Americanii beau, anual, peste un sfert de milion de litri de vin din podgoria Recaş

Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 12 august 2005

300.000 de litri de vin sunt exportate anual în SUA din cramele podgoriei timişene Recaş, iar acordarea unor facilităţi de către stat pentru exportatorii de vinuri cu denumire de origine controlată (DOC), va stimula foarte mult societatea bănăţeană de vinificaţie pentru acest segment comercial, transmite Rompres.

Gheorghe Iova, directorul cramelor "Recatimg din Recaş, a informat, ieri că, recent, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat Ordinul prin care se acordă o primă de 80 de lei noi (RON) la hectolitru, pentru vinurile DOC exportate către orice altă destinaţie, cu excepţia UE, în limita cantităţii de 8.080 de hectolitri, suma fiind aproape dublă faţă de cea acordată în anul 2004. Administratorul "Recatim" a apreciat că măsura luată de Ministerul Ariculturii este binevenită, în condiţiile în care veniturile obţinute din exporturi au scăzut cu aproape 15 procente, din cauza deprecierii valutei, în raport cu leul.

Pe de altă parte, un proiect de aproape trei sferturi de milion de euro a fost finalizat la cramele Recaş, investiţia vizînd crearea unei noi secţii de îmbuteliere, finanţarea fiind asigurată prin programul SAPARD. Gheorghe Iova a precizat că jumătate din cei aproape 750 de mii de euro sînt nerambursabili, prin contribuţia Uniunii Europene şi a Guvernului României, cealaltă jumătate reprezentînd cofinanţarea din partea agentului economic beneficiar. Sursa citată a precizat că în anul 2005 urmează finalizarea unei alte investiţii cu fonduri SAPARD, care va consta în înfiinţarea unei plantaţii de viţă-de-vie pe o suprafaţă de 50 de hectare, valoarea acestui proiect depăşind un milion de euro.

Iova a mai precizat că pe cele 50 de hectare de vie vor fi utilizate soiuri nobile, iar în 2006, proiectul se va extinde pînă la 65 de hectare, astfel ca pînă în momentul aderării României la UE, cramele Recaş să intre în posesia a 750 de hectare cu viţă-de-vie pe rod, cu o gamă variată de soiuri de cea mai bună calitate, competitive pe piaţa europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb