Ambasada SUA la Bucureşti a transmis, marţi, că este "profund îngrijorată" de excluderea judecătorului Cristian Danileţ din magistratură, informează news.ro.
"O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare", a mai precizat sursa citată.
"Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură. O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. După cum a spus recent preşedintele Biden, la Summit for Democracy, democraţia nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generaţie", arată o postare de marţi pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti.
Sursa menţionată adaugă că "Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunităţii globale pentru democraţie, pe parcursul Anului de Acţiune al Summit-ului pentru Democraţie".
"Încurajăm noul Guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare. Cetăţenii români merită un sistem de justiţie independent, care să respecte statul de drept şi valorile democratice. Trebuie să continuăm să susţinem valorile care ne unesc", mai indică sursa amintită.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru "manifestări pe reţelele de socializare". Judecătorul a precizat că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi că va face recurs.
Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, marţi, printr-o postare, că formaţiunea va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ. Totodată, deputatul USR Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
De asemenea, liderul USR Dacian Cioloş a anunţat că a avut o discuţie, marţi la Strasbourg cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, şi i-a comunicat ca urmăreşte cazul lui Cristi Danileţ şi a solicitat mai multe informaţii cu privire la decizia CSM de excludere a judecătorului din magistratură.
"Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desfiinţării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiţie la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată", a adăugat Cioloş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 19:24)
era un sifon de baza la ambasada soros
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 20:59)
spre bucuria ambasadei rusesti, de unde, onor, faci parte
2. fără titlu
(mesaj trimis de Jony în data de 15.12.2021, 00:12)
E ingrijorata ca le-a ejectat acoperitul ????????
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2021, 00:41)
Incredibil! Ambasada yankeilor ne spune cu subiect si predicat, exact ca unei populatii de maimute, ca Justitia romana a gresit cand s-a atins de marxistul lor, penibilul Danileţ si ca trebuie sa nu deraiem de pe traseul "statului de drepti", pe care "partenerii nostri strategici" ni l-au impus! Nici "Colonie bananiera" nu mai suntem, ci doar "Apa de Colonie" in care se imbaiaza toti stainezii ce put a marxism!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2021, 05:24)
Bravo CSM, taranul asta coclit nici nu trebuia sa fie in magistratura!!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2021, 07:22)
Poziția exprimata de ambasada SUA cred ca ii face mai rău lui Danilet. Prin aceste manifestări exprimate public ambasada nu face decât sa deconspire acoperitul din justiție. Danilet nu este cetățean american și este posibil sa fie protejat al agenturilorvstraine. După acest scandal probabil ca va fi retras din România și angajat la Parchetul European. I se va asigura un loc călduț și o imunitate internațională pentru serviciile aduse acestor puteri străine și pentru subminarea interesului național. Pentru ce au fost decorați și protejați acești asa ziși magistrați de marile puteri străine?