Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi opiniile Comisiei pentru afaceri europene privind azilul, spaţiul Schengen şi Convenţia de la Istanbul, precizează preşedintele comisiei, Ana Birchall, într-un comunicat trimis redacţiei.
"Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiecte de opinii extrem de importante în domeniile azilului, frontierelor Schengen sau pe tema Convenţiei de la Istanbul. Rezultatele politicii europene comune în materie de azil şi refugiaţi depind de gestionarea frontierelor Uniunii Europene la un nivel calitativ corespunzător şi de reducerea numărului de imigranţi care traversează graniţele UE cel puţin la cifrele anterioare anului 2013. Aplicarea acordului UE - Turcia a contribuit la reducerea numărului intrărilor de imigranţi neregulamentari în Grecia, dar, aşa cum comisia noastră a avertizat anterior, se constată acum o reactivare a rutei de traversare a Mării Mediterane. În acest sens, noi susţinem adoptarea unor măsuri ferme pentru demantelarea reţelelor de crimă organizată care nu manifestă niciun fel de reţinere în a amplifica şi acutiza fenomenul pierderii de vieţi pe mare. De asemenea, în continuare susţinem că relocarea externă trebuie să fie bazată pe voluntariat atât cu privire la participarea statului, cât şi cu privire la acordul persoanei beneficiare", a declarat Ana Birchall.
Cât priveşte funcţionarea sistemului Schengen şi paşii necesari pentru a reveni la gestionarea eficace a frontierelor externe şi interne ale UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a declarat că provocările multiple cu care se confruntă sistemul reclamă intervenţii ferme din partea Comisiei Europene, mandatată să găsească soluţii viabile pentru a salva funcţionarea sistemului Schengen.
De asemenea, Birchall a precizat că ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă o realizare importantă pentru România, dar este numai începutul unui proces complex de aliniere a legislaţiei naţionale la un nivel de toleranţă zero pentru orice formă de violenţă.
"Totodată, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a adoptat propunerea mea de înfiinţare a unui grup de lucru care să identifice şi să analizeze modificările legislative necesare prin care Convenţia de la Istanbul devine un instrument efectiv şi funcţional pentru România. (...) Este un moment important pentru noi, deoarece Convenţia ratificată de Parlament asigură cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare şi îngrijire a victimelor violenţei din România", a subliniat ea, potrivit comunicatului.