În ultimii doi ani, ameninţările informatice care vizează telefoanele mobile au înregistrat o dezvoltare spectaculoasă, echivalentă cu 40 de ani de evoluţie în domeniul ameninţărilor pentru PC-uri, sunt de părere experţii Bitdefender, potrivit unui comunicat de presă.
Noile funcţionalităţi cu care au fost echipate telefoanele mobile, de la conexiunile Bluetooth, serviciile multimedia de mesagerie (MMS), până la conexiunea la internet şi accesul rapid la reţele sociale, creează o serie de breşe de securitate pentru smartphone-uri.
Conform statisticilor oferite de laboratoarele Bitdefender, numărul familii malware pentru mobile a înregistrat o creştere semnificativă. În perioada mai-iunie 2011 au fost depistate 20 de asemenea familii. În perioada iunie-iulie acestea au crescut cu 55%, astfel că în luna august anul curent au ajuns la un număr de aproximativ 46 de familii descoperite.
Influenţată de toate transformările din industria de telefonie, istoria atacurilor informatice e marcată de câteva momente importante: SMS-urile care trimit mesaje la numere cu suprataxă, furtul parolelor şi a altor informaţii confidenţiale, control deplin asupra telefonului, reţelele botnet.