AMENZI DE 337.000 DE LEI, PENTRU CLAUZE ABUZIVE ÎN CONTRACTELE DE CREDIT ANPC a scos la iveală practicile înşelătoare ale IFN-urilor

ADINA ARDELEANU, RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iulie 2017

Ianfred Silberstein este administrator la Easy Credit şi consultant de strategie la BNR, după ce, până în 2015, a fost Director la Direcţia Juridică BNR.

Ianfred Silberstein este administrator la Easy Credit şi consultant de strategie la BNR, după ce, până în 2015, a fost Director la Direcţia Juridică BNR.

Unele IFN-uri au fost obligate să restituie clienţilor sumele încasate fără temei legal, dar şi să suspende campaniile publicitare până la intrarea în legalitate

ANPC a controlat şi Easy Credit, administrată de Ianfred Silberstein, consultant la BNR

Dan Suciu, BNR: "Ianfred Silberstein nu mai este pe statul de plată din 2015, dar poate fi consultant pe proiecte"

Provident, amendată cu 40.000 de lei

-------

Actualizare 19:25 Mugur Isărescu, despre experienţa băncilor populare: "Am mari reţineri faţă de IFN-uri pentru că am trăit experienţa băncilor populare"

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa Băncii Naţionale Române (BNR), că are mari reţineri faţă de IFN-uri pentru că a trăit experienţa băncilor populare.

Isărescu a declarat, întrebat despre schimbările de norme pentru IFN-uri: "Noi am scris şi Parlamentului, ne-am exprimat legat de IFN-uri, suntem pentru anumite clarificări acolo, să spunem aşa nu avem o poziţie foarte confortabilă faţă de prevederile prezente din lege. Înţelegem că normele prudenţiale şi condiţiile nu pot să fie ca la o bancă că atunci s-ar transforma toate în bănci, dar nici nu trebuie lăsate foarte lejere sau trebuie făcut un efort public, nu neapărat numai de Banca Naţională pentru a exprima care este rolul acestor instituţii financiare nebancare. Personal, am mari reţineri (faţă de IFN-uri, n.r.) pentru că am trăit experienţa băncilor populare şi a fost foarte neplăcută şi pentru Banca Naţională şi pentru mine. Diferenţa este că de data aceasta nu se mai numesc bănci, atunci era un necaz, o confuzie şi mai mare. Se numeau Bănci Populare şi era foarte greu să explici care este diferenţa. Să vedem ce spune Parlamentul în acest sens. Nu putem să normăm dincolo de prevederile legale. Acest lucru aş vrea să-l reţineţi. Consiliul de Administraţie a discutat problema, are capacitate de reglementare, noi elaborăm legislaţie secundară, ca să o numim aşa, dar ea se face în baza legislaţiei primare. Dacă Parlamentul nu ne împuterniceşte, noi nu avem puterea, de exemplu, să stabilim limite pentru dobândă, nu ştiu cum am putea s-o facem noi. Deci dacă legea nu spune ceva foarte clar în acest sens, mă opresc aici că avem mai multe de spus".

(A.C.)

------

Instituţiile financiare nebancare din ţara noastră au primit amenzi însumate de 337.000 de lei, în urma controlului derulat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în perioada 08.05.2017 - 16.06.2017, potrivit unui raport ANPC, publicat de Asociaţia Parakletos.

Instituţia de control a scos la iveală clauzele abuzive din contractele de credit ale IFN-urilor şi ilegalităţile săvârşite de aceste companii.

Pe lângă amenzi, ANPC a dat avertismente, a cerut remedierea deficienţelor, dar şi încetarea practicilor comerciale incorecte.

Totodată, ANPC a cerut unor IFN-uri restituirea către clienţi a sumelor încasate fără temei legal.

De asemenea, instituţia a luat măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.

Autoritatea a verificat contractele de credit, cu sau fără ipotecă, încheiate de instituţiile financiar nebancare în intervalul calendaristic 01.02.2017 - 05.05.2017.

Printre instituţiile financiare nebancare, la care ANPC a derulat controale şi a găsit unele nereguli se numără Provident Financial România, Easy Credit 2 All şi Easy Credit 4 All, Ocean Credit sau Legal Credit.

Nereguli privind clauza de rambursare anticipată, la Easy Credit

Inspectorii ANPC au găsit nereguli şi la firmele Easy Credit, despre care presa a arătat, recent, că sunt administrate de Ianfred Silberstein, fost jurist şi chiar director juridic al BNR şi actual consultant al Băncii Naţionale a României.

Într-un reportaj despre dobânzile şi clauzele abuzive practicate de IFN-uri, Antena 3 a prezentat afirmaţia domnului Silberstein că nu se află în conflict de interese, chiar dacă este şeful unei instituţii supuse supravegherii BNR.

Domnul Silberstein susţine că nu este salariat al BNR, motiv pentru care nu consideră că legătura domniei sale cu IFN-ul poate reprezenta o sursă de conflict de interese.

Silberstein spune că oamenii nu se informează şi că semnează uşor şi superficial, fără a citi contractele în prealabil, motiv pentru care nu află de acele clauze care îi pot dezavantaja ulterior.

Avocatul Gheorghe Piperea a scris, pe Facebook, că este "flagrant şi vizibil din avion"conflictul de interese în care se află domnul Silberstein: "Nu numai că un consultant sau un consilier al BNR este un salariat al BNR (sau asimilat acestuia), căci primeşte o remuneraţie (consistentă) de la BNR şi posturi pe la mai toate instituţiile păstorite de BNR, dar domnul Silberstein este încă preşedintele Asociaţiei Consilierilor Juridici Bancari, organizator an de an al unuia sau mai multor seminarii de drept bancar. Cel mai recent (şi probabil ultimul) seminar de drept bancar ţinut judecătorilor şi procurorilor a fost organizat şi ţinut în aprilie la Institutul Bancar Român sub patronajul domnului Silberstein.

La acel seminar, (...) s-a spus, printre altele, că marea problemă a sistemului bancar român nu o reprezintă caracterul infracţional, înşelător şi abuziv al practicilor şi comportamentelor banksterilor, ci educaţia scăzută a consumatorilor. (...) Domnul Silberstein a spus, în reportajul de la A3 că nu e nimic în neregulă ca o dobândă penalizatoare de 0,5% pe zi de întârziere câtă vreme debitorul nu a deschis ochii când a semnat contractul. Cum spunea Manole Meşterul (n.r. potrivit presei, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat note informative, sub numele de cod Manole, înainte de 1989) - un contract este un contract, nu? Fraierul, naivul să plătească, adult vaccinat fiind".

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ne-a spus, vineri, că Ianfred Silberstein nu mai este pe statul de plată al BNR din 2015, însă că poate fi consultant, pe proiecte.

În acelaşi reportaj de la Antena 3, Dan Suciu spune că BNR nu are cum să intervină împotriva dobânzilor şi penalităţilor de 80-7700% pe an practicate de instituţiile financiare non-bancare, acestea fiind chestiuni "comerciale".

ANPC a constatat că firmele Easy Credit 2 All şi Easy Credit 4 All din Constanţa au încălcat prevederile legale privind rambursarea anticipată a creditelor.

Articolul 40 din OUG 52/2016 prevede: "Consumatorul are dreptul, în orice moment, să îşi îndeplinească integral sau parţial obligaţiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia. În acest caz, consumatorul are dreptul la o reducere a costului total al creditului, această reducere constând în dobânda şi costurile aferente sumei rambursate anticipat pentru perioada dintre data rambursării anticipate şi data prevăzută pentru încetarea contractului de credit".

Potrivit ANPC, clienţii Easy Credit trebuiau să comunice în scris operatorului economic intenţia de a realiza o rambursare anticipată, întrucât în caz contrar, operatorul economic putea interpreta depunerea sumelor drept o intenţie de a plăti în avans dobânda pe o perioadă de maximum jumătate de an.

În raportul ANPC se menţionează: "Operatorul economic şi-a manifestat disponibilitatea de a notifica toţi debitorii din contractele similare în derulare cu privire la eliminarea necesităţii depunerii unei cereri scrise în cazul rambursărilor anticipate parţiale, în termen de 15 zile de la data comunicării prezentului document".

Provident a perceput comisioane diferite pentru acelaşi serviciu, potrivit ANPC

ANPC a aplicat o amendă de 40.000 de lei, în cazul societăţii Provident Financial România, pe fondul faptului că valoarea comisionului unic perceput era diferită de la un contract la altul deşi, serviciul prestat consumatorului era acelaşi.

Raportul ANPC menţionează: "Rezultă în mod clar că aceste sume nu reprezintă comision unic aşa cum este definit de lege, ca fiind un comision care are o valoare identică pentru toţi consumatorii, care solicită profesionistului un serviciu suplimentar, indiferent de tipul de produs financiar deţinut".

În cazul unei reclamaţii înregistrată la ANPC, un consumator a semnat trei contracte în data de 07.10.2016, în 10.06.2016 şi 15.04.2016 percepându-se trei valori diferite ale acestui serviciu, respectiv 910 lei, 1495.45 lei şi 1190.77 lei, se arată în raportul instituţiei.

De asemenea, comisionul de analiză dosar şi cel unic trebuie să fie stabilite în sumă fixă, aceeaşi sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit din cadrul aceleiaşi instituţii de credit, notează ANPC.

Raportul instituţiei este amplu, iar nereguli au fost găsite la zeci de IFN-uri.

La Fast Finance IFN , autoritatea a considerat că în publicitate se oferă informaţii de natură să inducă în eroare consumatorul, respectiv informaţii privind moneda creditului (în fapt nu se acordă credite în euro), iar durata de acordare a creditului nu este de 48 de ore ci, în fapt, aceasta este perioada de analiză a deciziei de acordare.

Conform ANPC, Telecredit IFN SA anunţă o dobândă de 1,2%, fără să menţioneze aplicativitatea ei pe zi/săptămână/lună/an.

Inspectorii ANPC au mai constatat că clienţii TBI Credit IFN trebuiau să încheie şi asigurări. În cazul unui contract a fost semnată o asigurare în valoare de 1.167 de lei, din care numai 262 de lei erau viraţi către asigurator, restul reprezentând comision.

ANPC arată: "Aşa cum rezultă din descrierea de mai sus consumatorii, în principal pensionari şi persoane vulnerabile, fără cunoştinţe de specialitate, semnează aceste contracte, angajaţii profesionistului având tot interesul să-i lămurească să semneze aceste asigurări la firma agreată întrucât aproape 80% din valoarea asigurării, pentru care consumatorul plăteşte dobândă, reprezintă comisionul agentului".

Deputatul Liviu Balint propune plafonarea Dobânzii Anuale Efective pentru IFN-urile care frizează absurdul cu dobânzile percepute.

Liviu Balint a declarat, potrivit ProTv: "Trebuie să protejăm consumatorii, că se trezesc fără case. Sunt 10-12 ţări din Europa unde sunt astfel de plafonări."

Propunerea legislativă urmează să fie formulată după vacanţa parlamentară.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ANPC amendează IFN-uri dar la băncile mari nu se bagă. În cazul meu BCR a schimbat unilateral dobândă unui credit fara nici un act adițional și ANPC a dat o amenda și a dispus măsura încetării practicii agresive. Rezultatul: în continuare eu platesc dobândă stabilită unilateral de către BCR deoarece banca a contestat și amenda și măsura în trei procese în care a și obținut suspendarea plății amenzii!!!!

    Deci, mult zgomot pentru nimic. Amenzile sunt mici iar jmecherii le contesta pentru că au timp ulterior ani de zile sa facă profit și să plătească amenda din acest profit obținut ilegal! 

    1. Intre banci si institutiile financiare pe de o parte si cetateanul de rand pe de alta parte trebuie sa existe o legislatie. IFN lui domnul de sus punea 0,5 % pe zi intarziere. E posibil asa ceva cand legislatia nu este clara. In toate tarile civilizate oamenii se nasc cu credite si nu termina de platit creditul toata viata. Chiar e normal sa ai un credit. Un tanar pana ajunge sa cumpere casa si masina cu banii ches ajunge la andropauza.

      si in conditiile astea USR-ul, partidul cel mai anticoruptie din mintile lor, refuza sa sustina legi pentru oprirea acestor abuzuri, pe motiv ca statul nu intervine in contractul dintre 2 entitati private.

      Daca ar fi vorba de un partid ar fi mai usor. In tara noastra exista grupuri de persoane si interese care conduc din umbra. Partidele, bancile si chiar BNR- ul nostru stau la picioarele lor si executa comenzile.

      Nu cred in teoria conspiratiei. Cred doar in oameni prosti, needucati, la cheremul unor oameni necinstiti

      Se poate castiga un proces pe clauze abuzive cu Easy Credit ?

      Am luat 15000 € in 2011 

      Am platit pana acum 60000 si mai am de dat.

      Astept un raspuns cu interes.  

    Cum sunt numiti oamenii care stiu ca oamenii nu citesc contractele si introduc aberati?Nu excroci?Nu din acest motiv sunt facute contractele(inclusiv la banci) cu multe pagini?

    1. escroci

    Tot ce a facut bancile si IFN este responsabil BNR,,,,,,fara legislatia BNR bancile si IFN nu inselau romanii,,,,plangeri penale fratilor,,, eu am facut 2 pana acum.

    nu este intamplator ca un fost director juridic la BNR a gasit exact portitele ca sa abuzeze de neputinta sau nestiinta oamenilor. ce diferenta este intre acest individ si un camatar burtos cu 5 clase care iti da in cap daca nu ii dai banii inapoi?individul lucreaza la BNR si beneficiaza de o retea de relatii .

    1. Daca nu lucra la BNR ifn si bancile nu mai aveau facilitatile sa faca un profit urias si cetateanul roman sa fie sclavul bancilor si IFN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb