Amenzi record pentru cartel pe piaţa oţelului din Franţa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2008

Amenzi record pentru cartel pe piaţa oţelului din Franţa

"ArcelorMittal" a primit cea mai mare amendă

"ArcelorMittal", "Kloeckner Distribution Industrielle" SA şi alţi opt producători de oţel şi societăţi de intermediere au primit amenzi record, de 575,4 milioane de euro (785,6 milioane de dolari), din partea autorităţilor antitrust din Franţa, pentru fixarea preţurilor pe piaţa de profil. Amenda este cea mai mare dată vreodată de Consiliul Concurenţei din Franţa.

Trei unităţi "ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, au fost amendate, în total, cu 302 milioane de euro, iar divizia KDI aparţinând "Kloeckner" a primit o amendă de 169 milioane de euro.

Potrivit Consiliului Concurenţei din Franţa, cartelul a majorat preţurile cu 10% pentru unele produse siderurgice, în mod nejustificat. Cartelul a funcţionat cel puţin cinci ani, în perioada 1999 - 2004. Ancheta a fost declanşată în 2004, când clienţii societăţilor au semnalat autorităţilor "similarităţi suspecte" între preţurile de pe piaţa oţelului.

Consiliul Concurenţei a precizat: "Obiectivul acestor societăţi a fost nu numai să evite competiţia în domeniul preţurilor, dar şi să divizeze clienţii şi pieţele, anihilând orice mecanism concurenţial".

"ArcelorMittal" a anunţat că va ataca decizia Consiliului, considerând că amenda primită este prea mare. Compania nu contestă exis­tenţa cartelului, motiv pentru care amenda ce i-a fost stabilită iniţial a fost redusă cu 17%. Luna trecută, "ArcelorMittal" a anunţat că ar putea reduce 9.000 de locuri de muncă la nivel global (3% din forţa de muncă), în vederea reducerii cheltuielilor.

Nici KDI, din care "ArcelorMittal" deţine 10%, nu contestă existenţa cartelului, drept pentru care amenda sa a fost redusă la 169 milioane de euro, de la 204 milioane.

Alte companii amendate sunt "Etablissements Marc Morel et Fils" (12 milioane de euro) şi "Etablissements Maisonneuve of Chateau-Gontier" (8 milioane de euro). Celelalte au primit amenzi mai mici, cuprinse între 100.000 şi 800.000 de euro.

Federaţia Franceză de Distribuţie a Metalelor a primit o amendă de 124.500 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb