Comisia pentru afaceri europene şi Comisia pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor au organizat, luni, 29 iunie, o dezbatere publică cu tema "Uniunea Energetică -Viitorul securităţii energetice a României şi Uniunii Europene", eveniment la care au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului şi ai Parlamentului, personalităţi din domeniul securităţii energetice şi din mediul academic, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai companiilor de profil.
Scopul dezbaterii a fost acela de a colecta opiniile unor actori instituţionali reprezentativi, cu preocupări în zona securităţii energetice, pentru a determina astfel o tendinţă în societatea românească şi pentru a contribui la fundamentarea unei poziţii a principalelor instituţii naţionale cu atribuţii în dezbaterea de la nivelul Uniunii Europene.
Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a dorit să salute excelenta colaborare cu ministerele de resort, în special cu Ministerul Afacerilor Interne, în redactarea proiectelor de opinie ale Comisiei pentru afaceri europene referitoare la Strategia cadru pentru o Uniune Energetică, strategiea UE pentru migraţie şi Agenda UE pentru securitate. De asemenea, a fost apreciată susţinerea acordată de premierul interimar Gabriel Oprea pentru organizarea acestui eveniment, care a subliniat că "întărirea securităţii energetice trebuie să fie prioritatea zero a Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară o concentrare mai mare atât pe valorificarea potenţialului propriilor resurse energetice (onshore şi offshore) cât şi pe intensificarea eforturilor făcute în direcţia diversificării surselor de aprovizionare, într-un cadru coeziv şi bazat pe colaborarea la nivelul unei iniţiative precum Uniunea Energetică".
În acelaşi context, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a precizat că întărirea securităţii energetice este deopotrivă importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană, accentuând că aceasta se poate realiza "prin utilizarea rutelor alternative de aprovizionare cu energie şi prin dezvoltarea de capacităţi suplimentare de stocare pentru gazele naturale". Ana Birchall a adăugat că "trebuie să existe mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte procesul de cuplare a pieţei energetice deoarece păstrarea regiunilor europene în forma prevăzută în anul 2005 începe să devină o problemă pentru România şi pentru ţările din estul Europei".
Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor, a susţinut "necesitatea reprioritizării de către UE a proiectelor de infrastructură privind interconectarea sistemelor naţionale de transport a energiei electrice şi a gazelor naturale". De asemenea, Iulian Iancu a pledat pentru "transformarea consumatorului în actor unic în sectorul energetic".
Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe George Ciamba a subliniat că "securitatea energetică reprezintă unul dintre pilonii principali ai UE, Uniunea Energetică putând fi un instrument esenţial pentru creşterea competitivităţii economice a României".
Mihnea Constantinescu, consilier de stat în Guvernul României, a reliefat importanţa securităţii energetice drept componentă a securităţii naţionale, remarcând că "orice proiecţie a rolului nostru în viitoarea Uniunea Energetică trebuie să plece de la interesul naţional".
Deputatul social-democrat a pledat pentru consolidarea securităţii energetice pe trei paliere."Întărirea securităţii energetice se poate realiza prin utilizarea rutelor alternative de aprovizionare cu energie şi dezvoltarea de capacităţi de stocare pentru gazele naturale. În acest sens, este esenţial să fie promovate acele proiecte care răspund celor trei dimensiuni ale capacităţilor de stocare, anume cea strategică, cea tehnologică şi cea comercială, cu un accent special pus pe aspectele strategice", a arătat Ana Birchall.
Totodată, Ana Birchall a punctat importanţa resurselor din platoul Mării Negre pentru securitatea energetică a României, în particular, şi a Uniunii Europene, în general. "Trebuie în continuare evidenţiat potenţialul resurselor din Marea Neagră pentru întărirea securităţii energetice regionale, putând contribui la obiectivul de stabilitate regională, esenţial în contextul evoluţiilor geopolitice din zonă, la creşterea lichidităţii gazelor naturale în regiune şi, implicit, la creşterea competitivităţii preţului la gaze naturale. În acest sens, consider că este de datoria noastră să continuăm să milităm la nivelul Uniunii Europene pentru o mai mare implicare în sprijinirea dezvoltării acestor proiecte, mai cu seamă în regiunile vulnerabile, precum Centrul şi Sud Estul Europei, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene", a menţionat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.