"America first!" se transformă în "America alone!"

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 februarie

"America first!" se transformă în "America alone!"

Bursele mondiale au toate hemoragie, dolarul se apreciază, iar petrolul se scumpeşte ca reacţie a taxelor de import de 25% puse de Trump mărfurilor din Canada şi Mexic. Taxele vamale pentru mărfurile chinezeşti sunt de 10%, iar următoarea pe listă pare a fi Uniunea Europeană.

Chiar şi fără taxe noi, acţiunile constructorilor europeni de maşini care deţin fabrici în Mexic scad cu peste 5% faţă de ziua precedentă. Între timp, Elon Musk anunţă închiderea USAID, a agenţiei guvernamentale prin care SUA îşi exercita soft power-ul la nivel mondial şi acolo unde avea interese. De pildă, USAID finanţa o bună parte din presa pro-occidentală din Republica Moldova. Odată aceste fonduri tăiate, românii de peste Prut care vor să trăiască în democraţie riscă să fie acoperiţi de valul de propagandă rusească, tocmai în apropierea alegerilor parlamentare din stânga Prutului. Semnalele date de americani nu sunt doar acestea, chiar dacă nu a trecut nici măcar o lună de la numirea lui Trump la Casa Albă. Toată lumea se întreabă dacă omul ştie ce face, iar dacă ştie, de ce face?

Fără a avea pretenţia că deţin piatra filosofală, voi pune cap la cap nişte informaţii pentru a trage următoarea concluzie: SUA pare că se îndreaptă spre o economie anti-globalistă, autosuficientă - centrată pe autoconsumul garantat de cei 350 de milioane de americani (a treia populaţie a lumii după India şi China) şi pe... mândria americană.

În acest moment americanii vor să lase impresia că sunt Iron Man, Superman şi Hulk într-un singur super-erou, că pot decide unilateral acorduri internaţionale sau războaie şi că pot invoca orice pentru interesul lor de securitate (vezi discuţia despre Groenlanda şi Canalul Panama). Nepoţii celor care au populat America în goana după aur par tentaţi de ideea că, realmente, se află în ţara tuturor polibilităţilor şi că această eră istorică aparţine Americii.

America îşi neagă ADN-ul

Ca să încercăm să înţelegem ce se întâmplă astăzi peste Ocean cred că una dintre lecturile obligatorii trebuie să fie cartea lui Alexis de Tocqueville - Despre democraţie în America. Filosoful francez vede încă din secolul al 19-lea că egalitatea (conceptualizată mai târziu drept egalitate de şanse) este fundamentul pe care s-a construit democraţia americană. Apogeul acestei democraţii este, cu siguranţă, individualismul economic american. Spre deosebire de francezi, care au fost conduşi la început de familiile care deţineau pământul, americanii şi l-au împărţit singuri. Valuri de imigranţi din Europa au gonit spre tărâmul libertăţii construind cea mai mare republică pe schiţele democraţiei ateniene, în mijlocul căreia au aşezat supremaţia individului. Acum, pare a se produce o schimbare de paradigmă la 180 de grade: pe primul loc nu mai este individul, ci însăşi America! Istoria vestului sălbatic, homo homini lupus, a perioadei când fiecare lupta doar pentru el, iar infernul erau ceilalţi, a deschis porţile celei mai concurenţiale societăţi din prezent. Acum, asistăm la închiderea acestor porţi, iar motivul ne este străin!

După cele nouă luni petrecute în America, filosoful francez a mai făcut o observaţie importantă: regimul despotic al unui om sau grup de oameni este cel mai mare pericol la adresa democraţiei americane. Oare ne aflăm la începutul unui proces de auto-izolare a Americii faţă de statele vecine şi de partenerii tradiţionali din Europa, impus de un regim despotic? Sau urmează un izolaţionism impus de cea mai mare economie din lume, care va reseta ordinea financiară globală, aşa cum o ştiam până acum?

Singura concluzie care cred că se poate trage în acest moment este că acţiunile liderilor americani sunt în dezacord cu însuşi ADN-ul democraţiei americane:

1. Trump expulzează imigranţii ilegali, anulând actul de naştere al Americii de Nord, construită chiar de imigranţi.

2. Creşterea taxelor vamale de acum este o scenă pe dos a celebrei Partide de ceai de la Boston. În 1773 coloniştii britanici au refuzat impozitul pus de britanici pe ceaiul care ajungea în America. Revolta coloniştilor şi conflictul care a urmat au stat la baza Războiului de Independenţă al SUA. Acum, impozitele sunt puse dinspre America către restul lumii. Oare acum vom asista la debarcarea ceaiului american în porturile europene?

3. Comerţul liber şi individualismul economic, ca motoare ale supremaţiei economiei americane, par să fie înlocuite şi ele. Comerţul liber este blocat prin suprataxare, iar individualismul este transferat de la indivizi, către stat. Europa, despre care aproape că nu am vorbit deloc aici, are o singură şansă în acest război comercial proaspăt declanşat: să rămână unită şi să înceapă negocierile cu Marea Britanie pentru re-integrarea fiului rătăcitor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8595
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9826
Gram de aur (XAU)Gram de aur437.1590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb