VELUX România a realizat un studiu naţional în rândul proprietarilor de locuinţe pentru a analiza principalele surse de stres zilnic şi modul în care soluţiile electrice pentru locuinţe pot contribui la un trai mai echilibrat. Potrivit sondajului, 1 din 3 respondenţi resimte zilnic stres din cauza problemelor legate de locuinţă, în special persoanele cu vârste între 45 şi 54 de ani, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Comparativ cu alte surse de stres zilnic, problemele legate de casă sunt la fel de importante ca problemele societăţii (31%) sau relaţiile de familie (31%), ceea ce subliniază impactul semnificativ al mediului de acasă asupra stării emoţionale.
Mai mult, conform studiului VELUX, realizat pe un eşantion naţional reprezentativ, de peste 1.000 de persoane, 45% dintre respondenţi se confruntă cu stres legat de locuinţă de mai multe ori pe săptămână, 17% dintre aceştia resimţind acest stres zilnic.
Când vine vorba de sprijinul oferit de partener sau alţi membri ai familiei în situaţiile stresante legate de locuinţă, 42% dintre proprietarii de case consideră că ajutorul primit este insuficient, iar aproximativ 20% afirmă că nu beneficiază deloc de suport în gestionarea problemelor locative.
Pentru 53% dintre respondenţi, principala sursă de stres legată de locuinţă este plata facturilor, în special pentru cei din mediul rural (59%) şi categoria 45-54 de ani (48%). De asemenea, uitarea uşii descuiate sau a luminii aprinse îi stresează pe aproximativ un sfert dintre participanţi, iar 15% sunt îngrijoraţi că au lăsat geamurile deschise. Alte surse de stres sunt fierul de călcat uitat în priză şi preocupările legate de animalele de companie (21%), cuptorul lăsat deschis (19%) şi gunoiul şi vasele murdare (14%), potrivit comunicatului.
În faţa acestor situaţii stresante, aproape 5 din 10 respondenţi aleg să rezolve direct cauza stresului, strategie adoptată mai ales de persoanele între 55 şi 60 de ani (57%). Pe de altă parte, 36% dintre participanţi preferă să se distragă, încercând să îşi ia gândul de la problemă, iar 11% îşi descarcă stresul pe alte persoane, ceea ce creează adesea conflicte.
Când vine vorba de stresul legat de uitatul geamurilor deschise, circa 33% dintre respondenţi se stresează săptămânal, în special pentru ferestrele care dau spre stradă (28%) sau cele care dau spre o curte interioară/interiorul clădirii (25%). În plus, 1 din 10 respondenţi se stresează din cauza unei ferestre de mansarde uitată deschisă, aceste rezultate subliniind nevoia unor soluţii electrice pentru locuinţă.
Dintre cei care lasă ferestre deschise, 41% au experimentat consecinţe negative pregum pagube provocate de ploaie (48%), răcorirea casei (38%), insecte sau alţi paraziţi în locuinţă (34%) şi spargere sau furt (17%).
Cu toate acestea, aproximativ 6 din 10 respondenţi nu reactionează atunci când realizează că au uitat o fereastră deschisă şi doar 26% se întorc acasă pentru a o închide, iar 17% vorbesc cu altcineva pentru a rezolva această problemă.
5 din 10 respondenţi ai acestui studiu spun, însă, că au avut o alarmă falsă în care au crezut că au uitat o fereastră deschisă, dar când au verificat (sau au pus pe cineva să verifice), aceasta s-a dovedit a fi închisă.
Pentru a rezolva această problemă, soluţiile electrice pentru casă, precum cele oferite de VELUX pentru ferestre de mansardă, ce permit controlul de la distanţă şi se închid automat atunci când detectează ploaie, reprezintă o soluţie uşor de folosit şi de lungă durată. Cu toate acestea, 74% dintre respondenţi nu au auzit de o astfel de opţiune, care să le uşureze stresul cotidian, însă 46% dintre aceştia ar fi dispuşi să investească până într-o mie de lei pentru un astfel de dispozitiv.
În acest context, VELUX îşi propune să reducă stresul cotidian al românilor prin soluţii electrice pentru locuinţă, care aduc mai mult confort, siguranţă şi control. Investind în tehnologii ce simplifică viaţa de zi cu zi, VELUX nu doar optimizează funcţionalitatea locuinţelor, ci contribuie şi la crearea unui mediu mai relaxat şi echilibrat pentru viitor.