ANALIŞTI, DESPRE CONFLICTUL RUSO-UCRAINEAN: "Linia roşie privind pierderile economice a fost depăşită"

EMILIA OLESCU, PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 28 august 2014

Preşedintele rus Vladimir Putin (foto stânga) spune că a ajuns la o înţelegere cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko (foto dreapta) pentru reluarea "dialogului energetic".

Preşedintele rus Vladimir Putin (foto stânga) spune că a ajuns la o înţelegere cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko (foto dreapta) pentru reluarea "dialogului energetic".

Linia roşie privind pierderile economice suportate în cadrul conflictului ruso-ucrainean ar fi fost depăşită, sunt de părere unii analişti.

"Putem vorbi, principial, de pierderi la vedere şi de pierderi underground, care sunt extrem de mari - de zeci de miliarde de euro cele la vedere şi mult mai mari cele underground", estimează sursele noastre.

Acestea afirmă că pierderile din Rusia nu se compară cu cele europene şi că pierderile ruseşti se compensează, pentru moment, cu orgoliul ruşilor, mulţumiţi că au devenit un nou pol de putere. Şi în România au fost înregistrate pierderi, indirecte, ca urmare a conflictului ruso-ucrainean.

"Rusia poate continua fără probleme şi în aceste condiţii, însă Uniunea Europeană nu", ne-au mai spus sursele citate, adăugând: "Rusia demonstrează că Ucraina este un fel de prizonier pe spaţiul CSI şi că dacă s-ar asocia la UE pierderile ar fi foarte mari".

Acţiunile UE şi SUA împotriva Rusiei au fost infantile şi au condus la pierderi foarte mari, apreciază analiştii contactaţi: "Acum, UE şi-a dat seama că a pierdut foarte mulţi bani, proiecte, contracte, în ultima perioadă, mai ales că Federaţia Rusă a întrerupt unele importuri din Europa".

Rusia pledează pentru întărirea cooperării dintre UE şi Uniunea Economică Eurasiatică şi propune crearea unui spaţiu economic comun între cele două entităţi.

Şeful statului rus şi-a manifestat speranţa că toţi participanţii la întâlnirea de la Minsk (Rusia, Belarus, Kazahstan, Ucraina, UE) vor fi de acord cu obiectivul strategic constând în crearea unui spaţiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok.

Preşedintele Rusiei spune că va examina orice propunere care va lua în considerare interesele reciproce.

Analişti: "Rusia, Ucraina şi UE par să facă paşi către un compromis, în zona economică"

Federaţia Rusă, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) par să facă paşi către o soluţie de compromis pentru rezolvarea conflictului economic din zonă, consideră analiştii citaţi, care ne-au spus: "Există trei variante de rezolvare a problemei - cea a Uniunii Europene, varianta Federaţiei Ruse şi o variantă de compromis. Cred că se tinde către această a treia variantă hibrid. Probabil că va fi o asociere de lungă durată a Ucrainei la UE în care se va lua în considerare ce spune Rusia".

Afirmaţiile vin în contextul în care, zilele trecute, au avut loc discuţii între liderii Rusiei şi cei ai Ucrainei, la care au participat şi oficiali europeni.

Până în prezent, preşedintele rus Vladimir Putin se arată încrezător faţă de o rezolvare a situaţiei din regiune.

Astfel, în urma negocierilor desfăşurate la Minsk, Vladimir Putin a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru procesul de pace în Ucraina, potrivit agenţiei Itar-Tass. Preşedintele rus spune că a ajuns la o înţelegere cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko pentru reluarea "dialogului energetic": "Noi, precum şi domnul preşedinte Poroşenko, considerăm că este esenţial să reluăm dialogul pe tema energiei, inclusiv pe problemele ce ţin de furnizarea gazelor. Această chestiune este momentan blocată, dar trebuie să o discutăm".

Totodată, liderul de la Moscova a declarat că, dacă nu va fi găsită o soluţie pentru Ucraina, Rusia îşi rezervă dreptul să ia măsuri de protecţie: "Dacă nu ne înţelegem, iar preocupările noastre nu vor fi luate în considerare, atunci trebuie să luăm măsuri ca să ne protejăm economia. Fiecare ţară are dreptul să facă acest lucru. Îi vom trata cu respect pe partenerii noştri europeni şi ucraineni. Sperăm că şi ei ne vor respecta măsurile de protecţie a pieţelor".

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk nu este la fel de optimist, acesta declarând, ieri, că ţara sa este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către unele ţări din Europa, în această iarnă, după cum transmite Reuters.

Ministrul rus al Energiei Alexander Novak a respins acuzaţia Ucrainei potrivit căreia Rusia ar intenţiona să blocheze tranzitul gazelor spre Europa, afirmând că statul rus va face "maximum de eforturi" pentru a-şi respecta obligaţiile contractuale faţă de importatorii europeni, indiferent de problemele politice. Novak a adăugat că Rusia este deschisă unui dialog constructiv în domeniul energiei, inclusiv cu Ucraina, relatează CNBC, citată de Mediafax.

Potrivit unor surse, mai degrabă Ucraina ar putea începe să folosească din gazele destinate UE, pentru a-şi acoperi consumul, aşa cum a mai făcut în trecut.

Iaţeniuk avertiza, la sfârşitul săptămânii trecute, că pe Ucraina o aşteaptă o "iarnă lungă şi rece", neputând supravieţui fără gazul rusesc. El a adăugat că ţara sa mai are nevoie de încă 5 miliarde metri cubi de gaz rusesc şi că ar putea fi nevoită chiar să importe cărbune.

În iunie, Rusia a sistat livrările de gaz către Ucraina, pe fondul unei dispute legate de preţuri şi ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. Anul trecut, jumătate dintre exporturile de gaze naturale ruseşti către UE au tranzitat Ucraina.

Dacă Rusia va opri gazul către România, vom resimţi "un mic deranj", întrucât importăm 20% din gazul consumat, dar nu atât de accentuat ca alte ţări, sunt de părere unii analişti, care consideră că, probabil, se va proceda la o raţionalizare a volumului de gaz la marii consumatori.

Sursele noastre nu cred, însă, că se va ajunge acolo, întrucât este greu de crezut că europenii vor risca o astfel de situaţie, tensiunile din domeniul energetic urmând, probabil, să se rezolve până în iarnă.

În luna martie, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, a declarat că ţara noastră nu va fi afectată de o eventuală sistare a livrării de gaze dinspre Rusia către Ucraina, deoarece dispunem de producţie proprie.

"În momentul de faţă, ne acoperim aproape 80% din consum din producţia proprie. În plus, avem importante cantităţi de gaz natural stocate în depozite", a spus Nicolescu, precizând că, pe termen lung, România este pregătită şi pentru o astfel de situaţie, având soluţii în acest sens: "Cea mai la îndemână ar fi trecerea unor centrale care produc energie electrică şi termică de pe combustibil gaz natural către un alt combustibil primar (...) Suntem, din punctul acesta de vedere, cea mai sigură ţară din regiune".

Liderii grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal (PNL) şi ale Partidului Democrat Liberal (PDL) din Camera Deputaţilor şi Senat au depus, ieri, o solicitare pentru convocarea de urgenţă, în cadrul noii sesiuni parlamentare, a unei şedinţe a Birourilor Permanente Reunite având pe ordinea de zi dezbaterea şi adoptarea Raportului privind Carta Albă a Apărării 2013 - document adoptat deja de Comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională încă din 13 noiembrie 2013.

"Având în vedere contextul politico-militar tensionat din imediata apropiere a frontierelor ţării noastre, Alianţa Creştin-Liberală consideră că este mai mult decât justificată o atitudine responsabilă din partea majorităţii parlamentare pe acest subiect", se arată într-un comunicat al celor două grupuri parlamentare.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, la finalul lunii mai, că pledează pentru o nouă strategie europeană de securitate energetică, în principal constând în diversificarea surselor de aprovizionare externe, modernizarea infrastructurii energetice, finalizarea pieţei interne de energie a Uniunii Europene şi realizarea de economii de energie, ca răspuns la situaţia geopolitică actuală şi la dependenţa UE în materie de importuri.

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a spus, la vremea respectivă, că UE continuă să fie vulnerabilă în domeniul securităţii energetice, tensiunile generate de Ucraina confirmând acest lucru. La rândul său, comisarul european pentru energie Günther Oettinger a explicat că Europa îşi doreşte parteneriate puternice şi stabile cu furnizori importanţi, dar că trebuie să aibă grijă să nu cadă victimă "şantajului politic şi comercial".

Ţările din UE trebuie să fie pregătite să furnizeze gaze Ucrainei, dacă este nevoie, a declarat, la începutul săptămânii, Gunther Oettinger, precizând: "Nu am crezut că Moscova îşi va folosi politica energetică pentru a pune presiune pe Kiev. Stocurile de gaze ucrainene sunt umplute doar pe jumătate, iar acestea trebuie să fie pline până la venirea iernii". Comisarul UE este încrezător că preşedintele rus Vladimir Putin nu se va folosi de resursele de energie în negocierea cu Ucraina. În plus, oficialul a declarat că, în cadrul Comisiei Europene, va fi elaborat un document pentru summitul din octombrie, care să analizeze consecinţele unei posibile rupturi complete a Ucrainei de gazele ruseşti.

Compania naţională de petrol şi gaze din Ucraina, Naftogaz, a returnat gigantului Gazprom 10,54 milioane de dolari, pentru tranzitul gazelor aferent lunii iunie, conform sursei citate. Un comunicat al companiei ucrainene arată: "Naftogaz nu a acceptat cele 10,54 milioane de dolari pe care Gazprom le-a transferat pentru gazele ruseşti care au ajuns în Ucraina în iulie". În plus, oficialii Naftogaz au precizat că situaţia tensionată este cauzată de neînţelegerile dintre cele două companii energetice pe tema preţului de transport al gazelor care trec prin Ucraina.

Miniştrii energiei dn Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană vor negocia, pe 6 septembrie, pe marginea problemelor din sectorul energetic, după cum informează site-ul preşedinţiei ucrainene.

PENTRU A CONTRACARA AMENINŢAREA RUSIEI, NATO vrea noi baze în Estul Europei

NATO va trimite forţe armate în baze noi din estul Europei ca să contracareze ameninţările Rusiei, a anunţat ieri secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu comun pentru The Guardian şi alte cinci ziare europene, citat de Hotnews. Rasmussen nu a dezvăluit numele ţărilor care vor găzdui numele bazelor, dar informaţia vine pe fondul cererilor explicite din partea României, Poloniei şi ţărilor baltice ca NATO să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit explicită în urmă crizei din Ucraina.

"Trebuie să vedem realitatea: Rusia nu mai consideră NATO un partener", a spus Rasmussen, care a declarat că la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi făcut anunţul oficial al Alianţei privind noile baze.

Rasmussen a declarat în interviul citat că la summitul din Cardiff toate divergenţele de opinie dintre statele membre NATO vor fi rezolvate (Franţa, Italia şi Spania se opun noilor baze în estul Europei, Marea Britanie şi SUA le susţin, Germania e neutră), iar decizia va însemna că trupe, echipamente şi logistică vor fi trimise în baze din estul Europei.

Întrebat dacă vorbim de trimiteri permanente de trupe sub "steagul" NATO în Europa de Est, Rasmussen a confirmat. "Aliaţii noştri din est vor fi mulţumiţi când vor vedea ce conţine planul de acţiune pe care îl pregătim", a spus el.

Cel mai probabil oraşul polonez Szczecin va fi centrul noilor activităţi, spun surse apropiate discuţiilor. Secretarul general al NATO a adăugat: "Ideea este ca orice potenţial agresor să ştie că dacă se gândeşte să atace o ţară NATO va trebui să înfrunte nu doar soldaţi din ţară respectivă, ci şi trupe NATO. Asta e important".

Nu e prima oară după Al Doilea Război Mondial când Rusia ia cu forţă teritorii, spune Rasmussen, menţionând: "Clar că trebuie să ne adaptăm acestor realităţi (...) Am observat o schimbare remarcabilă legată de capacităţile armatei ruse încă de la războiul cu Georgia, în 2008. Vedem că Rusia şi-a îmbunătăţit capacitatea de a acţiona rapid. Ei pot transforma în foarte scurt timp un exerciţiu militar de amploare într-o operaţiune serioasă de ofensivă militară".

Secretarul general NATO mai spune că sunt dovezi clare din "rapoarte multiple" că Rusia destabilizează estul Ucrainei "printr-o combinaţie sofisticată de război convenţional şi operaţiuni de informare, dar mai ales de dezinformare. E nevoie de mult mai mult în afară de NATO pentru a contracara un astfel de război hibrid".

Premierul Victor Ponta declara pe 25 august că unul dintre obiectivele României la summitul crucial al NATO din septembrie (Ţară Galilor) este "o prezenţă clară din punct de vedere militar a NATO în România", fără a spune însă dacă e vorba despre o nouă bază NATO sau prezenţa unor forţe aliate pe teritoriul României. Un obiectiv similar fusese enunţat de preşedintele Traian Băsescu în luna iulie.

Premierul Ponta a mai spus că alte obiective urmărite de România la summitul NATO sunt "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securităţii şi a parteneriatului din această regiune", precum şi "un sprijin foarte clar spre noii candidaţi la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".

Conflictul militar de la Doneţk continuă

Un nou front de luptă a fost deschis, luni, în partea de sud-est a Ucrainei, autorităţile ucrainene afirmând, ieri, că trupe din Rusia au instalat un "cartier general" în regiunea separatistă Doneţk.

Luni, Kievul a anunţat că a arestat zece paraşutişti ruşi care se aflau pe teritoriul său. Moscova susţine că aceştia au trecut frontiera în mod accidental, în timpul unei misiuni de patrulare.

Ieri, câţiva civili au fost ucişi la Doneţk, în explozii de obuze.

Pe acest fond de luptă, liderii din Rusia, Ucraina şi UE poartă discuţii pentru identificarea unei soluţii de remediere a situaţiei economice dintre cele trei entităţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunt uimit. Nu inteleg, care este amenintarea Rusiei in tarile care nu sunt in NATO? Pai nu americanii, englezii si rusii si-au impartit lumea dupa cel de-al doilea razboi? Pai nu rusii au "cedat" in razboiul rece lasand independente majoritatea comunitatilor din URSS? Pai nu NATO, ajutand UE, ajunge acum la granitele Rusiei? Pai nu Germania, care a dorit asa de mult tarile care au intrat acum in UE, cauzand in trecut cele doua razboaie mondial, a reusit acum sa le domine? Acum, sincer, n-au vrut ei Ucraina? De ce n-o ajuta, ca pe greci? Cu 380 miliarde euro si fara sa-i mai vada inapoi in vecii vecilor? Nu pot sustine dezvoltarea Ucrainei, cu 20-30 miliarde euro in 5 ani? Sau nu prea mai au? Sau nu prea mai vor? Sau ce D-zeu s-a intamplat in Ucraina, tara in care se vorbeste limba rusa? Dar ucrainenii ce naiba au pazit si pazesc acolo? Nu raman ei fara caldura? Nu au ramas ei faca nimic pe-acolo? Nu si-au facut ei istoria praf acum, fara sa se gandeasca si sa aleaga ceva care sa faca bine tarii lor, nu altora? Sincer, cine le este mai aproape? Cine i-a sustinut tot timpul, cunoscandu-si si interesele proprii, nu Rusia? Pai si atunci ce cauta ei sa muste mana care i-a hranit? Germaniei i-ar conveni daca tarile pe care le-a sustinut pana acum, i-ar intoarce spatele si i-ar da cu flit? Si vorbesc acum de multe tari, poate Ungaria, poate Slovenia, poate Polonia, poate Grecia, poate Islanda, poate altele...poate chiar noi? Nu de alta, insa fiecare tara trebuie sa-si cunoasca interesele sale, sa-si dezvolte comunitatea, nu sa incurajeze la infinit furtul politicienilor si manipularea grosolana a uneia sau alteia dintre tarile dezvoltate, care nu vor decat sa-si vanda produsele, bineinteles. Mintea cea de pe urma, sa le-o dea tuturor, si noua.

    1. Felicitari pentru opinie D-le Toma Necredinciosu.

      Ce bine ar fi daca politicienii, alesi de noi pana la urma, ar avea si un dram de logica simpla.

      Vedem unde au ajuns trari precum Irak, Maroc si lista continua, tari care au fost 'ajutate'.  

      In Ucraina liimba oficiala este uncraineana care este o varianta de origine slava. Alfabetul este derivat din cel kirilic si este diferit.

      Daca ati fi un pic interesat de realitate ati afla ca ucrineenii nu-i suporta pe rusi. Daca spui unui ucrainean ca e rus e ca si cum l-ai jigni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb