Distrugerea grupărilor inumane de terorişti nu este atât de dificilă dacă există hotărâre şi înţelegere cuprinzătoare a acestui fenonen, a declarat, ieri, ambasadorul Iranului la Bucureşti, Hamid Moayyer.
Prezent la conferinţa internaţională "Lupta Împotriva Terorismului pentru Securitate Mondială şi Protecţia Infrastructurii Critice", aflată la a doua ediţie, Excelenţa Sa a spus că fenomenul terorismului nu a fost niciodată atât de extins ca astăzi, iar principala cauză a unei crize de asemenea proporţii este utilizarea greşită a luptei împotriva terorismului. Conform spuselor ambasadorului Iranului, unele ţări îşi promovează propriile politici în Orientul Mijlociu, în timp ce afişează sloganuri de distrugere a teritoriilor în Irak sau Siria.
"Singura modalitate de a pune capăt crizei din Siria este dialogul, o soluţie politică şi o reconciliere mondială", a subliniat oficialul iranian, adăugând: "Tăcerea nu este de acceptat. Suntem responsabili în faţa a generaţiilor viitoare pentru pacea şi bunăstarea omenirii".
La rândul său, Seyed Vahid Karimi, director al Centrului pentru Europa - IPIS din Iran, a atras atenţia că securitatea a devenit un fenomen de interdependenţă, astfel că toate ţările trebuie să acţioneze împreună în lupta împotriva terorismului.
La acelaşi eveniment, Luigi Rebuffi, preşedintele Organizaţiei pentru Securitate Europeană din Bruxelles, a declarat că securitatea este o problemă internaţională, la fel şi terorismul, ceea ce face necesară o cooperare internaţională şi transnaţională în lupta împotriva acestui fenomen.
"Avem rolul de a face lobby pe lângă instituţiile publice, ca să le avertizăm cu privire la problemele de securitate", a afirmat domnul Rebuffi, menţionând: "Am propus recent Comisiei Europene şi statelor din UE două programe, care privesc gestionarea integrată a frontierelor şi securitatea cibernetică".
În opinia sa, în privinţa terorismului, "avem de a face cu un fenomen internaţional", a cărui rezolvare presupune o abordare integrată.