• "Sînt prea multe persoane implicate în acte de corupţie, iar acţiunea fermă împotriva acestui fenomen a rămas mult în urmă"
Marea Britanie speră că România va finaliza negocierile de aderare în cursul acetui an, astfel încît să poată intra în Uniunea Europeană în 2007, a declarat, ieri, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Quinton Quayle, în cadrul seminarului "România după 2007: Stabilitate macroeconomică şi perspective financiare". "Să fim cinstiţi, atingerea acestor obiective nu este garantată", a spus Quiton Quayle, adăugînd: "România ar putea rata visul de a deveni membru UE, dacă nu reu-şeşte să îndeplinească angajamentele asumate şi să continue procesul de reformă. România ar eşua dacă ar cădea în capcana complacerii şi ar trage concluzia că doar sprijinul politic este suficient pentru a-i garanta integrarea în UE". După ce a precizat că reforma este esen-ţială pentru aderare, ambasadorul britanic a atras atenţia: "Prea mulţi oficiali, la toate nivelele, ori blochează reforma, ori fac prea puţin pentru a o promova (..) Succesul României depinde de rezultatul a ceea ce eu văd drept lupta nesoluţionată dintre forţele care promovează reforma şi acelea care ar dori să menţină vechea stare de lucruri". Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a avertizat asupra întinderii corupţiei şi a slabelor progrese în combaterea aces-teia: "Sînt de departe prea multe persoane implicate în acte de corupţie şi nu se face des-tul pentru a pune capăt acestui fenomen. Acţiunea fermă împotriva corupţiei a rămas mult în urmă".
O provocare solicitantă pentru România va fi să ajungă din urmă majoritatea statelor central-europene în următorii zece ani, a declarat Quiton Quayle. "Singurul mod în care România poate face acest lucru este să accelereze reformele economice, sa crească eficienţa şi să desfiinţeze sectorul de stat, să realizeze reforma în justiţie şi administraţie şi nu doar să vorbească despre ea, să încurajeze mai mult iniţiativa privată, inovaţiile şi investiţiile", a spus Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
• Mediul de afaceri nu este suficient de bun
Marea Britanie, al doilea investitor pe plan internaţional, este de-abia pe locul cinci în topul investitorilor în ţara noastră. "Oamenii de afaceri votează prin venirea lor, iar faptul că în România nu intră mai mulţi bani este un semnal puternic că, aici, climatul de afaceri nu este atît de bun pe cît ar trebui să fie", a spus Quinton Quayle, amintind că, anul trecut, ţara noastră a atras investiţii străine de 1,5 miliarde de dolari, mai puţin decît Slovenia, o ţară care are doar 9% din populaţia şi economia României. "România trebuie să concureze cu vecinii săi ca să atragă investiţiile străine disponibile, dar pînă acum nu a făcut suficient în acest sens", a declarat ambasadorul Marii Britanii.
Quinton Quayle a declarat că investirorii britanici din ţara noastră îşi doresc mai multă siguranţă în mediul de afaceri (în special în ceea ce priveşte legislaţia în domeniul fiscal) şi mai multă eficienţă în administraţia publică, aşa încît funcţionarii publici să uşureze afacerile, nu să ridice bariere şi să caute "stimulente". În al treilea rînd, investitorii britanici vor un climat de afaceri mai transparent. "Mediul de afaceri nu este atît de curat şi de transparent pe cit ar trebui", a spus Quayle, amintind, aici, din nou de toleranţa faţă de corupţie şi insuficienţa măsurilor pentru eradicarea acesteia.