Ambasadorul Poloniei: "Vrem să vedem companii româneşti pe Bursa din Varşovia"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2012

"În Polonia, capitalizarea bursieră este de aproximativ 40% din PIB, faţă de aproximativ 10% în România", a precizat Excelenţa sa, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România.

"În Polonia, capitalizarea bursieră este de aproximativ 40% din PIB, faţă de aproximativ 10% în România", a precizat Excelenţa sa, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România.

Cu o bursă cu peste 700 de emitenţi, dintre care 39 străini, polonezii încurajează listările duble şi nu s-ar supăra deloc să vadă şi companii româneşti listate la Varşovia, ţinta principală, declarată încă de anul trecut, fiind Fondul Proprietatea.

"Vrem să vedem companii româ-neşti pe Bursa din Varşovia", a declarat, ieri, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, la un seminar pe tema pieţei de capital organizat de Ambasada Poloniei.

Domnia sa a precizat că, în ţara sa, capitalizarea bursieră este de aproximativ 40% din PIB, faţă de aproximativ 10% în România, şi că piaţa de capital a contribuit la dezvoltarea economiei.

Listările duble nu trebuie privite ca fiind riscante, este de părere Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze.

"Iniţial, lichiditatea mai mare se transferă către a doua piaţă, însă, în final, se întoarce către piaţa mamă, chiar şi investitorii străini preferând să lucreze cu brokerii locali, pentru că aceştia au un acces mai bun la informaţii", a spus Pawel Tamborski.

Experienţa poloneză: privatizarea prin bursă, soluţie bună

Privatizarea participaţiilor statului prin piaţa de capital este cea mai transparentă metodă, iar experienţa poloneză arată că este şi o soluţie bună, a spus Pawe³ Tamborski.

Domnia sa a declarat: "Decizia cheie să privatizăm companiiile de stat prin Warsaw Stock Exchange a fost benefică atât pentru economie, cât şi pentru piaţa de capital. Am reuşit să creăm infrastructura pieţei, să atragem capital global şi expertiză şi, drept rezultat, să întărim poziţia Poloniei ca centru financiar regional.

Potrivit subsecretarului de stat polonez, este strategia guvernului polonez să susţină dezvoltarea pieţei de capital.

"Ţinem pumnii pentru reuşita procesului de privatizare în Româ-nia. Este critică pentru dezvoltarea pieţei de capital locale", a mai spus domnul Tamborski.

Lidia Adamska, WSE: "Ne focusăm pe atragerea de clienţi străini: emitenţi, brokeri, investitori"

Lidia Adamska, membru în boardul Bursei din Varşovia, a prezentat situaţia WSE, la 20 de ani de la prima şedinţă de tranzacţionare, când erau listate numai cinci companii.

WSE operează două pieţe - cea principală, unde se tranzacţionează peste 400 de companii, şi cea dedicată companiilor mici şi mijlocii, unde sunt listaţi peste 300 de emitenţi.

Din 2009, WSE mai operează o piaţă a instrumentelor cu venit fix (obligaţiunui corporate şi municipale) şi doreşte să intre pe un nou segment - tranzacţionarea de mărfuri şi energie, potrivit doamnei Adamska.

Bursa din Varşovia a fost privatizată în 2010, în prezent, statul deţinând 35% din capital. Oferta publică iniţială a WSE a înregistrat peste 300.000 de subscriitori.

Dacă în urmă cu trei-patru ani, structura investitorilor la WSE era împărţită egal între individuali, străini şi instituţionali locali, as-tăzi, investitorii străini cumulează 50% din trading, în timp ce individualii sub 20%.

Lidia Adamska a menţionat că privatizările şi voinţa politică sunt importante pentru dezvoltarea pieţei de capital, dar că este nevoie şi de atragerea pe bursă a companiilor din mediul privat: "Privatizările sunt importante pentru începutul pieţei de capital, însă nu durează la nesfârşit. Nu este proiect mai uşor decât să stabileşti un sistem de vânzare-cumpărare. Totuşi, este important să construieşti piaţa, credibilitatea şi transparenţa, acestea fiind cheia pentru succes".

Doamna Adamska a mai precizat că reprezentanţii Bursei din Polonia nu aşteaptă emitenţii să o viziteze: "Călătorim în toată Europa şi ne prezentăm oferta. Am creat o reţea de colaboratori în regiune prin care contactăm emitenţii posibili". Totodată, Lidia Adamska a mai spus că WSE se concentrează pe atragerea de clienţi străini: brokeri, emitenţi şi investitori.

Potrivit domniei sale, în 2011, numărul de membri străini la WSE a depăşit numărul celor locali. Pes-te 40 de firme de investiţii sunt membri WSE.

Lucian Anghel: "Sunt fanul Poloniei"

Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, s-a declarat fanul Poloniei, pentru reuşitele sale şi pentru că "a luptat pentru interesul său naţional".

Pentru dezvoltarea pieţei de capital este nevoie de determinare politică şi de o strategie naţională, astfel încât companiile să găsească la bursă o nouă modalitate de acces la finanţare, pe lângă sistemul bancar, a mai spus domnia sa.

Pawel Tamborski: Guvernul trebuie să ducă grija dezvoltării pieţei bursiere

Piaţa ar putea solicita un discount.

În cazul privatizărilor, ţelul guvernului nu este doar să îşi crească veniturile din vânzarea participaţiilor, ci trebuie să se ocupe şi de dezvoltarea pieţei de capital, este de părere Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze, care are o experienţă vastă în investment banking.

Acest lucru ar putea însemna acordarea unui discount, potrivit lui Pawel Tamborski. "Trebuie să înţelegem ce ne spune piaţa şi să ştim la ce să ne aşteptăm, atunci când lansăm o ofertă", a declarat domnia sa.

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional, statul român urmează să desfăşoare un program de privatizare a unor participaţii la companiile din portofoliu, prin piaţa de capital.

Prima ofertă, prin care statul va încerca să vândă pe Bursă un pachet de 15% din acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL), este programată să înceapă la jumătatea lunii martie, perioada de subscriere fiind de 10 zile lucrătoare, potrivit reprezentanţilor companiei şi ai sindicatului de intermediere. Aceştia din urmă au declarat că s-a hotărât acordarea unui discount, dar încă nu se ştie valoarea acestuia.

Jim Turnbull, BERD: România are o problemă de lichiditate

Jim Turnbull, Senior Capital Market Adviser în cadrul BERD, a atras atenţia că în România există "o problemă de lichiditate", atât pe piaţa de acţiuni, cât şi pe cea a titlurilor de stat.

"Băncile cumpără titlurile de stat, dar le ţin acolo, le păstrează până la maturitate. Nu le tranzacţionează decât în mică măsură, iar acest lucru ar trebui să se schimbe, să le tranzacţioneze", a spus Turnbull.

El a adăugat că România şi Polonia sunt privite mai bine de investitori, iar faptul că au încă o monedă locală şi nu au trecut încă la euro le-a permis o flexibilitate în perioada crizei.

"În Europa de Est nu prea sunt alternative de finanţare decât sistemul bancar. Trebuie diversificate alternativele, sistemul bancar reprezintă aproximativ 90% din sistemul financiar european. Cred că trebuie să creştem valoarea pieţei de capital", a mai spus Turnbull.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu se transmit mesaje de supunere! Trebuie sa-ti doresti mai mult. Din gafa in gafa catre gloria suprema.

    1. Stimate domnule Anghel,

      aveti un nume foarte frumos. Pe vremuri exista chiar un film cu maestrul Piersic ceva in genul "Drumul Oaselor" in care personajul principal desi avea porecla Margelatu in viata reala parca in chema Anghel. Un personaj foarte simpatic, cool si am putea spune astazi foarte la moda. Daca nu va doriti un astfel de model atunci va propun sa recititi Sobieski si plaiesii. Poate va mai vin niste ganduri cat de cat mai romanesti, cel putin dupa zicala "capul ce se pleaca sabia nu-l taie"...Daca ar fi sa redau in trei cuvinte strategia aleasa de dvs. nu as spune decat mic, mai mic, bursa de valori bucuresti. :-(  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb