Amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 mai 2015

Amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer

Proteste anunţate pentru mâine în Bucureşti şi mai multe oraşe

Actualizare 16:16 Beciu cere Consiliului Concurenţei o părere privind un monopol al Holzindustrie Schweighofer

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Cătălin Beciu a înaintat în regim de urgenţă către Consiliul Concurenţei o solicitare de punct de vedere privind o eventuală poziţie de monopol pe achiziţiile de masă lemnoasă ocupată de firma Holzindustrie Schweighofer.

Această poziţie a fost adusă astăzi în atenţia autorităţilor de către oamenii de afaceri din industria lemnului, care consideră că acest fapt ce ar aduce atingere justei concurenţe în domeniu.

Cătălin Beciu s-a întâlnit astăzicu reprezentanţii oamenilor de afaceri din industria românească a lemnului. Şedinţa, organizată la solicitarea mediului de afaceri, a avut ca temă principală expunerea problematicilor cu care se confruntă acest sector al economiei şi a vizat găsirea unor soluţii practice pentru subiectele aduse în discuţie.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 11:45 Holzindustrie: "Nu prelucrăm lemn care nu are documente de provenienţă legală"

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer, unde Ministerul Mediului a declanşat un control, susţin că fabricile pe care compania le deţine nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documente de provenienţă legală şi apreciază iniţiativa autorităţilor de a face "supra-controale", potrivit surselor din presă.

Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au declarat, ieri, corespondentului Mediafax, referitor la controlul dispus de Ministerul Mediului la companie, că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii.

"Autorităţile competente verifică fabricile noastre în mod regulat. Apreciem în mod special iniţiativa autorităţilor de a face supra-controale în acest moment", precizează compania.

Firma austriacă speră că rezultatele controalelor vor combate "acuzele nedrepte" făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

Totodată, compania susţine că fabricile sale "funcţionează la cele mai înalte standarde tehnice şi au sarcina să respecte toate obligaţiile legale".

Proteste împotriva despăduririlor abuzive au fost anunţate pentru mâine în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi diaspora. În Capitală, adunarea va avea loc la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle. Anunţul de mobilizare a fost publicat pe Facebook de campania "Uniţi Salvăm", aflată în epicentrul protestelor împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist.

"Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive «retrocedările ilegale de păduri» îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, «Prinţul» Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie", arată anunţul de mobilizare de pe Facebook creat de Uniţi Salvăm.

(Alexandru Costea)

-------------

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat ieri, la Galaţi, că, în urma unui ordin de ministru, Direcţia generală de control a ministerului a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer, urmărindu-se legalitatea achiziţionării de material lemnos tăiat din păduri.

Totodată, ministrul Mediului a mai amintit că, în această săptămână, Garda de mediu a demarat un control al calităţii aerului şi la Rădăuţi, la o fabrică ce produce PAL folosind formaldehidă.

Ministrul Mediului a declarat: "Corpul de control şi Garda de mediu sunt la una din fabricile care produc PAL, la Rădăuţi, şi monitorizează calitatea aerului ţinând cont că folosesc totuşi formaldehidă. În acelaşi timp, prin ordin de ministru, de azi-dimineaţă (n.r. ieri), Direcţia generală de control a început un control amplu la Holzindustrie, unde verifică dacă masa lemnoasă care a ajuns la societăţile ei a ajuns pe cale legală sau nu, sau dacă pădurea s-a tăiat legal sau nu. Raportul o să fie prezentat mass-mediei pentru că nu putem să ne batem joc de o bogăţie naturală atât de importantă pentru România".

Numele companiei Holzindustrie Schweighofer România a fost menţionat la finalul lunii aprilie când un ONG de mediu cu birouri la Washington D.C. şi Londra a dat publicităţii filmări din care reiese că angajaţi din conducerea acestei companii ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din păduri.

Cele două măsuri de verificare anunţate de ministrul Mediului vin în contextul acţiunilor de protest anunţate pentru sâmbătă, când în mai multe localităţi din ţară, dar şi din diaspora vor avea loc manifestaţii de protest îndreptate împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor.

Potrivit ministrului, citat de Agerpres, manifestaţiile de protest sunt, în esenţă, manifestaţii de susţinere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament şi care va sancţiona aspru tăierile ilegale de păduri. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este "o problemă de ţară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb