AMENDAMENTE CSA: Agenţii nu vor mai putea să negocieze contracte de asigurare

Ionuţ Caşcaval
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iunie 2004

Agenţii de asigurări vor deţine poliţe de răspundere civilă profesională şi vor avea un grad superior de profesionalism

Asigurătorii şi brokerii noştri vor putea activa şi pe piaţa UE

Activitatea BAAR va intra în vizorul CSA

Autorizaţiile de funcţionare date de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) asigurătorilor şi brokerilor de asigurare vor fi valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene, după data integrării ţării noastre în UE, potrivit proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii 32/2000, privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor.

Proiectul prevede modificări esenţiale în ceea ce priveşte statutul agentului de asigurare. Agenţii nu vor mai avea voie să negocieze, ci doar să încheie contracte de asigurare. Proiectul prevede că agenţii pot să încheie atît contracte de asigurare, cît şi de reasigurare. Agentul de asigurare va fi obligat să deţină, pe lîngă o pregătire profesională de specialitate, o poliţă de asigurare de răspundere civilă profesională. Pînă în prezent, doar brokerii de asigurare erau obligaţi să aibă o astfel de poliţă. Modificările propuse de CSA mai prevăd ca agentul de asigurare să aibă o bună reputaţie, iar denumirea lui să cuprindă obligatoriu sintagma "agent de asigurare", pentru a nu induce în eroare publicul. Noile reglementări vor duce la restrîngerea numărului agenţilor, dar şi la creşterea gradului de profesionalism al acestora.

O prevedere importantă o reprezintă introducerea unui fond de siguranţă, pe care asigurătorii trebuie să-l menţină, fond ce trebuie să reprezinte o treime din marja de solvabilitate minimă (legea în vigoare prevede doar menţinerea capitalului social vărsat şi a marjei minime de solvabilitate).

Potrivit proiectului, societăţile de asigurare au obligaţia să întocmească situaţii financiare consolidate şi să ţină un registru special al activelor, iar situaţia financiară anuală va trebui să fie auditată de un auditor certificat, care va raporta direct Comisiei de Supraveghere. La acest capitol, legea în vigoare prevede doar întocmirea evidenţelor contabile şi analiza rezultatelor tehnice pe clase de asigurări.

Dacă pînă acum asigurătorul era definit ca fiind societatea de asigurări cu autorizaţie de funcţionare primită din partea CSA, noua lege defineşte asigurătorul ca fiind societatea dintr-un stat membru al UE, cu autorizaţie de funcţionare primită de la autoritatea competentă a statului membru de origine. La primirea autorizaţiei de funcţionare, societăţile de asigurare nu vor mai plăti taxa de autorizare, se arată în acelaşi proiect. Conceptul de persoană semnificativă (administratorul şi conducerea executivă a asigurătorului) a fost extins şi la reasigurător şi brokeri de asigurare.

O altă noutate este adusă de statutul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Potrivit proiectului, activitatea BAAR va fi reglementată şi supravegheată, după data intrării ţării noastre în Uniunea Europeană, de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. În prezent, activitatea BAAR intră sub incidenţa Biroului Central "Carte Verde" din Londra.

Proiectul de modificare a legii 32/2000 transpune Directivele Uniunii Europene în domeniul asigurărilor şi liberei circulaţii a serviciilor, iar dispoziţiile ei vor intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Excepţie vor face prevederile care implică statutul de stat membru UE al ţării noastre, urmînd ca aplicarea lor să se facă începînd cu data aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. Amendamentele urmează să fie prezentate Guvernului, iar apoi să fie aprobate de către Parlament.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb