Americano-britanicul Oliver Hart şi finlandezul Bengt Holmstrom au câştigat Premiul Nobel pentru Economie

Ziarul BURSA #Internaţional / 11 octombrie 2016

Americano-britanicul Oliver Hart şi finlandezul Bengt Holmstrom au câştigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2016 a fost atribuit americano-britanicului Oliver Hart şi finlandezului Bengt Holmstrom pentru contribuţia lor la teoria contractului, a anunţat ieri, luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

"Munca lor a pus bazele pentru conceperea de politici şi instituţii în multe domenii, de la legislaţia falimentului la politici constituţionale", a explicat juriul, adăugând: "Graţie muncii depuse de Oliver Hart şi Bengt Holmstrom avem acum instrumentele pentru a analiza nu doar termenii financiari ai contractelor dar şi alocarea contractuală a drepturilor de control, a drepturilor de proprietate şi a drepturilor de decizie între părţi".

Contractele afectează toate aspectele societăţii, a precizat preşedintele juriului, Per Stromberg, citând drept exemple contractele de asigurări, contractele de angajare sau contractele de vânzări. Graţie muncii depuse de cei doi economişti pot fi analizate diverse aspecte ale designului contractual, precum plata pe bază de performanţă a directorilor companiilor sau privatizarea activităţilor din sectorul public.

Născut în 1948 la Londra, Oliver Hart este profesor la Universitatea Harvard, iar Bengt Holmstrom, născut în 1949 la Helsinki, este profesor la Universitatea Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oliver Hart şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Princeton în anul 1974, iar Holmstrom şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Stanford.

Premiul Nobel pentru economie este al cincilea premiu Nobel atribuit în acest an, după cel pentru medicină, fizică, chimie şi pace. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, informează Agerpres.

În mod frecvent, Comitetul de decernare a premiilor Nobel pentru Economie a recompensat doi sau trei economişti însă în 2015 un singur cercetător, americano-britanicul Angus Deaton, a fost premiat pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei şi bunăstării. Pe lista foştilor laureaţi se regăsesc Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman şi Friedrich August von Hayek.

Premiul Nobel pentru economie a fost atribuit preponderent americanilor, din cei 78 de laureaţi 56 fiind americani. Această cifră îi include şi pe cei care au dublă cetăţenie, cum a fost cazul anul trecut cu Angus Deaton, un alt britanic care între timp a dobândit cetăţenie americană.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb