Ambasadorul SUA intră pe geam în cutia Pandorei din "ţinutul secuiesc"

VICTOR RONCEA
Ziarul BURSA #Politică / 15 septembrie 2016

Ambasadorul SUA intră pe geam în cutia Pandorei din "ţinutul secuiesc"

Pe 1 septembrie, la Vladivostok, preşedintele Rusiei Vladimir Putin acorda un lung interviu publicaţiei Bloomberg. Cu calm, flegmatic, aşa cum doreşte să apară în presa internaţională, Putin face şi o referire directă la Transilvania şi revizuirea frontierelor, ca răspuns privind situaţia regiunii Kaliningrad, această Transnistrie de la Marea Baltică. "Dacă cineva vrea să deschidă cutia Pandorei şi să suporte consecinţele, foarte bine, să-i dea drumul!". Se pare că ambasadorul SUA la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm, a înţeles corect mesajul liderului de la Kremlin. La două săptămâni de la ameninţarea de la Vladivostok şi la numai o saptămână de la agitaţia cu aderarea Transnistriei la Federaţia Rusă, Klemm n-a deschis uşa cutiei Pandorei, ci, probabil din respect faţă de Putin, a decis să intre pe geam. "Fluturând în vânt, zălog de legământ": steagul "ţinutului secuiesc" - simbolul separatismului maghiar în Transilvania. Dacă Klemm şi-a propus, discret, să închidă pe dinauntru uşiţa arătată de Putin, acesta a reuşit mai degrabă, printr-o diplomaţie şchioapă, să o trântească inabil de perete. După "gafa" tovarăşului său de la Chişinău, James Pettit - cel care va rămâne în istoria diplomaţiei româneşti cu declaraţia "Moldova nu este România" - Hans Klemm a turnat, destul de sadic am putea spune, un bulgăroi de sare pe rănile deschise ale României.

Marota cu "mai uşor cu Basarabia română că vă luăm Transilvania" este undeva pe primul rând al butoanelor aparatului de propagandă rus în privinţa relaţiilor Moscovei cu românii. Desigur, mai nou începe să fie valabilă şi reciproca, după cât se vede, respectiv "mai uşor cu Transilvania română că vă luăm Moldova", respectiv "Moldova Mare". De remarcat că MAE de la Bucureşti încă nu a protestat faţă de titulatura pe care şi-a arogat-o James Pettit - sfidător şi total nediplomatic - de "Ambasador al Moldovei" şi nu al Republicii Moldova, după cum prevăd cutumele internaţionale. Comunicatul de răspuns al Ambasadei SUA de la Bucureşti privind gafa nerecunoscută a ambasadorului Klemm din "ţinutul secuiesc" tratează românii la fel precum colegii lor de la Chişinău, explicându-ne că Domnia Sa este ambasador "în întreaga Românie". Sperăm că Pettit nu ne va anunţa, şi el, într-o zi, că este ambasadorul SUA "în întreaga Moldovă", pentru că atunci va trebui să se certe pe domnie cu şeful bisericii ruseşti de peste Prut, colonelul Vladimir Căntărean, care s-a autointutulat mitropolit al "Întregii Moldove". Nu întâmplător, tot în această perioadă au apărut şi atacuri concertate la adresa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, venite atât din "Întreaga Moldovă" cât şi din Ucraina (Episcopul bisericii ruse Longhin), ţinta ascunsă fiind tot integritatea teritorială a României (după cum secţia locală a SRI ar trebui să ştie şi să prevină, conform dezideratelor serviciului). În fond, este vorba de acelaşi lucru la care atentează şi "moderaţii" maghiari cu care s-a afişat ambasadorul Klemm.

Dacă ştim că pentru Putin mersul pe direcţiile trasate de înaintaşii săi este o normalitate a fiinţei lui de KGB-ist, de ce calcă ambasadorii Statelor Unite pe urmele sovieticilor este foarte greu de spus.

Puţină Istorie: "Cu ocazia celei de-a IX-a Conferinţe muncitoreşti pan-germane, ce a avut loc la Leipzig, în ziua 7 martie 1959, N.S. Hruşciov declara: «Se ştie că o parte a actualului teritoriu al Republicii Sovietice Moldoveneşti a fost cotropită de regele român, iar la timpul respectiv a fost din nou reunită cu teritoriul sovietic. Dar între Uniunea Sovietică şi Republica Populară Română nu se pune problema frontierelor, deoarece ambele noastre ţări sunt ţări socialiste şi se conduc de interese comune, merg spre acelaşi ţel - spre comunism, dar aceasta nu înseamnă că în rândurile unei anumite părţi a populaţiei din România nu sunt oameni care consideră că Moldova este o parte a României». "Noi, sublinia liderul de la Kremlin, nu trecem cu vederea faptul că asemenea stări de spirit pot apărea. Dar în acelaşi timp noi considerăm că pentru noi, comuniştii, problema graniţelor nu este o problemă principală şi în această problemă nu pot exista conflicte între ţările socialiste". Interpretând problema graniţelor de pe poziţii marxist-leniniste, N. Hruşciov arăta că, odată cu victoria comunismului la scară mondială, vechile noţiuni despre frontiere vor dispărea, rămânând doar nişte linii de demarcare "etnografice", statornicite istoriceşte, aşa cum se întâmpla în URSS. (...) Liderul comuniştilor români, Gheorghe Gheorghiu-Dej, a încercat să-i "explice" ambasadorului sovietic la Bucureşti, A.A. Epişev, de ce nu s-a publicat această parte din discursul lui Hruşciov, dar se înţelege că lămuririle sale n-au fost prea convingătoare pentru oficialii sovietici. Referitor la acest moment de disensiune cu sovieticii în chestiunea frontierelor, primul secretar al CC al PMR va arăta următoarele în şedinţa Biroului Politic al CC, din 26-27 februarie 1963: "Altă problemă este poziţia faţă de graniţe. Se apucă (N. Hruşciov - n.n.) şi vorbeşte la Berlin (la Leipzig - n.n.) că cu Polonia s-a înţeles, dar cu România a mai rămas un balast cu Transilvania. Noi atât am vorbit cu Epişev: ce aţi zice voi dacă sub pretextul acesta am deschide discuţia despre Basarabia şi Bucovina de Nord, ar fi just ca în loc să combatem aceste tendinţe, să reluăm această discuţie? Sigur n-ar fi just. Atunci voi de ce ridicaţi astfel de problemă? Dar cine ţi-a dat mandat să faci asta? Mie niciodată nu mi-a reproşat" (Ion Constantin, "Problema Basarabiei" - INST şi Gheorghe E. Cojocaru, Explozia "problemei teritoriale" în relaţiile soviet-române - FET).

Istoria ca istoria; să zicem că ambasadorii SUA n-au timp de ea. Dar ce te faci cu prezentul? Pe 2 decembrie anul trecut agenţiile naţionale de stiri anunţau că extremistul maghiar Csibi Barna, el însuşi un cunoscut "ambasador" al "ţinutului secuiesc", a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc "pentru săvârşirea infracţiunii de confecţionare, punere în circulaţie sau deţinere în vederea punerii în circulaţie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe" - privind "Ungaria Mare" - pe linia revizionismului maghiar de stat - dar şi "Moldova Mare" - conform directivelor NKVD şi KGB actualizate de FSB şi SVR. Este vorba de toate mesajele dispuse de acesta, între care inclusiv sloganul preluat cu mândrie de Ambasadorul SUA la Chişinău: "Moldova nu este România". De prisos să amintim că cârpa preferată a lui Csibi Barna este "steagul" "ţinutului secuiesc". Au ajuns ditamai ambasadorii Klemm şi Pettit nişte mici plagiatori ai unui dezaxat mintal?

Să nu fi ştiut ambasadorul SUA că acea cârpă albăstruie este simbolul şovinismului maghiar? Greu de crezut!

Ambasada SUA a avut consultant politic un fost şef de cabinet al preşedintelui UDMR, ulterior vicepreşedinte executiv al exclusivului ONG etnic şi director al Reţelei Soros în România, pe Anton "Tony" Niculescu, în prezent ambasador în Slovenia. Apoi, telegramele Ambasadei catre Departamentul de Stat, date publicităţii de Wikileaks, ne arată că diplomaţii americani ştiu exact cu ce se mănâncă separatismul etnic.

"Radicalii sunt împărţiţi în multe facţiuni în care sunt şi foşti membri UDMR nemultumiţi de paşii grei în privinţa schimbării sau lipsa de şanse pentru tinerii membri. Unii caută de asemenea schimbări cum ar fi o autonomie aproape totală pentru secuii din regiunile din centrul Transilvaniei şi un sistem complet de segregare educaţională", se arată într-o astfel de telegramă din 22 iulie 2005. Pe 16 octombrie 2006, experţii ambasadei remarcau faptul că, la acea dată - în urmă cu 10 ani! - se constata, potrivit acestora - că "este prima oară când UDMR a făcut presiuni publice pentru autonomie teritorială, în trecut cerând autonomie culturală".

În legătură cu "proclamarea" autonomiei "ţinutului secuiesc" în acel an, se avertiza că "un ofiţer de informaţii de rang înalt a spus ambasadorului pe 9 martie că în timp ce Guvernul este îngrijorat de posibile violenţe la eveniment, este planificată o prezenţă de securitate "discretă". În ce priveşte convivii ambasadorului Klemm din "ţinutul secuiesc", ambasada remarca în iulie 2007 că "există rapoarte constante, inclusiv din mass media, că Marko şi alţi lideri UDMR ar putea fi obligaţi să răspundă unor acuzaţii de corupţie în cazul unor anchete în derulare".

Preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, Dan Tanasă, arată că ambasadorul SUA la Bucureşti "a fost martorul încălcării unei sentinţe judecătoreşti definitive cu privire la arborarea steagului secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe".

"În cadrul unei conferinţe de presă, Klemm a permis arborarea drapelului Statelor Unite lângă două steaguri, steagul secuiesc al judeţului Covasna şi steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe, ambele perfect ilegale", arată acesta. "Prin arborarea steagul secuiesc al municipiului Sfântu Gheorghe alături de drapelul SUA, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, ultra-şovinul Antal Árpad Andras, a încălcat o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care a fost obligat să îndepărteze aceste steag din orice loc public".

Practic, oricât de straniu ar părea, tocmai cel mai vocal ambasador împotriva corupţiei şi a ilegalităţilor din România a girat o astfel de încălcare a Legii, devenind chiar părtaş prin imprudenţă. N-a fost informat ambasadorul? Posibil! Dar de ce nu "şi-a făcut temele" înainte de a pleca, lipa-lipa, pe Axa Moscova - Budapesta?

Poate cel mai bine ar fi fost ca ambasadorul Klemm să apeleze la un studiu la zi privind tendinţele şi aspiraţiile maghiarilor din România, respectiv ale UDMR, realizat de foşti experţi ai Proiectului american pentru Relaţii Etnice (PER) şi dat publicităţii anul trecut de autorul aclamatului volum "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni!", istoricul american Larry Watts, sub titlul "Interethnic Dialogue in the New Romania".

Din acest studiu, Excelenţa Sa ar fi putut afla că 89% dintre români se exprimă negativ faţă de proiectul autonomiei teritoriale maghiare, în timp ce doar 6% îl susţin, ceea ce reprezintă aproximativ procentul conlocuitorilor maghiari şi că 27% dintre repondenţi consideră că un conflict interetnic este oricând posibil iar mai mult de trei sferturi dintre aceştia cred că acest conflict va fi instigat de etnicii maghiari.

Conform acestui studiu, dezideratele ungurilor din România sunt: 1- Limba maghiară ca a doua limbă oficială; 2 - Autonomie teritorială şi fiscală; 3 - Acceptarea steagului secuiesc.

Iată, deci, că există şi americani coerenţi, care avertizează asupra pericolelor regionale şi nu care dau apă la moară extremismului maghiar, conştient sau "din imprudenţă".

"O să urâm SUA, mai mult decât Rusia!", exclama comentatorul Dan Tomozei într-un editorial, siderat de o poziţie anti-naţională similară venită dinspre cascadorul inconştient de pe pervazul cutiei Pandorei. Doamne fereşte!, zic eu.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Dezideratele secuilor sunt intemeiate si legitime.

    1. Bine.

      Esti bun sa stai mai jos?! 

      Bati campii, asa cum si Victor Roncea stinge focul, cu o canistra de benzina. Sunteti amandoi profesionisti.

      300 de secui vor autonomie teritorială? Sau doar cativa spioni unguri

      Am permis tuturor acestor conlocuitori, fie secuifie unguri die romisa aiba drepturi ipotriva noastra. Este acceasi greseala pe care au facut-o francezii cu musulmanii, fat se poate indrepta in ultimul ceas. Au prea multe drepturi.

      nu este un drept impotriva ta

      tu, romanule, nu ai avut niciodata, absolut niciodata, drepturi asupra Tinutului Secuiesc 

      Tu secuiule , incalci legea statului national unitar roman chiar din clipa cand ai inceput sa sugi laptele mamicii tale ! Dar te vom invata sa respecti legile statului roman, la fel cum vei respecta legile statului slovac !

      Tiganii, avind un stat artificial creat, l-au marit prin tradari succesive iar in prezent mult ar vrea sa inghita si Moldova ! Uriasa banda conducatoare, banda tolomacilor nativi, criminala clica securista, cu cirpe tricolore la ferestre (pentru a-si arata apartenenta) moare cind se aminteste adevarata istorie, cum au luat fiinta, cum si-au marit teritoriul !

      Uriasa banda de idioti nu cuprinde 89% din populatia teritoriului ci numai intre 69 si 70%.

      Legile voastre sunt facute contra Declaratiei de la Alba Iulia care sta la baza unirii Ardealului cu celelalte provincii. Constitutia comunista pe care ati adoptat-o este contra acelei Declaratii deci este NULA DE DREPT.

      Tinutul Secuiesc exista si va exista pentru totdeauna, roman xenofob si sovin. 

      Lasa grgara secuiule ; constitutie comunista a fost si in Ungaria ,printre altele... NULITATEA DE DREPT nu o hotarasti dumneata ci VOINTA DE DREPT a natiunii romane majoritare.

      Pe de alta parte, cuvantul ospitalitate NU EXISTA in limba secuiasca ori in limba maghiara , VOI DATI FOC, PARJOLITI TOT CE VA STA IN CALE NICIODATA, NICAIERI in Europa nu ati stiut sa faceti sa se simta bine oamenii carora le-ar place sa admire zonele Covasnei si Harghitei ! VOI BATJOCORITI restul romanilor , slovacilor sau sarbilor si nu meritati decat SCUIPATURI INTRE OCHI , iar TOTI ROMANII si SLOVACII trebuie sa invete KUMITE , ARTE MARTIALE in general, CA SA SE APERE IN TARA LOR de GOLANIILE VOASTRE !!! 

    Apare, din ce in ce mai evidenta, noua pozitie a administratiei americane fata de Romania.

    Este clar ca au avut loc, din nou, intelegeri obscure, intre mai marii lumii, cu privire la aceasta zona cu probleme.

    Poate ca americanii cauta sa ne dea de inteles ca ne-au din mana, sau ca ar vrea sa nu-i mai idolatrizam si sa-i iubim asa neconditionat. 

    1. Precum bunicii, acum șaptezeci de ani, îi așteptau pe americani, așa și nepoții speră să le pice mara malaiata în gură!

      Nici atunci nu aveau de gând, nici acum nu nu vor mișca un deget în apărarea noastră!

      cine te ataca mai victimizatule?

    George Cosbuc - 1896 Fire de tort

    Viata asta-i bun pierdut 

    Cand n-o traiesti cum ai fi vrut! 

    Si-acum ar vrea un neam calau 

    S-arunce jug in gatul tau; 

    E rau destul ca ne-am nascut, 

    Mai vrem si-al doilea rau? 

    Din zei de-am fi scoboratori, 

    C-o moarte tot suntem datori! 

    Totuna e dac-ai murit 

    Flacau ori mos ingarbovit; 

    Dar nu-i totuna leu sa mori 

    Ori cane-nlantuit. 

    Cei ce se lupta murmurand, 

    De s-ar lupta si-n primul rand, 

    Ei tot atat de buni ne par 

    Ca orisicare las fugar! 

    Murmurul, azi si oricand, 

    E planset in zadar! 

    Iar a tacea si Iasii stiu! 

    Toti mortii tac! Dar cine-i viu 

    Sa rada! Bunii rad si cad! 

    Sa radem, dar, viteaz rasad, 

    Sa fie-un hohotit si-un chiu 

    Din ceruri pana-n iad! 

    De-ar curge sangele parau, 

    Nebiruit e bratul tau 

    Cand mortii-n fata nu tresari! 

    Si insuti tie-un zeu iti pari 

    Cand razi de ce se tem mai rau 

    Dusmanii tai cei tari. 

    Ei sunt romani! Si ce mai sunt? 

    Nu ei, ci de-ar veni cel sfant, 

    Zamolxe, c-un intreg popor 

    De zei, i-am intreba: ce vor? 

    Si nu le-am da nici un pamant, 

    Caci ei au cerul lor! 

    Si-acum, barbati, un fier si-un scut! 

    E rau destul ca ne-am nascut; 

    Dar cui i-e frica de razboi 

    E liber de-a pleca-napoi, 

    Iar cine-i vanzator vandut 

    Sa iasa dintre noi! 

    Eu nu mai am nimic de spus! 

    Voi bratele jurand le-ati pus 

    Pe scut! Puterea este-n voi 

    Si-n zei! Dar va ganditi, eroi, 

    Ca zeii sunt departe, sus, 

    Dusmanii langa noi!

    Victor Roncea, carpa ta favorita, cu care te stergi si prin partile nerusinate, este tricolorul, cu sau fara gaura in el. Accepta acest mesaj in replica la afirmatia din articol care numeste steagul secuiesc drept "carpa". Tu ai inceput, tu iti primesti replica bine-meritata.

    Actul Constitutiv al ROMANIEI, care ar trebui sa aiba precedenta fata de actuala CONSTITUTIE, spune urmatoarele.

     

    II. Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal. 

     

    III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele: 

     

    -- Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc. 

     

    Ungurii transilvanenii (si secuii) au venit in Romania pe baza acestor conditii. Romanii, niste tradatori mereu in istorie, lasi si mincinosi, au furat si de data asta. 

    În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la două săptămâni după pierderea Ardealului de Nord prin Tratatul de la Viena, o companie a armatei horthyste, condusă de locotentul Vasvári Zoltán, ajuns în localitatea sălăjeană Ip şi, sub falsul pretext că răzbună moartea a doi militari unguri, care muriseră în urmă cu o săptămână din cauza exploziei unor muniţii defecte, au ucis, cu sânge rece, 157 de localnici români. Tragedia a fost precedată de o alta, petrecută în 9 septembrie 1940 la Treznea, unde armata horthystă a ucis în acelaşi mod 86 de localnici.

    Amintirile dureroase ale unui supraviețuitor 

    Ceea ce s-a petrecut în acea tragică noapte a fost povestit de puţinii supravieţuitori ai masacrului, mare parte dintre ei fiind, la acea vreme, copii. Gavril Butcovan, ultimul supravieţuitor al masacrului, rămas în viaţă până în 2010, avea atunci 16 ani. Într-o înregistrare făcută înainte de trecerea lui la ceruri, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, bătrânul povesteşte, prin prisma propriei sale experienţe, ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică în localitatea sălăjeană Ip. „Era ora 11 noaptea când a intrat compania în sat, iar comandantul Vasvári Zoltán a făcut un scenariu: a dat la doi civili două pistoale şi le-a spus că atunci când vor vedea că se apropie compania să tragă în aer. Aşa au făcut, iar când s-au auzit focurile, comandantul le-a zis soldaţilor: «Atenţie, companie! Valahii trag în voi!» Compania s-a adăpostit şi s-a culcat la pământ, iar după câteva secunde le-a ordonat soldaţilor să se încoloneze şi să meargă în curtea şcolii, unde erau douăzeci şi ceva de cetăţeni maghiari, în frunte cu preotul reformat şi cu învăţătorul. «Ce se va întâmpla dacă Ardealul va fi dat cândva înapoi României?», l-au întrebat ei pe locotenent. «Veţi primi replica!», le-a spus el. 

    Cetăţenii au spus că nu sunt de acord, aşa că locotenentul a spus «Hai să-i executăm pe toţi!». Cetăţenii s-au ridicat în picioare şi au aplaudat”, povestea Gavril Butcovan. Împărţiţi în mai multe echipe, din care făceau parte şi localnici maghiari care ştiau unde locuiesc românii, soldaţii maghiari şi-au început misiunea de exterminare în jurul orei 3 noaptea. Bătrânul povesteşte cum, în momentul în care au ajuns la casa lor, i-au chemat pe toţi afară. Au rămas în casă doar doi fraţi mai mici, care dormeau într-o cameră separată, şi o surioară de 11 luni, care a rămas în leagăn. I-au aliniat pe toţi în curte şi au început să tragă. Primul a căzut tatăl său. „După ce ne-au executat pe toţi, ne-au căutat pe fiecare cu lanterna să vadă dacă mai respirăm. Care mai mişca, era împuşcat până nu mai mişca deloc. Când au ajuns la mine, eu eram cu faţa în jos. Unul dintre ei a zis: «Ia veniţi şi mai trageţi nişte gloanţe în ăsta!» Soldatul a venit şi a tras încă cinci gloanţe”, povesteşte el. 

    Şansa lui Gavril Butcovan a fost că gloanţele nu i-au atins zonele vitale ale corpului, dar şi că a avut inspiraţia să rămână în ţărână, nemişcat, până dimineaţa la ora 8.00. Din familia sa, care număra opt membri, patru au supravieţuit, în mod miraculos, masacrului: el, mama sa şi cei doi fraţi mai mici din cealaltă cameră. Au pierit, însă, în acea noapte, tatăl său, doi fraţi, dar şi surioara de 11 luni, sfârtecată cu baionetele în leagăn. Micuţa nu a fost cea mai tânără victimă a soldaţilor criminali. Gavril Butcovan povesteşte cum aceştia au scos cu baioneta pruncul încă nenăscut din pâncetele unei femei, aflată în chinurile facerii. 

    Râu de sânge prin mijlocul satului 

    Trupurile celor ucişi de soldaţii au fost aruncate într-o groapă comună. Pentru că zona era ceva mai înaltă şi pentru că pe lângă ea trecea un pârâu, acesta s-a umplut, în zilele ce au urmat, de sânge. Pentru a nu apărea o epidemie, după două săptămâni de la masacru autorităţile au dezvelit groapa şi au turnat peste cadavre var nestins. Peste acel loc, care mai ascunde şi acum, învălmăşite în pământ, rămăşiţele pământeşti ale celor 157 de români, a fost ridicată, în 1984, o placă comemorativă, cu numele şi vârsta tuturor victimelor. 

    Acolo a avut loc luni, 14 septembrie 2015, o ceremonie comemorativă, imediat după ieșirea de la slujba religioasă dedicată Zilei Sfintei Cruci. (Vocea Transilvaniei) 

    “O viaţă întreagă am fost obsedat de sentimentul singurătăţii, dar acum sunt cu adevărat copleşit de acest sentiment. Am rămas singurul supravieţuitor al Odiosului Masacru de la Ip, a cărui inimă încă mai bate.

    Pe retina minţii mele nu s-a şters niciodată culoarea sângelui ţâşnit în urma glonţului tras asupra unor oameni nevinovaţi. În urechi simt golul amar lăsat de bubuitul armelor în miez de noapte.. Încă mai trăiesc pentru că sunt în măsură să rostesc cuvântul Ip. 

    Vă iert pe toţi, pentru toate!” 

    Gavril Butcovan, singurul supravieţuitor al Masacrului de la Ip, 13-14 Septembrie 1940, Noaptea Inălţarii Sfintei Cruci 

    Anul 1940 reprezinta pentru romani poate cea mai neagra fila de istorie. In numai cateva luni am pierdut o treime din tara, dupa cedarea Bucovinei si a Basarabiei de Nord catre URSS (17 iunie), la 30 august pierdeam Ardealul prin odiosul Dictat de la Viena, ca numai dupa circa o saptamana, pe 7 septembrie, sa cedam si Cadrilaterul bulgarilor. Dintre toate, poate cea mai intiparita in memoria romanilor va ramane cedarea Ardealului, ca urmare a crimelor faptuite de armata horthysta, sprijinita de o buna parte a etnicilor maghiari localnici. In doar 11 zile, criminalii unguri au ucis aproximativ 1.000 de romani. Masacrele au inceput in 7 septembrie, cand in localitatea bihoreana Mihai Bravu horthystii au ucis 22 de romani si au continuat pana pe 18 septembrie, cand 58 de romani au fost decapitati in centrul orasului Gheorgheni, judetul Harghita. Insa cel mai afectat de teroarea horthysta a fost judetul Salaj, unde au fost masacrati 477 de romani. Cele mai lovite de soarta au fost localitatile Ip, cu 157 de martiri, si Traznea, cu 87. Singura vina a acestor oameni a fost ca s-au nascut romani. Acum, la 69 de ani de la Dictat, doi fii ai Salajului care au supravietuit macelului, Gavril Bucovan si profesorul universitar doctor Ioan Puscas din cele doua localitati, au impartasit cu echipa „Gardianul” amintirile acelor zile de groaza, atunci cand in preajma lor au fost secerati de armele horthystilor fratii, parintii si apropiatii lor, iar scaparea lor din acel iad a fost o adevarata minune a lui Dumnezeu 

    Masacrul de la Ip, din curtea familiei Butcovan 

    Marturiile lui Gavril Butcovan din Ip, singurul supravietuitor de atunci, sunt cutremuratoare. Gavril Butcovan, astazi in varsta de 84 de ani, a povestit echipei „Gardianul” clipele de groaza prin care a trebuit sa treaca la doar 16 ani. „In zorii zilei de 14 septembrie 1940, am fost trezit de zgomotul asurzitor al focurilor de arma ce razbateau dinspre casele vecinilor nostri. Era in jur de ora 5, inca era intuneric, si m-a cuprins o frica ce nu v-o pot descrie in cuvinte. Aveam doar 16 ani. In familie eram de toti 10 suflete. Parintii si 8 copii. Locuinta era compusa din doua camere. Eu, parintii si alti 5 frati dormeam intr-o camera, iar in camera mica, ceilalti doi fratiori. L-am trezit pe tata, Mihai Butcovan, si i-am spus ca sunt impuscati romanii. Tata nu putea vorbi de emotie, pentru ca banuia ce ne asteapta. Mama o alapta pe surioara Paulina de 11 luni, iar parca focurile de arma se inteteau cu fiecare minut ce trecea. Mama l-a rugat pe tata sa se uite pe geam sa vada ce se intampla pe ulita, iar acesta i-a spus ca vede oameni care se plimba agitati. Pentru o clipa mi-am aruncat si eu ochii pe fereastra. Strada era plina de militari horthysti si consateni maghiari, deveniti partasi la masacru. Mama, dupa ce a asezat-o pe fetita in leagan, i-a spus tatii sa mearga sa deschida usa, ca sa nu bata soldatii in poarta asa cum au facut la vecini. Pe cand tata a vrut sa deschida usa, deja soldatii erau in curtea noastra. Unul dintre criminalii horthysti s-a rastit la el, spunandu-i sa iasa afara din casa. La cateva secunde am auzit cinci bubuituri de arma. Atunci am stiut ca l-au impuscat pe tata. Imediat au navalit in casa trei soldati, indreptand pustile spre noi. S-au rastit si la noi, bineinteles in ungureste, sa iesim afara. Mama i-a intrebat aratand spre leagan, ca ce va intampla cu fetita, la care soldatii i-au raspuns ca o s-o creasca ei. Cand am iesit l-am vazut pe tata, care zacea cu fata in jos langa peretele casei. M-am indreptat inspre el, moment in care asasinii horthysti au tras in mine. Cuprins de groaza m-am prabusit langa corpul neinsufletit al tatalui meu. Mi-am dat seama ca sunt in viata, simtind o arsura puternica. Inima imi batea tare pentru ca in momentele urmatoare am vazut cum criminali i-au executat pe fratii mei. In fata casei, la cativa metri de mine, au ucis-o pe sora-mea, Maria, de 18 ani, care a fost impuscata in piept cu cartuse dum-dum. Fratele Mihai, de 8 ani, a fost impuscat in burta, iar surioara Ana, de 5 anisori, care, disperata, striga «Unde esti maica?!», a fost secerata de gloantele criminalilor. Fratele Viorel, de 11 ani, a vrut sa fuga spre gradina, insa soldatul care-l urmarea l-a impuscat in cap. Pe surioara Paulina, de doar 11 luni, «bravii» soldati unguri au sfartecat-o cu baionetele in leagan. Asupra mamei au tras, ranind-o, insa a apucat sa se ascunda sub o caruta. 

    Sotiei i-au scos copilul din burta cu baioneta 

    Cred si astazi ca sansa mea a fost aceea ca nu m-am ridicat de langa tata si am stat culcat cu fata la pamant, in timp ce calaii erau preocupati cu uciderea celorlalti membri ai familiei. Pe langa mine si mama au mai scapat cei doi frati ai mei, Ioan, de 12 ani, si Floarea, de 6 ani, care au dormit in camera mica, unde criminalii nu au mai cautat. Banuiesc ca in sinea lor credeau ca au ucis intreaga familie dupa ce au tras in 7 persoane si au strapuns-o cu baioneta pe surioara Paulina”, ne-a marturisit cu lacrimi in ochi Gavril Butcovan. Marturia acestuia continua: „Doresc sa va mai spun ca cruzimea cu care a fost comis acest genocid intrece orice inchipuire. Bataile si schingiuirile au inceput inainte de masacru cu 3-4 zile. Unii romani au fost batuti pana ce si-au dat duhul. Lui Dumitru Sarca i-au taiat mainile, lui Dumitru Chis i-au scos ochii, iar lui Pavel Sarca i-au smuls unghiile de la maini. Nu pot sa uit nici drama prin care a trecut Gheorghe Leonte si sotia acestuia, care era in durerile facerii. Barbatul a plecat dupa moasa, dar pe drum a avut ghinionul sa se intalneasca cu echipa criminala. Acestia, sub amenintarea armelor, l-au intors din drum, iar odata ajunsi in curtea casei l-au impuscat. Sotiei i-au scos copilul din burta cu baioneta. O alta tragedie s-a petrecut la cimitir cu Maria Sarca, de 40 de ani, si Maria Olla, de 15 ani. Cu toate ca nu erau moarte si soldatii au vazut ca acestea mai miscau, totusi au fost aruncate in groapa comuna si ingropate de vii. Trebuie sa retineti ca in acea zi, de 14 septembrie 1940, orice roman intalnit pe strada sau gasit acasa a fost impuscat. Trebuie sa va marturisesc adevarul pana la capat. Nu toti consatenii mei au pactizat cu criminalii horthysti. Au fost si maghiari care au sarit in apararea familiilor de romani, punandu-si prin acest gest viata in pericol. Astfel au fost salvati din mana ucigasa a horthystilor cel putin 3 familii de romani. Cu siguranta, daca actiunea criminala ar fi avut loc ziua, ar fi fost mult mai multi care ar fi sarit in ajutorul nostru, al romanilor, si in mod sigur numarul celor ucisi era mult mai mic”, a incheiat cu glasul plin de durere Gavril Butcovan. 

    La Trăznea, preotul a fost ars de viu 

    In data de 9 septembrie 1940, trupele horthyste au intrat in comuna Traznea. Primele victime au fost copiii aflati cu vitele la pascut. Dupa ocuparea satului, soldatii maghiari au dezlantuit „asaltul”. Romani si evrei au fost ucisi cu focuri de mitraliere, strapunsi cu baionetele, iar casele incendiate. In urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 87 de romani si 6 evrei. In presa vremii se relata despre cazul lui Nicolae Brumar, roman ridicat din propria sa casa de trupele ungare si impuscat langa o capita de fan, impreuna cu sotia si cele doua fiice ale sale, dupa care au fost ciopartiti cu baioneta. Un alt caz este cel al lui Vasile Margarus. Acesta a fost strapuns cu baioneta in mai multe parti ale corpului si apoi impuscat in cap cu gloante model „dum-dum”. Preotul ortodox a ars in casa parohiala, care a fost incendiata. In Traznea se aflau si 9 soldati romani reintorsi acasa si demobilizati. Acestia au fost impuscati cu efectele militare pe ei. Invatatorul si sotia au incercat sa se refugieze in comuna Pusta. Au fost prinsi si adusi la Traznea, unde au fost rastigniti pe usa bisericii si impuscati. 

    Măcelul văzut prin ochii unui copil de 8 ani 

    Despre masacrul de la Traznea ne relateaza unul dintre supravietuitorii acelor timpuri, cel care a ajuns ulterior medic si un om de stiinta recunoscut de o lume intreaga, profesorul universitar doctor Ioan Puscas, care a trait acele grozavii, fiind un copil de doar 8 ani. „Familia mea a supravietuit acelor masacre petrecute in 1940 in comuna Traznea. Arma soldatilor honvezi a fost indreptata catre mine de trei ori. Ungurii au tras atunci cu tunul chiar si in biserica. Inainte de 1940, ungurii si romanii traiau in pace in comuna. Masacrul de la Traznea a fost provocat de groful Bay Ferencz, neam cu Horthy. El i-a indemnat pe honvezi sa ucida romanii pentru a acapara cat mai mult pamant. Pe noi ne-au salvat de la moarte cateva familii de maghiari. Cand au intrat in casa, aveam la noi un consatean roman care venise la tata cu calul pentru potcovit. El nu stia ungureste. L-au impuscat in fata noastra. Urmatorii eram noi. Tata, care vorbea perfect ungureste, a vrut sa le demonstreze ca suntem unguri pentru a ne salva vietile. Nu au vrut sa il creada. «Budos ola vagy!» (n.r. – esti un valah imputit!), strigau. Norocul nostru era ca tata avea la el certificatul de nastere al unui prieten, care era maghiar reformat. Cand le-a aratat documentul, nu au cercetat daca era intr-adevar al lui. Si-au cerut scuze ca erau sa impuste un ungur”, si-a amintit marele cercetator stiintific. „Dupa aceea a venit un alt val de ucigasi. «Acum numai Janos ar putea sa ne salveze», ne-a spus tata, Janos fiind cel mai bun prieten de-a lui din copilarie. Pentru ca ardea aproape tot satul, ca o minune, a aparut Janos, care venise dupa o pompa si pentru a-l chema pe tata la stingerea focului. Cand a vazut care este situatia la noi, a inceput sa strige la ei: «Carati-va, astia sunt de-ai nostri». Asa am fost salvati pentru a doua oara, iar prietenul lui tata ne-a dus, culmea, chiar in pivnita grofului si ne-a ascuns acolo. Apoi l-a luat cu el pe tata, lasandu-ne pe noi la adapost sigur. Insa am fost gasiti si acolo. O trupa de honvezi, impreuna cu un frate de a-l unui ucenic de a-l lui tata, i-a adus si a confirmat ca suntem romani. Ne-au scos din pivnita. In spatele nostru, in sant, erau o gramada de morti si raniti. Unul dintre soldati mi-a pus pusca la piept. Mi-am vazut moartea cu ochii. Nu stiu de unde am avut putere, dar am inceput sa numar ungureste. Soldatul a ramas mirat, nu a apasat pe tragaci, iar eu continuam sa numar, apoi am inceput sa cant un cantec unguresc, care mi-a venit in minte. Nu stiu cat timp a trecut, arma lui era tintuita inca de pieptul meu, cand au aparut doua fete, unguroaice, fiicele familiei Gall. Cand au vazut ce se intampla, s-au napustit asupra honvezilor, strigand: «Nu va e rusine? Astia sunt de-ai nostri!» Apoi, ne-au luat de brat si ne-au dus la o alta familie maghiara, Fazakas. In bucataria lor am stat pana ce a venit tata. Am avut noroc ca acest eveniment tragic s-a petrecut ziua. Daca avea loc noaptea, ca si la Ip, numarul mortilor sigur era mult mai mare, pentru ca acele persoane care ne-au ajutat nu aveau de unde sa stie si sa intervina…”, a conchis doctorul Puscas. 

    Ioan Puscas, «fire recalcitrantă, ostilă reeducării» 

    Perioada 1940-1944 nu a fost usoara pentru romanii din Traznea. „Eram elev. Pana in clasa a V-a am invatat in limba maghiara. Eram tot timpul premiant. In acest timp, groful venea des la tata, voia sa ma infieze. Imi promitea ca ma trimite la scoala la Budapesta. Ar fi putut promite orice, nu plecam cu el. Dupa 1944, o parte din unguri si groful au fugit. Ulterior, el a fost condamnat la moarte, in lipsa, si i-a fost confiscata toata averea”, ne-a povestit medicul. Soarta lui Ioan Puscas nu a fost mai buna nici dupa 1944. Acesta a fost inchis, in perioada 1948-1950, pentru ca s-a opus comunismului. Motivul: „delict impotriva ordinii sociale”. Pe biletul de iesire din puscarie aparea: „fire recalcitranta, ostila reeducarii”. Dupa ce a fost eliberat, a fost acceptat in scoala pentru a-si continua studiile de catre profesori care ii cunosteau meritele. Altfel, ar fi fost imposibil, datorita acelui bilet de iesire. In inchisoare s-a imbolnavit, facand abces pulmonar, motiv pentru care, in dorinta lui de a se putea trata, si-a dorit sa devina medic. Norocul a fost din nou de partea lui. A reusit sa se inscrie la Facultatea de Medicina de la Timisoara. Doctorul Puscas a devenit unul dintre cei mai cunoscuti medici si cercetatori din Romania. 

    Iertăm, dar nu uităm nimic 

    Asociatia Refugiatilor Deportati si Expulzati din Ardealul de Nord (ARDEAN), cu sediul in Timisoara, a organizat un turneu in Ardeal, in perioada 29-31 august, pentru a aduce omagiu si a comemora amintirea martirilor impuscati in acele zile scrise cu sange in istoria Romaniei. Desi acea perioada, cand in fata lui au fost impuscati pe rand parintii si fratii, i-a marcat intreaga viata, Butcovan Gavril a stat drept intre cele 35 de persoane venite din Timisoara, marturisind ca nu impartaseste nici un resentiment si nu aduce acuze poporului maghiar si nici cetatenilor romani de etnie maghiara pentru evenimentele tragice petrecute la Ip. (Claudiu Stere, Gardianul, 2008) 

    1. Ai grija ca vine anonimul de mai sus si te face [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Ce faci aici, spui minciuni ? Aia impuscati erau unguri. Criminalii erau romani !

      Deportări şi masacre

      În aplicarea politicii de purificare etnicăa acestor teritorii, ordonată de generalulIon Antonescu, zeci de mii de evrei aufost executaţi de jandarmii români saude către trupe regulate ale armateiromâne, uneori cu ajutorul germanilor,încă din primele luni ale războiului.Supravieţuitorii au fost internaţi înlagăre de tranzit şi ghetouri create peteritoriul Basarabiei şi al Bucovinei, deunde, în toamna anului 1941, au fostdeportaţi în Transnistria. Singurii careau scăpat au fost cei 20.000 de evrei dinghetoul de la Cernăuţi, scăpaţi de lamoarte de către protestele energice aleprimarului acestui oraş, TraianPopovici. Între 1941-1942, în jur de 150.000 deevrei deportaţi din Basarabia şi 125.000din Bucovina au murit în Transnistria. Situaţia evreilor din Vechiul Regat a fost oarecum diferită de cea a nefericiţilor dinBasarabia şi Bucovina. Aceştia au fost trimişi în detaşamente de muncă, au fost privaţi dedrepturile civice, deposedaţi de bunuri, umiliţi, evacuaţi etc. Asta nu înseamnă că înRomânia nu au fost ucişi evrei. Astfel, numai în timpul pogromului de la Iaşi au fostomorâţi în jur de 13.000 de evrei, o parte dintre ei în celebrele “trenuri ale morţii.” Alte7.000 de evrei din Dorohoi au murit în urma deportării lor în Transnistria. Victime ale regimului antonescian au fost însă şi cei 4.500 de evrei români prinşi defuria nazistă în Belgia, Franţa, Germania, Austria şi pe care SS-ul, cu consimţământulautorităţilor române, i-a trimis în lagărele de exterminare din Polonia. Mulţi alţi evreiucrainieni şi ruşi au căzut la rândul lor victime represiunii, cele mai cunoscute cazuri fiindcele ale evreilor din Odessa (30.000), învinuiţi că ar fi comunişti şi că ar fi participat sauîncurajat aruncarea în aer a comandamentului armatei române din acest oraş şi cel alevreilor masacraţi la Bogdanovka, în jur de 75.000. În 1944, numărul evreilor din România ucişi de către regimul antonescian se ridica laaproximativ 280.000. La aceştia se adăuga un număr important de evrei ucişi de către trupele române în URSS, după unele estimări peste 130.000. 

      Pentru domnul autointitulat idiot , repet ce-am scris : criminalii erau romani, iar ungurii victime.Ca intre timp ,in urma unor studii ale savantillor maghiari cum ca Isus era maghiar nascut in Buda ,vine sa confirme ca teoria mea sta in picioare si sa dea sens observatiilor d-voastre: maghiarii=evrei .

      Dle Escu, problema pare a fi zgomotul introdus de romanii patriotarzi care arata cu degetul la criminalii maghiari din ww2, uitând că și românii au fost la fel de criminali. Dacă eliminăm acest zgomot ce ne împiedică să vedem faptele, Declarația de la Alba Iulia, citată de cineva în comentariul 5 este foarte clară. Transilvănenii (români și maghiari) au avut alte condiții privind unirea cu România. La fel au avut și basarabenii. Actuala Constituție este o violare a acelor condiții. Are dreptate cine spune că acest act este nul din punct de vedere juridic. Nu are legitimitate. Constituția României este ilegitimă iar revendicările secuilor pentru autonomie sunt legitime.

    Autonomii teritoriale…

    de Acad. Dinu C. Giurescu 

    Profesorul-Dinu-C- Giurescu-Foto-c-Cristina-Nichi tus-RonceaAutonomia Ținutului Secuiesc constituie o premiză indispensabi­lă pentru realizarea unui nou stat maghiar în mijlocul României, în aria locuită cândva de secui. Aceștia erau organizați în „scaune” (sedes) existente până la constituirea dua­lismului austro-ungar (1867, când au fost desființate de guvernul de la Budapesta și înlocuite cu comitate. 

    Dacă obârșia secuilor este încă discutabilă, este un fapt cunoscut as­tăzi că ei s-au asimilat ungurilor. La recensământul din 2002, în județele Covasna, Harghita și parte din Mureș, dintr-o populație de 668.471 vorbi­toare de limbă maghiară nici unul nu s-a declarat secui!?! 

    Chiar dacă, în ultimul deceniu, unii dintre acești locuitori s-au lă­murit asupra obârșiei lor îndepărtate, „Ținutul Secuiesc” invocat de unii sau de alții astăzi cuprinde peste 99% unguri și nu secui. 

    Atunci de ce atâta caz? 

    Din motive de oportunitate po­litică și electorală, într-o etapă când fragmentarea statelor europene, sub directiva euroregiunilor, se desfășoară pretutindeni lent dar sigur. 

    În numele unei false necesității a unor cifre statistice comparabile care de fapt vizează teritoriul economic al statelor respective. Nicidecum bună-starea cetățenilor. Stăpânești mai ușor când cetățenii nu mai au o identitate sprijinită pe istorie și tradiție. 

    N.B. Autonomia Ținutului Secuiesc deschide calea unei fragmen­tări a întregii arii transilvane în zeci de „autonomii” culturale. 

    Când nu pot modifica granița atunci fragmentezi și schimbi identi­tatea teritoriului respectiv… 

    Revista Clipa 

    1. "aria locuită cândva de secui"

      este o tampenie uriasa - aria este inca locuita 95% de secui, nu candva ci azi, acum si in ultimii 600 de ani. 

      Dragi romani, nu cumva povestea acestui academician, trecut cu mult confort prin furcile comunismului pentru ca a fost comod si a scris precum a dorit REGIMUL NATIONAL-COMUNIST al lui Ceausescu...

       

      Nu cumva teza lui cum ca secuii nu sunt unguri ESTE IDENTICA cu teza despre MOLDOVENII CARE NU SUNT ROMANI? 

       

      Noua nu ne convine cand rusii spun ca basarabenii sunt moldoveni, nu romani. 

      Credeti ca secuilor se convine sa vina un popor de tradatori ai Declaratiei de la 1918 de la Alba Iulia si sa le spuna ca nu sunt unguri? 

    Frati romani, unguri romani si secui romani - haideti sa nlasam prostiile si istoria la o parte si sa privim inainte; daca nu ne intelegem (avem loc toti in acest spatiu binecuvantat de Dumnezeu) vor profita altii de prostia noastra. 

    1. Mai laaasa-l deoparte pe cel de sus ca n-are nici o treaba prin "zona"...

      Reintroducerea SERVICIULUI MILITAR OBLIGATORIU este URGENTA ZERO a statului national unitar roman !

      Acesti imbecili umbla cu gogosi privind autonomia Tarii Bascilor sau nu stiu ce autonomie de prin nordul Italiei ! Imbecilii profita de memoria scurta a unor romani, dar mai suntem unii ce nu uitam ISTORIA ADEVARATA : organizatia ETA, conflictele din Irlanda de Nord, oriunde SECESIONISTII seamana ura, "au cules" si vor "culege" "furtuni" , cu F mare ! In rest Harcovul a ajuns la acelasi nivel cu Vasluiul sau cu Botosaniul deoarce populatia locala continua sa voteze cu jnapanii udemeristi locali ! Problemele cu ursii din muntii vulcanici acestia asteapta sa se rezolve de la Bucuresti, la fel cum toata infrastructura si industria zonei e pe butuci ! Asa votanti asa derbedei de politicieni peste tot ! 

      Eu nu vreau sa fiu inrolat si sa apar romani prosti ca cei care scriu mai sus contra autonomiei secuilor.

      Daca aveti de gand sa respectati dorinta romanilor TRANSILVANENI scrisa in Declaratia de la Alba Iulia, IN LIMBA ROMANA, de catre ROMANI si MAGHIARI, in anul 1918, atunci ne vom impaca. 

      s-a mai intamplat in istorie.sunt perdanti.pt.pacatele lor.grupuri izolate,preferabil este sa se imbete si sa dispara linistit.uite ca unii nu vor sa dispara inainte de a-si loa poalele-n cap si de a se face de ras de a face circ'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb