ANAF: "Urmărim recuperarea datoriilor de la Moldomin"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 2 octombrie 2013

ANAF: "Urmărim recuperarea datoriilor de la Moldomin"

Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar: "Sperăm să ajungem la o înţelegere amiabilă cu ANAF"

Varujan Vosganian: "Privatizarea Moldomin, dezbătută după modificarea legii minelor"

Mult râvnita privatizare a uneia dintre cele mai importante companii din zona resurselor naturale de la noi din ţară se aproprie, după mai bine de şapte ani, de final. Moldomin SA Caraş Severin, compania care deţine licenţa de exploatare a circa 30% din rezervele de cupru din ţara noastră, este una dintre cele mai vechi companii de profil de la noi din ţară: înfiinţată în urmă cu circa 50 de ani, a fost o perlă a industriei în timpul regimului comunist, după 1990 a intrat într-un con de umbră, pentru ca, după 2000, să intre în vizorul unor companii străine sau de la noi din ţară în vederea privatizării.

Istoria companiei minere din Caraş Severin este demnă de romanele poliţiste: spionaj industrial, interese ale unor state vecine să stopeze sau, după caz, să oprească exploatarea zăcămintelor de cupru, dezastru ecologic soldat cu mai mulţi morţi şi un investitor care curtează compania încă din 2006, firma Mineco AG.

Soarta pare acum să-i surâdă, însă, companiei minere, a cărei privatizare a fost blocată de mai bine de doi ani de un litigiu cu autorităţile statului prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi care solicită returnarea unor creanţe însumând circa 50 de milioane de euro de la societatea de stat din Caraş Severin.

Administratorul judiciar al Moldomin SA, Răzvan Zăvăleanu, ne-a declarat, ieri, că a purtat mai multe discuţii cu oficialii ANAF, astfel încât să poată ajunge la o înţelegere amiabilă, evitând astfel prelungirea procesului dintre cele două entităţi. "Un nou termen al procesului dintre Moldomin şi ANAF va avea loc în luna octombrie, însă, ne dorim ca, între timp, să putem ajunge la o înţelegere amiabilă. Săptămâna aceasta am purtat mai multe discuţii cu oficialii ANAF cărora le-am explicat că fiecare amânare a procesului cu Moldomin este în dezavantajul statului, cât şi al companiei", ne-a declarat, ieri, administratorul judiciar al companiei minere, Răzvan Zăvăleanu.

Domnia sa a continuat: "Din discuţiile de până în prezent cu ANAF, am detectat o atitudine cooperantă, dat fiind faptul că soluţionarea procesului ar însemna că, în sfârşit, se pot realiza investiţiile pentru mediu şi retehnologizare la exploatarea de la Moldova Nouă. În prezent, încercăm să găsim o metodă juridică ca să închidem litigiul cu ANAF. Ca atare, toţi banii din contul escrow vor fi folosiţi pentru a acoperi datoriile pe care societatea le are la ANAF. Stingerea litigiului ar favoriza pe toată lumea, bugetul statului ar creşte, investitorul ar putea să demareze procedurile pentru achitarea obligaţiilor de mediu, iar oamenii ar avea un loc de muncă".

Reamintim, în context, că procesul dintre Moldomin SA şi ANAF, demarat în 2011 vizează, pe lângă recuperarea datoriilor de 50 de milioane de euro, şi modul în care administratorul judiciar al societăţii, firma RTZ Partners, a gestionat procesul de privatizare, precum şi modul în care a dispus de patrimoniul societăţii din Caraş Severin.

Potrivit contestaţiei ANAF, administratorul judiciar RTZ Partners, lichidatorul desemnat să valorifice bunurile Moldomin, a modificat, în iunie 2011, caietul de sarcini întocmit iniţial pentru vânzarea terenurilor societăţii şi a facilitat transferul licenţei de exploatare către compania elveţiană Mineco AG.

Oficialii ANAF ne-au declarat că au formulat contestaţii împotriva măsurilor luate de către lichidatorul judiciar RTZ Partners şi evidenţiate prin raportul lunar privind descrierea modului de îndeplinire a atribuţiilor publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Conform afirmaţiilor acestora, organul fiscal urmăreşte recuperarea tuturor datoriilor de la societatea din Moldova Nouă.

94% din terenurile Moldomin, intabulate

Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al companiei, ne-a mai declarat, ieri, că în prezent, peste 94% din terenurile societăţii Moldomin au fost intabulate, urmând ca, într-o lună, documentaţia să fie trimisă către ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Direcţia Achiziţii Publice şi Concesiuni, în vederea emiterii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate.

Una dintre marile problemele de la Moldomin viza terenurile din proprietatea societăţii, multe dintre ele nefiind înscrise în cartea funciară, motiv pentru care au fost preluate de către alte entităţi precum primăria sau au fost abandonate. Potrivit contractului de privatizare, Mineco va prelua, la pachet cu licenţa de exploatare a zăcămintelor, şi terenurile din patrimoniul companiei din Caraş-Severin.

Gheorghe Roşeţi, directorul Oficiului de Cadastru din Caraş-Severin, spunea, la finele anului trecut, în presa locală: "După anii "90, mai multe persoane şi-au făcut succesiuni pe terenurile de la Moldomin. O parte din terenuri a fost luată de primărie, gândindu-se că Moldomin le-a abandonat şi le-a trecut în proprietatea ei, iar o parte din terenurile pe care societatea comercială le avea intabulate au fost vândute în urmă cu cinci-şase ani".

Potrivit ultimelor rapoarte ale companiei Moldomin SA, în urma demersurilor de intabulare, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a eliberat 16 certificate de atestare a dreptului de proprietate, pentru terenuri însumând o suprafaţă totală de 5.208.097 metri pătraţi.

Ministerul Economiei, susţinătorul repornirii activităţii la Moldomin

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, ne-a declarat, ieri, că până nu va fi gata legea minelor, nu poate să discute despre privatizarea companiei minere din Caraş-Severin.

Ministerul Economiei este, de altfel, unul din cei mai mari susţinători ai relansării activităţii de la Moldomin, după cum ne declara, recent, administratorul judiciar al companiei, Răzvan Zăvăleanu.

Varujan Vosganian declara, recent: "Moldomin SA are deja sentinţa de lichidare dată şi, din cunoştinţele mele, lichidatorul RTZ & Partners a vândut mare parte a activelor. Deci, deasupra pământului nu mai este mare lucru la Moldomin în schimb, sub pământ există resurse pe care noi le estimăm la peste o treime din resursele totale cuprifere ale ţării noastre". Domnia sa a mai adăugat că există proceduri pe care urmează să le dezbată cu Ministerul Finanţelor care, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care este creditorul principal al companiei din Caraş-Severin. Ministerul Economiei a continuat: "Sperăm ca, în scurt timp, să repunem în circuit acele perimetre, să refacem exploatările de cupru din Moldova Nouă şi să dăm din nou de lucru la oameni".

Moldomin, curtată din 2006 de acelaşi investitor

Anunţul privatizării companiei minere din Caraş Severin a stârnit interesul multor companii, atât de la noi din ţară, cât şi din străinătate care au mai avut legături cu mediul de afaceri românesc. Printre primii interesaţi de exploatarea de la Moldova Nouă au fost companiile Mineco-Elveţia, KDF - societate patronată de George Brăiloiu, şi Grupul Feroviar Român. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, pentru privatizarea Moldomin şi-ar fi manifestat interesul şi fiul lui Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii. Licitaţia a fost câştigată, însă, de către grupul elveţian Mineco AG pentru suma de circa 4 milioane de euro, bani care ar urma să intre în conturile companiei după ce litigiul cu ANAF va fi finalizat. Lichidatorul firmei Moldomin, RTZ & Partners, a anunţat, în 2011, că firma Mineco AG, înregistrată în Elveţia, va prelua producătorul de cupru din Moldova Nouă şi va investi 150 de milioane de euro în retehnologizare şi obligaţii de mediu.

Compania elveţiană Mineco a semnat la momentul respectiv un antecontract cu societatea din Caraş-Severin pentru preluarea terenurilor Moldomin şi cesiunea licenţei de exploatare.

La vremea respectivă, ANAF a contestat modul în care a fost atribuită licenţa de exploatare, dar şi drepturile de a valorifica patrimoniul Moldomin de către elveţieni, procesul în cauză derulându-se şi în prezent.

Compania elveţiană trebuia să preia şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării.

Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al companiei, ne-a declarat că va fi respectat contractul de privatizare a Moldomin, în forma autentică, încheiat cu firma Mineco AG, de îndată ce privatizarea va fi deblocată.

Actualmente, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, singurul administrator al subsidiarei de la noi din ţară a companiei Mineco este Johannes Wadsack.

Johannes Wadsack mai figurează ca administrator al firmei Houser AG, o altă subsidiară a companiei Mineco. Conform surselor din presă, Johannes Wadsack a mai activat, de-a lungul timpului, în alte 279 de companii.

Fondatorul companiei Mineco este Dimitrije AksentijeviŢ, fost angajat al companiei elveţiene Glencore, înfiinţată de Marc Rich.

Potrivit surselor din presă, AksentijeviŢ a mai avut unele tentative de a prelua diverse companii minere de la noi din ţară precum combinatului Sometra SA, din Copşa Mică.

În 1998, AksentijeviŢ a fost implicat în procesul de privatizare al companiei Sometra, dar nu direct, ci prin intermediul grupului Metanef, al cărui preşedinte era Ştefan Mărginean.

Referindu-se la acest subiect, Ştefan Mărginean declara pentru sursele din presă: "La privatizarea din Copşa Mică am lucrat cu Miki AksentijeviŢ. El a vrut să mă ajute, să vină cu banii să luăm Sometra. Eu m-am dus în faţă la privatizare, nu el. Numai că lucrurile nu au decurs cum am vrut noi".

Astfel, câştigătorii licitaţiei au fost declaraţi grecii de la Mytillineos Holdings care au promis investiţii de zeci de milioane de dolari pentru obligaţiile de mediu şi retehnologizare.

Sometra Copşa Mică este singura fabrică din ţară care prelucrează metale neferoase (plumb, zinc, cadmiu), dar şi unul din cei mai mari poluatori de la noi din ţară. Grecii de la Mytillineos nu au realizat, însă, investiţiile la care s-au angajat prin contractul de privatizare, lăsând compania în paragină.

În prezent, datoriile societăţii Sometra se ridică la circa 644.155.952 RON, potrivit raportului financiar din 2012.

Mineco controlează afaceri pe mai multe continente, dar majoritatea filialelor sale sunt înregistrate în Europa, Marea Britanie, Elveţia, Olanda, Cipru, România, Bosnia, Macedonia şi Serbia.

În Serbia, grupul Mineco este strâns legat de prăbuşirea NAVIP, unul dintre cei mai mari producători de alcool din fosta Iugoslavie. Compania NAVIP a devenit centrul unui important scandal în Serbia în urmă cu un an şi jumătate. Poliţia sârbă a arestat, în noiembrie 2011, mai multe persoane din conducerile celor două companii pentru abuzuri şi fraude comise în afacerea NAVIP. Aleksandar Andrejevic, director Mineco, acuzat oficial în acest caz, a reuşit să fugă din Serbia.

Potrivit surselor noastre, motivele pentru care compania Mineco AG nu a renunţat, nici până în prezent, la privatizarea Moldomin sunt de natură strategică şi economică.

Zăcămintele de cupru au o importanţă strategică pentru Mineco, care controlează două combinate de procesare a minereurilor în Serbia, astfel încât materia primă ar putea fi furnizată cu uşurinţă de la noi din ţară.

Valoarea zăcămintelor de cupru, împreună cu patrimoniul companiei din Moldova Noua ar ajunge la circa un miliard de euro, motiv pentru care proiectul minier este, în continuare, rentabil.

Ruşii, interesaţi de datele geologice de la Moldova Nouă

Moldomin SA a fost şi teatrul unui răsunător caz de spionaj economic, când în 2012 un om de afaceri de origine rusă a fost reţinut pe aeroportul din Otopeni de către Serviciul Român de Informaţii sub acuzaţia că are asupra sa documente geologice secrete referitoare la zăcămintele de la Moldova Nouă.

În octombrie 2012, procurorii DIICOT au deschis o anchetă după ce anumite persoane din IPROMIN SA Bucureşti (singurul institut de cercetare din domeniul industriei minere) au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă.

Potrivit surselor din presă, spionul rus era un geolog rus din regiunea Ural, Mikhail Orlov, care efectuase mai multe vizite la Bucureşti, făcând parte dintr-o echipă de experţi angajată de afaceristul sârb Dimitrije AksentijeviŢ să ajute la noul proiect minier de la Moldova Nouă.

Cu două zile înainte să fie oprit la aeroport, Mihail Orlov a vizitat Ipromin SA - un fost institut minier de stat, astăzi companie privată - unde a primit mai multe documente şi informaţii despre zăcământul de cupru, mai relatează sursele din presă.

Procurorii DIICOT au renunţat, însă, la acuzaţiile iniţiale în 29 noiembrie 2012, când l-a scos de sub urmărire penală pe geologul rus, acesta fiind cercetat în libertate, în prezent.

Minele aflate în patrimoniul societăţii Moldomin se află, în prezent, în conservare. Experţii în minerit şi geologie susţin că la Moldomin se găseşte cel mai important zăcământ de molibden de la noi, ceea ce face ca licenţa de exploatare să fie clasificată la cel mai strict nivel de securitate. Molibdenul este utilizat în cantităţi mici pentru creşterea durităţii şi elasticităţii oţelului.

"Bancherii cuprului" - contract cu Moldomin, în 2007

Consorţiul condus de Cuprom, din care fac parte şi Energomineral şi Ipronef, a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Economiei, în septembrie 2006, pentru închirierea activelor minelor de metale neferoase ale Cupru Min Abrud şi Moldomin Moldova.

La fel ca şi la Cupru Min, "bancherii cuprului" - Horia Pitulea şi Horia Simu, şi-au luat obligaţia să investească 120 de milioane de euro pentru retehnologizare şi avize de mediu. Cu toate acestea, investiţiile promise nu au fost niciodată duse la capăt, ca urmare a problemelor financiare pe care compania Cuprom le-a întâmpinat. În 2008, consorţiul de fime reunite sub umbrela Cuprom s-a retras de la Moldova Nouă, fără a duce la capăt investiţiile promise.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CUPROM - o inginerie finciara, aste este. patronul a falimentat tot ce se poate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb