Ambasadorul rus în Turcia, împuşcat de un poliţist în timp ce ţinea un discurs

Gabriel Tănase
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2016

Ambasadorul Rusiei, împuşcat la Ankara (sursa foto: captură Twitter)

Ambasadorul Rusiei, împuşcat la Ankara (sursa foto: captură Twitter)

Actualizare 18:01 Guvernul condamnă atacul armat de la Ankara

Guvernul condamnă "în termenii cei mai fermi" atacul armat de luni de la Ankara, soldat cu decesul ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Turcia, Andrey Karlov, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

"Asemenea acte barbare îndreptate împotriva unor reprezentanţi diplomatici nu au nicio justificare şi trebuie combătute cu orice preţ, iar vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi", a subliniat premierul Dacian Cioloş.

Potrivit sursei citate, prim-ministrul transmite sincere condoleanţe familiei victimei pentru pierderea suferită şi îşi exprimă solidaritatea cu autorităţile ruse.

România subliniază importanţa intensificării eforturilor pentru combaterea terorismului internaţional şi reafirmă angajamentul său în acest sens, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 16:51 Diplomat rus, împuşcat la câteva ore după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara

Petr Polshikov, un alt diplomat rus în vârstă de 56 de ani, a fost găsit împuşcat în cap în apartamentul său din Moscova, la câteva ore după asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, scrie Realitatea.md, citând postul rus de televiziune Ren Tv.

Petr Polshikov a fost şeful unui departament din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, transmite Hotnews.

Potrivit informaţiilor preliminare, au fost găsite două cartuşe goale şi o armă ascunsă sub chiuveta din bucătărie a diplomatului rus.

Soţia victimei se afla în apartament în momentul sosirii poliţiştilor.

Circumstanţele decesului diplomatului nu sunt clare în acest moment. Ofiţerii cercetează probele găsite în apartament şi iau în calcul două variante: sinucidere sau asasinat.

(M.I.)

--------

Actualizare 10:22 Poliţia a arestat şase persoane după uciderea ambasadorului rus

Poliţia turcă a arestat şase persoane în legătură cu asasinarea ambasadorului rus, care a fost împuşcat în spate luni, în timp ce ţinea un discurs la Ankara de către un poliţist în afara serviciului ce a strigat "Nu uitaţi de Alep" şi "Allahu Akbar", a anunţat presa de stat, citată de Reuters.

Agenţia de presă Anadolu a transmis astăzi că mama, tatăl şi sora atacatorului, precum şi alte două rude au fost reţinuţi în provincia Aydin din vestul Turciei.

Colegul său de apartament din Ankara a fost, de asemenea, reţinut.

Statele Unite au anunţat că cele trei misiuni ale lor din Turcia vor fi închise marţi după ce în cursul nopţii au avut loc focuri de armă în faţa Ambasadei SUA de la Ankara. Ambasada se află în apropierea galeriei de artă unde ambasadorul a fost împuşcat, iar poliţia turcă a reţinut un bărbat în legătură cu acest incident, a mai anunţat presa de stat din Turcia.

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat astăzi că reprezentanţii diplomaţiilor celor două ţări au evidenţiat, într-o convorbire telefonică în timpul nopţii, nevoia de a depune mai multe eforturi în lupta împotriva terorismului.

Miniştrii de externe rus, turc şi iranian se vor întâlni astăzi la Moscova pentru a discuta despre criza din Siria. O delegaţie a Rusiei urmează să ajungă la Ankara, la ora locală 11.00, pentru a investiga atacul, potrivit CNN Turk.

----------

Actualizare 07:48 Vladimir Putin: "Asasinatul ambasadorului rus e menit să obstrucţioneze eforturile de a soluţiona conflictul sirian"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că asasinarea ambasadorului rus la Ankara este o încercare de a obstrucţiona relaţiile dintre Rusia şi Turcia şi este menită să încetinească eforturile de a pune capăt conflictului din Siria, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Putin, care a convocat o reuniune de urgenţă la Kremlin, a mai spus într-o alocuţiune televizată că Rusia a deschis o anchetă în cazul crimei de la Ankara, că anchetatorii se vor deplasa în Turcia pentru că el personal vrea să ştie cine se află în spatele atacului.

"A fost comisă o crimă şi a fost fără îndoială o provocare menită să obstrucţioneze normalizarea relaţiilor turco-ruse şi să încetinească eforturile de pace din Siria făcute de Rusia, Turcia, Iran şi alţii", a spus Putin, citat de Agerpres. Preşedintele rus a adăugat: "Nu putem răspunde decât într-un fel - să intensificăm lupta împotriva terorismului. Bandiţii vor simţi schimbarea".

De asemenea, Putin a spus că îşi doreşte garanţii din partea Turciei că diplomaţii ruşi sunt în siguranţă şi a mai afirmat că a ordonat ca măsurile de securitate să fie consolidate la toate reprezentanţele diplomatice ale Federaţiei Ruse în lume.

El a adăugat că ambasadorul va fi decorat post mortem, ca un soldat care a murit la datorie.

Atacul a avut loc în ajunul unui summit la care participă mâine miniştrii de externe din Rusia, Turcia şi Iran cu privire la situaţia din Siria.

-----------

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis luni seara într-un atac armat care a fost catalogat drept terorist de către Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, relatează agenţiile de presă internaţionale.

Karlov a fost împuşcat în spate de un individ înarmat în timp ce ţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii de fotografie despre Rusia, "De la Kaliningrad la Kamceatka", potrivit Agerpres.

Bărbatul, un poliţist în vârstă de 22 de ani care, conform autorităţilor turce, nu se afla în misiune în momentul atacului, a fost împuşcat de către forţele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

Mai multe înregistrări video şi fotografii făcute în timpul atacului au apărut pe Twitter. După ce l-a împuşcat pe ambasador, atacatorul a strigat: "Allah e mare! Nu uitaţi de Siria, nu uitaţi de Alep! Până când noi suntem în siguranţă, nici voi nu vă veţi simţi în siguranţă. Întoarceţi-vă, întoarceţi-vă! Toţi cei care împărtăşesc această opresiune şi tortură vor plăti pentru ea." Apoi s-a întors şi a mai tras câteva focuri de armă în ambasadorul căzut la pământ.

Conform agenţiei EFE, martorii atacului spun că bărbatul a acţionat sigur şi că probabil ştia că nu va scăpa cu viaţa după atac. "Doar mort ies de aici!", a spus atacatorul, după ce a strigat de mai multe ori "Allahu Akbar!" ("Allah e mare") şi a recitat câteva versete din Coran. Apoi a fost împuşcat de forţele de ordine.

"Purta un costum negru, o cămaşă albă şi era singur. Nu cred că mai era cineva cu el", a spus o martoră care se afla în sala de expoziţie în momentul atacului.

Femeia a adăugat: "A strigat că ştie că nu va scăpa cu viaţă şi că nouă nu ne va face nimic şi ne-a spus să ieşim. Apoi s-a întors şi l-a împuşcat din nou pe ambasador. Nu ştiu ce naţionalitate avea, dar vorbea limba turcă".

Un jurnalist al cotidianului Hurriyet a mai spus că ambasadorul nu avea escortă şi că venise singur la eveniment.

Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus şi iranian cu privire la Siria.

Atât Moscova cât şi Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiaţi sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziţiei siriene, în timp ce Kremlinul îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Situaţia a fost şi mai tensionată în ultimele săptămâni când forţele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul oraşului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporţii.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanţi ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia şi au organizat mai multe atentate teroriste.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Riscul de a fii politician ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb