Ambasadorii UE au ajuns la un nou acord în privinţa importurilor de alimente din Ucraina

S.B.
Internaţional / 28 martie

Ambasadorii UE au ajuns la un nou acord în privinţa importurilor de alimente din Ucraina

Ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană au ajuns miercuri la un nou acord, prin care va fi prelungită scutirea de taxe vamale pentru importurile de alimente din Ucraina, însă cu unele condiţii, după ce mai multe state s-au plâns că acordul iniţial risca să destabilizeze pieţele agricole ale blocului comunitar, informează news.ro.

Acordul merge acum la Parlamentul European, unde diplomaţii se aşteaptă la presiuni pentru a adăuga mai multe restricţii, în condiţiile în care în UE sunt disensiuni asupra modului în care trebuie continuate scutirile acordate în 2022 pentru a ajuta economia Ucrainei după invazia Rusiei.

Unele grupuri de fermieri din UE şi ţări precum Franţa şi Polonia susţin că măsurile trebuie să fie înăsprite pentru a evita ca produsele agricole din UE să devină necompetitive. Ucraina şi alte voci din UE susţin, pe de altă parte, că importurile au un efect redus asupra pieţei comunitare.

Un diplomat UE a declarat că noul acord - care va fi valabil până în iunie 2025 - este similar cu un acord provizoriu încheiat săptămâna trecută, dar schimbă perioada de referinţă utilizată pentru a determina momentul în care se vor aplica tarife pentru anumite produse.

Acordul iniţial stipula că tarifele vor intra în vigoare pentru păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere, dacă importurile depăşeau nivelurile medii din 2022 şi 2023. Compromisul extinde perioada de referinţă pentru a include a doua jumătate a anului 2021, a declarat diplomatul. Acest lucru scade plafonul pentru aplicarea tarifelor.

Belgia, care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că acordul a asigurat "o abordare echilibrată între sprijinul acordat Ucrainei şi protecţia pieţelor agricole ale UE".

Se estimează că acesta va costa Ucraina aproximativ 330 de milioane de euro în venituri anuale - deşi suspendarea generală continuă a tarifelor valorează mult mai mult pentru Kiev.

Niciun produs nu a fost adăugat pe lista celor care ar putea face obiectul taxării, în ciuda presiunilor din partea unor ţări, a declarat diplomatul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

La începutul acestei săptămâni, atât Franţa, cât şi Ungaria au declarat că grâul ar trebui să fie supus unor tarife vamale, dacă importurile cresc peste nivelul mediu.

Problema importurilor de alimente a provocat tensiuni între Ucraina şi Polonia, altfel un susţinător ferm al Kievului. Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, urma să se întâlnească miercuri după-amiază cu omologul său ucrainean, Mîkola Solski, iar guvernele celor două ţări să vor reuni joi.

Siekierski a declarat că Ucraina doreşte să menţină o abordare liberală a comerţului, în timp ce Polonia consideră că lucruri precum ajutorul umanitar şi militar ar trebui tratate separat de exporturile de alimente pentru a proteja mijloacele de trai ale agricultorilor din Europa Centrală şi de Est.

Fermierii polonezi spun că o mare parte din cerealele ucrainene care ar trebui să tranziteze Polonia către alte ţări ajung în schimb pe piaţa internă. Ucraina spune că protestele fermierilor, care au inclus blocarea frontierei şi vărsarea cerealelor ucrainene pe şinele de cale ferată, dăunează efortului său de război împotriva Rusiei şi economiei sale. De asemenea, Ucraina spune că doar o mică parte din cerealele pe care le exportă tranzitează Polonia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Actuala conducere UE = groparii agriculturii europene

    Ukraina e regina agriculturii europene

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb