AMBASADORUL UE LA LONDRA: ''Protocolul privind Irlanda de Nord este soluţia, nu problema''

G.U.
Internaţional / 16 martie 2021

Joao Vale de Almeida

Joao Vale de Almeida

Protocolul privind Irlanda de Nord din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană este soluţia şi nu problema pentru această provincie, întrucât tratează consecinţele dificile ale Brexitului, susţine ambasadorul Uniunii Europene la Londra, Joao Vale de Almeida, transmite astăzi Reuters, potrivit Agerpres.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Mai mulţi politicieni nord-irlandezi au cerut însă renunţarea la acest protocol pe motiv că, în scopul protejării pieţei unice europene, el creează bariere comerciale între provincie şi restul Regatului Unit, notează sursa citată.

''Acest protocol este rezultatul unor negocieri îndelungate şi complexe. Înclin să spun că protocolul este soluţia şi nu problema'', a declarat Joao Vale de Almeida pentru postul de radio BBC.

''Cei care se opun astăzi protocolului nu prezintă nicio alternativă pentru că în realitate nu există (niciuna)'', a adăugat reprezentantul UE.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat vineri că decizia guvernului britanic de a suspenda părţi ale Protocolului privind Irlanda de Nord, din cadrul Acordului Brexit, a fost legală şi corectă.

Londra a extins în mod unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului Brexit.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb