AMENDAMENTELE COMISIEI JURIDICE Autoritatea de Supraveghere Financiară, scăpată de investitorii FNI

Adelina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară, scăpată de investitorii FNI

Fostul AVAS preia obligaţiile CNVM faţă de investitorii FNI

Noua autoritate, amânată cu o lună

"Comisarii" trebuie să aibă minim zece ani experienţă în activitatea financiară

Înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost avizată favorabil de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, care a propus însă câteva amendamente. Astfel, termenul limită până la care ASF trebuie să preia supravegherea pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor (CSSPP) a fost extins cu o lună, pentru 15 aprilie.

Despăgubirea investitorilor FNI, pasată la AAAS

Noua Autoritate de supraveghere urmează să fie scăpată de problema despăgubirii investitorilor FNI, potrivit amendamentelor aduse de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor: "Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, rezultate din actele juridice prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost obligată, ca parte responsabilă civilmente, la plata de despăgubiri către investitorii la Fondul Naţional de Investiţii".

Arbitrul pieţei de capital - CNVM - a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie 2011, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.

Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.

Interdicţii pentru rudele până la gradul trei ale "comisarilor"

Textul adoptat de Comisia juridică introduce şi noi condiţii pentru membrii ASF.

Aceştia trebuie să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directorate sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de directori ori alte funcţii la persoanele juridice şi la următoarele entităţi: (i) cele care vizează activitatea intermediarilor în instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv; (ii) societăţile de administrare a investiţiilor; (iii) cele care vizează activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor în asigurări şi reasigurări şi a altor activităţi în legătură cu acestea; (iv) cele care vizează sistemul de pensii private.

De asemenea, noii "comisari" trebuie să nu deţină ei şi/sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de cel puţin 10% din capitalul acestor persoane juridice şi entităţi sau din drepturile de vot ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie a acestora.

Totodată, deputaţii din Comisia Juridică au adăugat un criteriu pentru selecţia candidaţilor pentru ASF, respectiv ca aceştia să fie numiţi exclusiv pe baza experienţei şi calificării profesionale în activitatea financiară, bancară şi nebancară, de minim 10 ani.

Proiectul înfiinţării autorităţii care să supravegheze piaţa de capital, cea a asigurărilor şi pensiilor private, a fost promovat de Banca Naţională a României (BNR) şi de departamentul juridic al Ministerului Finanţelor Publice, fiind înaintat şi Comisiei Europene.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea ASF, însă piaţa mizează pe faptul că ea nu se va aplica până la trecerea actului prin Parlament.

Lupta pentru unul dintre cele 15 scaune de la conducerea Autorităţii este în toi, iar comisiile actuale lucrează cu "sabia deasupra capului". Numele vehiculate pentru conducerea ASF sunt: Mircea Ursache, fost preşedinte AVAS, Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte PNL, economistul Daniel Dăianu, Gabriela Anghelache, fost preşedinte CNVM, Florin Georgescu, viceguvernator şi Nicolae Dănilă, fost preşedinte BCR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie stipulate prin lege masauri care sa nu permita acestor functionari publici sa paseze { destul de posibil catre rude} "inside information". Vezi cazul Petromidia .

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb