Deficitul de cont curent al Turciei va atinge în iunie un nivel record de 3,4 miliarde de dolari, iar până la sfârşitul anului va ajunge la peste 40 de miliarde de dolari, în condiţiile în care este accentuat de creşterea preţurilor energiei, arată un sondaj efectuat de Reuters în rândul analiştilor, potrivit News.ro.
Deficitul comercial, o componentă majoră a balanţei contului curent, a crescut cu 184,5% în iunie, până la 8,17 miliarde de dolari, în principal din cauza facturii mari a importurilor de energie.
Într-un sondaj realizat de Reuters în rândul a 11 economişti, estimarea mediană a deficitului de cont curent în iunie a fost de 3,4 miliarde de dolari, prognozele variind de la 2,35 miliarde de dolari la 5,2 miliarde de dolari.
Pentru 2022, analiştii prognozează un deficit de 40,15 miliarde de dolari, cu un interval al previziunilor de 35 de miliarde - 51 de miliarde de dolari.
Economiştii şi-au revizuit previziunile pentru deficitul din 2022 din cauza creşterii preţurilor energiei.
Prognoza medie a fost de 29 de miliarde de dolari în urmă cu cinci luni şi de 40,30 de miliarde de dolari în sondajul de luna trecută.
Conform planului economic al preşedintelui Tayyip Erdogan, care prioritizează creşterea, exporturile şi ocuparea forţei de muncă, cu dobânzi scăzute, banca centrală şi-a redus dobânda de politică monetară cu 5 puncte dprocentuale, din septembrie, declanşând o criză valutară care a făcut ca lira să se deprecieze cu 44% faţă de dolar anul trecut.
Guvernul spune că deficitul de cont curent al Turciei, care a fost de 14,9 miliarde de dolari anul trecut, se va transforma într-un excedent conform planului. Cu toate acestea, exportatorii turci revizuiesc în jos ţintele pentru sfârşitul anului, într-o mişcare care ar putea deraia planurile guvernului, pe măsură ce comenzile noi scad, pe fondul semnelor de încetinire globală şi a presiunii inflaţioniste.
Banca centrală a Turciei este programată să anunţe datele contului curent din iunie la pe 11 august.