AMBASADORUL FEDERAŢIEI RUSE LA BUCUREŞTI:  "E dureros că unele ţări rescriu istoria"

Politică / 9 mai 2015

"E dureros că unele ţări rescriu istoria"

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat, vineri, de Ziua Victoriei, că este dureros cât de uşor se rescrie istoria în unele ţări şi cum "sunt albiţi criminali", precizând că trebuie depăşită această tendinţă, iar victoria nu trebuie să fie ruptă, în a noastră şi a altora.

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, Ambasada Rusiei în România a organizat, vineri, o ceremonie solemnă de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Soldatului Sovietic din cimitirul ostaşilor sovietici din parcul Herăstrău, prilej cu care ambasadorul Oleg Malghinov a calificat cea de-a doua conflagraţie mondială drept "cel mai devastator şi cel mai sângeros masacru din istoria omenirii".

"Zeci de milioane de morţi, sute de milioane de oameni oropsiţi, rupţi de locurile natale, sobele şi camerele de gazare ale lagărelor de concentrare, victimele Holocaustului, încercările de a lua în sclavie şi de a nimici popoare întregi din Europa. Toate acestea sunt mărturii a cât de departe poate ajunge ura, convingerea propriei superiorităţi, siguranţa că cineva a reuşit să stea în şaua istoriei. Bineînţeles, nouă, oamenilor care n-am trecut prin toate aceste orori ne e greu să ne închipuim profunzimea reală a acestei tragedii dar încă sunt eroi care au trecut personal prin toate aceste dificultăţi, care au luat parte la înfrângerea fascismului, au ajuns la bârlogul acestuia şi au pus capăt hitlerismului", a declarat Oleg Malghinov.

"Pe tot teritoriul României, atât în oraşe mare, cât şi în cele mai mici sate îndepărtate există şi sunt prezervate cimitirele unde odihnesc cei care au căzut în lupta împotriva fascismului. Acolo zac peste 80.000 de români şi peste 50.000 de soldaţi sovietici printre care ruşi şi bieloruşi, kazahi şi ucraineni, azeri şi armeni, turkemi şi georgieni, evrei şi ceceni, oameni ai tuturor religiilor şi ai tuturor naţionalităţilor ale Uniunii Sovietice multinaţionale. Din păcate mai sunt destule morminte unde zac osemintele soldaţilor necunoscuţi", a mai afirmat diplomatul rus, exprimându-şi recunoştinţa faţă de autorităţile române, centrale şi locale, "pentru munca pe care o desfăşoară pentru păstrarea amintirii" acelor evenimente.

Oleg Malghinov a precizat că victoria asupra fascismului a arătat că "popoarele lumii, state cu structuri sociale diferite pot să se unească pentru lupta cu vrăjmaşul comun".

"Ne amintim de faptele eroice şi de contribuţia la vicctorie a mai multor state, a armatei SUA şi a Marii Britanii, a ostaşilor francezi, a partizanilor din Serbia şi din Italia, ai rezistenţei poloneze, a antifasciştilor germani", a afirmat ambasadorul rus, amintind, totodată, şi de contribuţia soldaţilor chinezi la terminarea celui de-al doilea Război Mondial în Extremul Orient.

Pe de altă parte, Malghinov s-a arătat dezamăgit de faptul că "injecţia contra nazismului făcută acum 70 de ani în unele ţări îşi pierde efectul".

"E dureros să privim cât de uşor în unele ţări se rescrie acum istoria, cum sunt albiţi criminalii, cum li se pun monumente, cum sunt numiţi drept eroi naţionali cei care au fost judecaţi la Nürnberg", a subliniat Oleg Malghinov, adăugând că datoria noastră faţă de amintirea celor căzuţi este de a depăşi împreună "această tendinţă primejdioasă", "fără să construim linii noi de îngrădire, fără să rupem victoria: în a noastră şi a altora".

Totodată, el şi-a exprimat "recunoştinţa deosebită" faţă de patriarhii Daniel şi Kiril pentru "grija comună pentru sufletele celor morţi".

După o slujbă ortodoxă de pomenire, ambasadorii Armeniei, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Marii Britanii, Indiei şi Israelului, dar şi reprezentanţi ai MApN şi a Primăriei Bucureşti au depus coroane de flori la Monumentul Soldatului Sovietic. La ceremonie a fost prezent şi ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul.

Ceremonia de depunere a coroanelor a fost urmată de o altă ceremonie, de conferire a unor medalii jubiliare pentru şase veterani de război din România şi Rusia.

Printre cei care au primit medalii, "la dispoziţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin", s-a aflat şi generalul Marin Dragnea, pe care ambasadorul Malghinov l-a prezentat drept "cel mai apropiat veteran al meu aici în România şi cel mai iubit prieten".

La evenimentul organizat la Ambasada Rusiei au participat deputaţii Liliana Mincă şi Remus Cernea, senatorul Varujan Vosganian, fostul europarlamentar Adrian Severin, Corneliu Vadim Tudor şi fratele său, generalul în rezervă Marcu Tudor, dar şi Prinţul Paul şi fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intr-o buna masura , ambasadorul Rusiei, Malghinov, are dreptate. Poate i-as fi dat mai mult credit daca ar fi abordat si problema anexarii la URSS a Basarabiei, prin pactul Ribbentrop-Molotov. Cred ca ar fi fost o chestiune interesanta.

    1. Așa ți-ar fi răspuns după cum a răspuns și la întrebare legată de scut. Nu cu el discuți/negociezi așa ceva ci cu puterea de la Moscova. Ceea ce nimeni din România în ultimii 25 de ani nu a făcut (nu mai vorbesc de Ceaușescu) - cu mici excepții, precum momentul creării Comisiei Bilaterale pentru investigarea problemei tezaurului (prof Ioan Scurtu).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb