice. Printre liderii religioşi, Imamul Khomeini este o figură excepţională, unică şi admirabilă datorită calităţilor sale umane înalte. Imamul, în dimensiunea materială, a fost filozof, jurist islamic, scriitor, orator, poet, exeget şi teolog. În dimensiunea spirituală, acesta a fost un drept slujitor al Lui Dumnezeu, iar secretul succesului său a stat doar în

devotamentul şi sinceritatea sa. Acesta a fost în acelaşi timp un mare mistic, dar şi cel mai mare politician al timpului său, iar în apogeul luptei şi guvernării sale politice, el şi-a păstrat acelaşi spirit mistic şi religios. În ceea ce priveşte gândirea şi ideologia, Imamul Khomeini a fost cel mai mare inovator al secolului şi a prezentat lumii Islamul cu cea mai frumoasă faţă a sa, iar acest lucru a fost motivul pentru care milioane de oameni liberi din lumea contemporană au fost atraşi de

carisma sa fără pereche. Imamul Khomeini a fost un gânditor care cunoştea în detaliu diversele sfere ale Islamului, iar această caracteristică determina personalitatea sa completă, transformându-l într-o figură memorabilă în ştiinţă şi gândire. Prin urmare, înţelegerea ideologiei politice a Imamului este legată într-un fel de alte aspecte ale personalităţii sale, fără de care elementele de bază ale viziunii sale politice sunt imposibil de înţeles".

Ideologia politică a Imamului Khomeini, formată pe fundamentele sale teoretice, este fără îndoială un răspuns la rezolvarea crizelor şi problemelor umanităţii, în special a societăţilor umane din epoca actuală, precizează Ambasada Iranului.

"Imamul Khomeini consideră că cea mai importantă problemă a societăţilor

actuale şi a umanităţii este nerespectarea legilor naturale şi divine; legi care se bazează pe nevoile reale ale oamenilor şi care sunt căi de a obţine modul de viaţă dorit şi fericirea adevărată. În acest sens, Imamul Khomeini consideră că subminarea statutului religiei în sferele politicului şi socialului, este o problemă pentru oameni şi precizează că soluţia este revigorarea statutului religiei în toate aspectele vieţii umane", mai transmite Ambasada.

Imamul Khomeini şi-a început revolta şi mişcarea islamică din punct de vedere intelectual prin reînvierea gândirii politice a Islamului, în special prin revigorarea teoriei guvernării cu ajutorul juriştilor islamici şi a erudiţilor în domeniul religiei, iar aceasta este, de fapt, una dintre diferenţele fundamentale ale mişcării dătătoare de viaţă şi de deşteptare a Imamului Khomeini faţă de alte mişcări islamice din ultimele secole. Tocmai această diferenţă fundamentală a fost unul dintre factorii importanţi ai succesului şi victoriei Revoluţiei Islamice, subliniază Ambasada Iranului.

Sursa citată mai notează: "Imamul Khomeini, ca lider salvator al tuturor celor asupriţi în lume, a dorit întotdeauna fericirea tuturor oamenilor, fie ei musulmani sau non-musulmani, şi chiar fie ei adepţi ai religiilor abrahamice sau ai altor religii. El se simţea responsabil faţă de toţi oamenii, iar acest sentiment de responsabilitate divină se poate vedea clar atât în mesajul său către domnul Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, mesaj legat de salvarea oamenilor aflaţi sub dominaţia comunistă, cât şi în întreruperea relaţiilor cu fostul regim rasist din Africa de Sud, care nu erau o naţie musulmană, precum şi în relaţia cu celelalte popoare musulmane, indiferent de culoare, rasă, limbă sau ramură religioasă. Imamul vorbeşte despre chestiunea unităţii între asupriţii lumii ca fiind cea mai importantă şi fructuoasă modalitate de confruntare a marilor aroganţi ai lumii. El consideră că alierea şi unificarea într-o singură voce, precum şi sprijinirea reciprocă în faţa opresiunii din întreaga lume este singura cale de a eradica oprimarea celor asupriţi. Deşteptarea islamică, chiar dacă născută din diverse sfere şi factori, este, fără îndoială, vatra trezirii islamice, iar sursa cea mai influentă a acestei deşteptări se regăseşte în ideile Imamului Khomeini şi în preapreţiosul său

produs, Revoluţia Islamică".

Conform Imamului Khomeini, împărţirea puterii în structura politică a relaţiilor internaţionale este inegală şi încalcă drepturile naţiunilor şi ţărilor slabe. Distribuţia resurselor materiale şi naturale ale puterii în întreaga lume nu a fost egală, iar ceea ce s-a întâmplat la nivelul structurii politice reale a sistemului internaţional, se naşte din relaţiile politice inegale, exercitarea dominaţiei, influenţa marilor puteri şi apartenenţa politică a ţărilor dominate. Despre aceasta, Imamul Khomeini a spus: "Puterea din mâinile opresorului conduce lumea spre corupţie", informează Ambasada.

Din punctul de vedere al Imamului Khomeini, scopul puterii politice trebuie să fie acela de a conduce spre distribuirea uniformă a puterii, justiţiei şi egalităţii globale, pentru a stabili ordinea şi securitatea, pentru a oferi dreptate şi pentru a asigura bunăstarea oamenilor, şi nu pentru a duce la tiranie şi dictatură, sau cu alte cuvinte, la încălcarea şi abaterea de la standardele umanităţii, subliniază sursa citată.

Explicând principiile politicii externe şi ale diplomaţiei Republicii Islamice, Imam Khomeini a spus: "Relaţia noastră cu toţi străinii se va baza pe principiul respectului reciproc. În această privinţă, nu vom ceda opresiunii şi nici nu vom asupri pe nimeni." Viziunea realistă a Imamului Khomeini este aceea că: "Nu trăim niciodată cu uşile închise, dar nici nu deschidem aceste uşi coloniştilor. Tratăm fiecare ţară cu cel mai mare respect."

Mesajul Ambasadei mai adaugă: "Aici este necesar să subliniem principiul neinterferenţei în afacerile interne ale altor ţări din punctul de vedere al Imamului. Desprea aceasta, el a spus: «Sperăm că pacea mondială se va construi pe independenţa naţiunilor şi neinterferenţa în treburile altora». Şi, în altă ocazie, a adăugat: «Noi nu suntem dintre aceia care, atunci când devin puternici, intervin agresiv într-o altă ţară». Aceste cuvinte ale Imamului Khomeini arată natura paşnică a politicii externe a Republicii Islamice Iran în relaţiile sale cu alte state."

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "Puterea din mâinile opresorului conduce lumea spre corupţie"

    Exact despre asta este vorba. Dacă puterea ajunge integral in mâinile imperialiștilor s-a dus drku tot. De asta avem manifestări de strada, lumea s-a prins de manevră, de planul diabolic al FIAREI. 

    1. Cand puterea era in mainile preotilor rugurile au inrosit cerul Europei si nu numai.

      Nu este fiara mai salbatica decat un mom indoctrinat.O auzim racnind,ades, si pe la noi.

      Daca tot dai mereu citate din astea, iti dam si noi ceva informatii si sugestii prietenesti:

      1. Rublele au paritate cam "scazuta" si "niet" puterea de cumparare in UE , deci nu uita trebuie sa mergi sa le cheltuiesti la Moscova.  

      2. Daca tot canti imnuri comuniste mergi taica in Coreea De Nord, sau cere azil in China, sa vezi ce fericire pe capul tau.  

      3. Inainte sa pleci renunta la cetatenia romana , ca in Romania comunismul NU se mai intoarce... 

      4. Mai schimba (pana pleci) repertoriul ca e cam ofilit si nu prea ai fani... 

      Daca mai schimbi si tu ceva din arhiva personala, zi din alea cu FIARA si "planul diabolic" , si pune ceva documentat ( fara citate cu fratele Marx) adresa de email, nr. de telefon , site sa avem si noi o discutie serioasa cu dansa, poate e libera in weekend! 

    am citit mesajul, e foarte interesant.

    Cateva teme de gandire mi-au ramas in minte :  

    1. citat : "Imamul Khomeini consideră că subminarea statutului religiei în sferele politicului şi socialului, este o problemă pentru oameni şi precizează că soluţia este revigorarea statutului religiei în toate aspectele vieţii umane".  

    gandul meu : adeseori in Istoria Lumii inlocuirea gandirii logico-rationale cu argumentul autoritatii (facem astfel pentru ca X a zis asa) a condus la grave situatii pentru oamenii simpli, comuni. Religia nu e sfera cunoasterii umane care sa incite spiritul uman sa caute mai mult, sa ii fie foame de descoperiri. Pentru ca religia nu vine cu intrebari, vine cu raspunsuri deja confectionate (ma refer la orice religie, deci ii rog pe toti sa nu se simta atacati in vreun fel sau altul. A pune religia la temelia unei societati ,da, e un demers bun. Dar! Dar.... daca pe timp scurt si mediu acea societate se va echilibra in aspectele sale socio-politico-economice, pe timp mediu-lung si foarte lung energiile sale euristice, de cercetare, inovatie si descoperire vor scadea. E nevoie de minti infometate si cautatoare sa descoperi, sa avansezi. Si religiile nu incita mintile spre foamea catre evolutie. Dimpotriva, as zice.  

    Asadar avem o prima problema: dinamica si gradul de reinventare, de capacitate inventica si euristica a societatii care pune religia la baza sa, la temelia sa, e in scadere pe timp mediu-lung. Energiile curiozitatii nestavilite nu sunt intotdeauna compatibile cu energiile ascultarii neconditionate tipice religiei. Inventica apare din negare si cautare, dintr-o dulce foame a mintii. Religia nu incurajeaza nelinistile si cautarile.  

    2. Imamul Khomeini a spus: "Puterea din mâinile opresorului conduce lumea spre corupţie"" = foarte buna si adevarata constatare. Puterea corupe. In general. Multa putere, maximala putere, corupe in mod maximal. De aceea si in interiorul unei tari dar si in Lume (ca relatii intre tari) e bine ca puterea sa fie echilibrat distribuita. Puterea echilibrat distribuita intr-o tara se numeste democratie. A implementa democratia intr-o tara da forta vocii sale in Lume pentru a chema la echilibru international in Lume. Pentru ca da, in acest moment pe plan international exista roluri deranjante ale unor tari care se poarta ca fiind politisti mondiali sau cel putin mici intriganti regionali (ex: conflictele din Osetia, Nagorno-Karabah , Transnistria, etc).  

    Daca principiile religioase ar fi sadite la radacina inimii conducatorilor acestei lumi, e foarte probabil sa avem o lume mai buna.  

    3. "Imam Khomeini a spus: "Relaţia noastră cu toţi străinii se va baza pe principiul respectului reciproc. În această privinţă, nu vom ceda opresiunii şi nici nu vom asupri pe nimeni." " = complet de acord. O viziune foarte buna si demna in legatura cu relatiile dintre tari. De admirat.  

    4. "«Sperăm că pacea mondială se va construi pe independenţa naţiunilor şi neinterferenţa în treburile altora»" = pacea mondiala se va construi (in viitor a fost atinsa eliminarea 100% a razboaielor) pe intelegerea obtinerii celui mai inalt bine pentru fiecare stat prin realizarea binelui pentru vecini. Daca toate entitatile statale acteaza astfel se ajunge la o retea internationala a Binelui intre state.  

    In legatura cu neinterferenta in afacerile altor state ar fi multe de zis , am mai citit materiale de presa care prezentau diversele interese ale Iranului in alte tari din Orientul Mijlociu. Actiunile observate nu reflecta principiile de baza ale Imamului Khomeini - dar reflecta reprezentarea intereselor Iranului in zona, desigur .  

    1. In principiu e un articol foarte interesant - mi-am facut o idee mai detaliata cu privire la Iran si la modus vivendi-ul (modul de viata, stilul de viata) de acolo.

      Nu il neg , il apreciez , in masura in care oricum sunt un om cu un larg orizont, cu o capacitate larga de acceptare , intelegere si sustinere a diversitatii.  

      Viata e o suma de diversitati si e bine , e o fericire ca viata e diversa. Ce ar fi lumea fara Iran sau fara Romania? Cu siguranta nu ar fi la fel.

      Ar fi mai saraca in mod cert.  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb