Am ştiut că totul este pierdut pentru Uniunea Salvaţi România (USR). Era în Decembrie 2019. Alegerile parlamentare erau la un an distanţă şi toate partidele îşi făceau planuri, anunţau candidaţi, lansau teme. Iar Dan Barna, preşedintele de atunci al USR, a dat un interviu. În care spune, direct, că USR intenţionează să propună un proiect de lege prin care să fie eliminate pedepsele penale pentru consumul "individual" de droguri. Şi că este în favoarea legalizării drogurilor "uşoare".
Să lăsăm deoparte, un moment, chestiunea principală - anume dacă ideea are merit. Să discutăm o problemă practică. Ai nişte alegeri de câştigat. Speri să guvernezi. Cetăţenii au probleme. Şi tu te apuci să lansezi tema "drogurilor uşoare". Sunt oare singurul care vede o problemă aici?
Mă uit pe rezultatele unui sondaj recent (Avangarde, iulie 2022). 74 la sută dintre români se declară împotriva legalizării "drogurilor uşoare". Doar 14 la sută sunt de acord. Nu trebuie să fii prea inteligent să observi că un partid care susţine această politică îşi dă un autogol electoral. Mai ales că 56 la sută dintre români susţin că consumul de droguri este o problemă în România. 30 la sută nu ştiu, şi abia 10 la sută nu cred asta.
Desigur, este de salutat când există politicieni care au curajul să înoate împotriva curentului. Dar acesta trebuie să fie un gest asumat raţional, nu bravadă fără sens, auto-distructivă. Îmi amintesc că Dan Barna a recidivat imediat după rezultatul - dezastruos pentru USR - al alegerilor din 2020. Nici nu se răcise cerneala de pe documentele electorale când a dat un alt interviu unde avea aceeaşi poziţie.
Nici viitorul nu sună bine. Cătălin Drulă, actualul lider al USR. Omul a dat şi el, de curând (mai 2022) un interviu. Acolo spune, în clar: "Ar trebui decriminalizat consumul, ca în toate ţările civilizate". Nu, în multe ţări civilizate ajungi ani lungi după gratii dacă te prinde "consumând". Cătălin Drulă, deşi are o diplomă în informatică, are viziuni medicale: "Canabisul medical e o chestiune absolut recunoscută, pentru anumite tipuri de afecţiuni poate să ajungă să fie singura chestie care mai funcţionează". Habar nu am de unde îşi ia domnul Drulă informaţiile medicale. Eu mă uit, spre exemplu, pe Emergency Medicine News, în articolul, documentat ştiinţific, al lui Mark Mosley (August 2020). Vă scutesc de detalii, titlul este clar: "Marijuana medicală este o minciună periculoasă". Interesant este că Mosley menţionează ceva ce suporterii legalizării uită: campania de PR agresivă a unui industrii cu profituri de miliarde de dolari anual, a "drogurilor recreaţionale".
Problema mea, aici, nu este atât deriva electorală a USR. Nu votez cu ei, nu sunt tentat de oferta lor ideologică. Dar USR este, până una-alta, singurul partid din Opoziţia parlamentară. Până apare altceva, în viitorul Parlament, asta este singura speranţă că cineva, un grup organizat, încearcă să pună frână unei guvernări care ameninţă să transforme România într-o cazarmă a Serviciului Român de Informaţii.
Pericolul, în perspectiva următoarelor alegeri, este că cei care vor o schimbare reală în ţara aceasta se vor împotmoli într-o agendă cu puncte minore şi nepopulare. Îţi trebuie o majoritate să guvernezi. Şi nu cred că poţi visa să te apropii măcar de 20 de procente dacă tu vii cu idei de genul acesta.
Am uneori senzaţia, văzând ce fac unii politicieni de Opoziţie şi unii lideri ai societăţii civile, că scopul lor primar este să epateze sau să şocheze. Să spună ceva, orice, care să îi facă mai "altfel" decât oamenii normali. Românul are o expresie potrivită - "Mai cu moţ!".
Asta se întâmplă şi la case mai mari. În Marea Britanie şi în Statele Unite partide altă dată conservatoare dezbat, până la epuizare, cu radicalii Stângii. În acest timp, Rusia ameninţă cu apocalipsa nucleară, preţul benzinei a crescut, delictele violente s-au înmulţit. Ai spune că teme reale există. Însă, pentru unii, singura problemă relevantă este aceea a "toaletelor unisex"...
Să revenim la chestiunea legalizării. Dacă tot o dezbatem, haideţi să stăm pe terenul raţiunii. Domnul Drulă, în acelaşi interviu, crede că experienţa din Statele Unite, unde câteva state au legalizat consumul de cannabis, este pozitivă. Suspectez că ştie din mesajele de pe Facebook. Eu am verificat datele oficiale. Care sunt catastrofale. În California, de exemplu, 20 la sută dintre femeile gravide au ajuns să fumeze marijuana. Tot în California, după legalizarea drogurilor "recreaţionale", vizitele la camerele de urgenţă ale spitalelor au crescut cu 53 la sută. Un tsunami de urgenţe medicale.
Întrebarea, aşadar, este dacă Opoziţia are un plan raţional, cu care să îi convingă pe alegători că o schimbare a actualului regim este necesară şi fezabilă. Din câte văd acum, absolut deloc. Mă îndoiesc că se vor găsi mulţi care să fie atraşi de viziunea unei Românii în care poţi cumpăra un "joint" la chioşc, la metrou. O ţară ameţită, scufundată în aburii "progresului".