Americanii ne instruiesc oficialii în domeniul gazelor de şist

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 martie 2013

Americanii ne instruiesc oficialii în domeniul gazelor de şist

USTDA (Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare) organizează şi finanţează, în perioada 16-27 martie, o misiune economică în SUA pe tema petrolului şi gazelor. Delegaţia română este formată din secretari de stat şi directori din Ministerul Economiei (Mihai Albulescu, Gelu Diaconu, Corneliu Condrea), pre-şedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie) Nicolae Havrileţ, preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale (ANRM - acordă licenţe de explorare şi exploatare resurse naturale inclusiv petroliere) Gheorghe Duţu, director din cadrul Ministerului Mediului - Octavian Pătraşcu.

Din delegaţie mai fac parte directori din Transgaz, Romgaz, Conpet, OMV Petrom, Neptun SA, dar şi Mihnea Constantinescu, ambasador al securităţii energetice din Guvernul României, precum şi Lavinia Monica Zaharia, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

Conform site-ului USTDA, misiunea a fost organizată şi finanţată de organizaţia americană pentru că România prezintă oportunităţi pentru companiile din SUA în domeniul explorării şi exploatării gazelor şi petrolului, a producţiei de gaze de şist şi a ecologizării siturilor petroliere şi gazeifere abandonate.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui ANRE, citat de Mediafax, oficialii români asistă şi la demonstraţii tehnice de extragere a gazelor de şist, derulate de companiile americane Halliburton, ExxonMobil, Chevron şi Cameron. Toate aceste companii au activităţi în România.

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seis-mice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa. Nicolae Havrileţ consideră că nu ar trebui să avem niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte extracţia gazelor de şist.

Invitaţiile de participare în această misiune au fost trimise de Ambasada SUA din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se ia un grup de sefi si sefuleti romani de prin ministere si agentii, asezonati cu niscaiva privati care ar putea eventual spera la niste contracte banoase, si se plimba doua saptamani prin America.

    La intoarcere, putem presupune ca vom citi/vedea o avalansa de interviuri date individual sau in grup de acesti oameni, deveniti cu totii, in urma acestei excursii, experti in fracturarea hidraulica. 

    Desigur, ramane de vazut, dar pare destul de probabil ca in mai toate aceste interviuri ni se va spune ca nu-i absolut niciun pericol cu fracturarea hidraulica, totul e bine si frumos, risc zero, peisajul va fi de basm si in timpul, si dupa exploatare, o sa ploua cu bani si locuri de munca etc., etc., etc. Si ni se va cere sa-i credem pe cuvant, ca ei, sefii, statul roman in general, sunt onesti, responsabili, priceputi, incoruptibili si singura lor grija pe pamant e bunastarea noastra. 

    Interviurile vor fi publicate/difuzate, fireste doar din intamplare, cu putin inainte, in timpul si imediat dupa suita de mitinguri anti-fracturare anuntate pentru 4 aprilie. 

    Mai remarcam ca, in vreme ce Romania tocmai e pe cale s-o ia in barba la Curtea de Justitie a UE exact pe probleme de energie (cu o prima consecinta plata unor penalitati de cateva zeci de milioane de euro anual), presedintele ANRE face vizite de informare in SUA. 

    Domnia sa, ca si ceilalti inalti oficiali, nu pot pleca insa doua saptamani chiar de capul lor. Concluzia ca sunt in "misiune comandata" si ca au OK-ul mai de sus (va imaginati si singuri de unde) se impune de la sine.

    Frumoasa lucrare. In comparatie cu o astfel de demonstratie de forta, povestea celor de la Gold, aia cu jurnalistii dusi la documentare in Noua Zeelanda, pare aproape induiosatoare. O biata companie privata, care a plimbat si ea cativa angajati ai altor companii private. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb