ANALIŞTII: Cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei - acţiunile

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2022

Cea mai bună protecţie împotriva inflaţiei - acţiunile

Adrian Codirlaşu, CFA România: "Mă aştept ca bursele să crească în continuare, dar cu ceva mai multă volatilitate" Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: "Pieţele vor discrimina mai bine între modelele de business performante şi cele insuficient inovative" "Tema investiţională a acestui an este legată de companiile care pot transfera inflaţia către clienţi", spune Adrian Mitroi

Inflaţia se va meniţine la niveluri ridicate în acest an, iar acţiunile vor oferi cea mai bună protecţie în faţa creşterii generalizate a preţurilor, cred analiştii consultaţi de ziarul BURSA, care totuşi atrag atenţia că investitorii vor deveni mai selectivi în ceea ce priveşte companiile în care îşi vor plasa banii.

În opinia lor, trendul ascendent al pieţei americane va continua, dar cu o volatilitate mai ridicată, iar randamentele vor fi inferioare celor din 2021, când indicii din Statele Unite au avut aprecieri de pes­te 20%, iar inflaţia s-a situat în noiembrie la 6,8%, cel mai ridicat nivel din 1982 încoace.

Adrian Codirlaşu: "Pentru Fed, creşterea economică este mai importantă decât inflaţia"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, ne-a spus: "În 2020 şi 2021 creşterile burselor au fost mari, dar în acest an vor fi primele majorări de dobândă. Ca de obicei va începe Rezerva Federală, ceea ce va aduce volatilitate în piaţă.

Fed-ul a legat ridicarea ratelor de dobândă de piaţa muncii, în sensul că vrea să vadă angajare completă pentru a majora ratele. Practic, majorarea ratelor va începe când banca va fi convinsă că economia continuă să crească, ceea ce înseamnă că pentru Fed creşterea economică este mai importantă decât inflaţia. Or, o economie solidă nu ar trebui să însemne scădere pentru burse".

Conform minutei ultimei şedinţe a Consiliului de politică monetară (FOMC) a Rezervei Federale, guvernatorii Fed-ului şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu inflaţia şi au spus că piaţa se apropie de ceea banca consideră a fi ocuparea completă a forţei de muncă. În prezent, pieţele se aşteaptă ca Fed-ul să opereze prima ridicare a dobânzii-cheie în martie, mizând în total pe trei creşteri în acest an, conform CNBC.

"De asemenea, vedem că varianta Omicron se răspândeşte rapid, dar este mai puţin severă, iar unde apare înlocuieşte celelalte variante ale virusului, ceea ce ar putea reprezenta începutul sfârşitului pandemiei, spune analistul CFA, adăugând: "În plus, apar tot mai multe variante de tratament (...)".

Din punctul său de vedere, un risc important despre care în momentul de faţă se vorbeşte destul de puţin este un posibil război între Rusia şi Ucraina, ceea ce va aduce volatilitate în pieţe.

"Totodată, în Turcia sunt toate condiţiile întrunite pentru o criză financiară, fapt ce poate produce volatilitate în pieţele emergente. Dacă ne gândim că s-a tipărit şi cheltuit extrem de mult şi guvernele sunt supra-îndatorate, este foarte probabil să apară crize în diferite ţări, în special cele emergente. Iar Turcia este prima pe listă", spune Adrian Codirlaşu, completând: "În ansamblu, mă aştept ca bursele să crească în continuare, dar cu ceva mai multă volatilitate".

În opinia sa, inflaţia va rămâne ridicată în acest an, iar acţiunile, cu toate că sunt riscante, oferă cea mai bună protecţie în faţa creşterii generalizate a preţurilor.

Adrian Mitroi: "Nu cred că vom avea o corecţie severă a pieţei, ci mai degrabă scăderea se va manifesta pentru unele sectoare şi companii"

Şi Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale crede că în acest an vom naviga într-un mediu inflaţionist.

Domnia sa ne-a spus: "Va fi o nouă inflaţie, pe care eu o numesc «second hand», ce se va vedea de la alimente până la imobiliare, probabil din primăvară, şi care va impune o atitudine pro investiţie. Iar în acest mediu nu ai ce să faci decât să te duci către instrumentul financiar numit acţiune. Pentru că în cazul obligaţiunilor vei plăti preţul inflaţiei, care escavează puterea de cumpărare a banilor".

Inflaţia ridicată face ca băncile centrale să crească ratele dobânzii de politică monetară, Fed-ul deja anunţând trei majorări în acest an, dar Adrian Mitroi spune că pieţele ştiu acest lucru şi deja au scontat evenimentul.

Din punctul său de vedere, indicii din Statele Unite nu vor avea o scădere masivă în 2022, dar investitorii vor fi mai selectivi între sectoare şi companii.

"Nu cred că vom avea o corecţie severă a pieţei, ci mai degrabă scăderea se va manifesta pentru unele sectoare şi companii. Pieţele vor discrimina mai bine între modelele de business performante şi cele insuficient inovative, ceea ce înseamnă mai mult lucru pentru investitor. Dar, în ansamblu cred că vom avea o compresie a randamentelor", spune Adrian Mitroi.

Analistul CFA a adăugat: "Există sectoare cu potenţial superb de creştere şi dezvoltare, cum sunt cele bine poziţionate pentru Web 3 (n.r. următorul pas în dezvoltarea Internet-ului, care să funcţioneze prin reţele descentralizate). Îmi plac companiile de data management şi cele care se ocupă de creşterea calităţii şi extinderea duratei vieţii (...). Dividendele cash sunt sfinte. Alocări de tipul non-cash nu sunt valabile, pentru că nu sunt aducătoare substanţiale de rentabilitate şi cred că acest lucru va fi decompensat de investitori. Astfel că plătitorii serioşi de cash nu cred că se vor corecta".

În schimb, Adrian Mitroi vede corecţii pentru companiile puternic supraevaluate. "Primul indicator la care mă uit este Price per Sales - un raport mai mare decât unu este inacceptabil. Ce să mai spun când este de 20 sau 30 (...)", a afirmat analistul CFA cu trimitere la Tesla.

"Mă uit la modele de business antifragile şi care sunt interesate de toţi stakeholderii", spune Adrian Mitroi

Din punctul de vedere al profesorului de finanţe comportamentale, tema investiţională a acestui an este legată de companiile care au "pricing power", adică cele care care pot transfera inflaţia către clienţi, astfel încât să-şi protejeze acţionarii.

"La fel cum în viaţă caracterul unei persoane face diferenţa, în piaţă modelul de business este cel care contează. Personal mă uit la modele de business antifragile (n.r. care au capacitatea de a se îmbunătăţi la şocuri, nu doar de a rezista, conform lui Nicholas Taleb), la cele cu interes nu numai pentru acţionarii mari, ci şi pentru acţionarii mici şi pentru toţi stakeholderii. Îmi plac companiile al căror management înţelege nu doar aspectele sofisticate ale business-ului, ci şi contextul social în care operează compania", a conchis profesorul de finanţe comportamentale.

Anul trecut, indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 27%, în timp ce pentru Nasdaq Composite aprecierea a fost de 21,4%, iar Dow Jones Industrial Average a crescut cu 19%, randamente semnificativ peste inflaţie.

Dar, în primele zile de tranzacţionare ale acestui an, în piaţa americană s-au manifestat, în condiţiile în care, publicarea minutei ultimei şedinţe a FOMC a adus mai aproape aşteptările pieţei pentru prima majorare de dobândă şi a arătat că guvernatorii Fed-ului au purtat discuţii despre demararea procesului de "quantitative tightening", adică începerea vânzării în piaţă a titlurilor aflate în bilanţul băncii centrale.

Menţionăm că opiniile analiştilor au fost exprimate înainte de publicarea minutei ultimei şedinţe a FOMC-ului.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. aveti grija ca afirmatia ca actiunile te protejeaza de inflatie e valabila pana la un punct.

    o pulsiune a inflatiei prea mare poate si ea sa puna presiune pe valoarea actiunilor.  

    e ca o curba a randamentului relatiei inflatie- market value pt actiuni care are un varf (un maxim de protectie) dincolo de care randamentul scade subit si actiunile nu mai protejeaza de inflatie. ma rog... e lunga discutia si ar fi nevoie de multe explicatii implicand si imobiliarele si aurul si altele...

    deci, vorba englezului .... apropo de protectia prin actiuni fata de inflatie .... take it with a grain of salt.  

    1. Nu!

      Problema se pune altfel:

      Investesc într-un stat cu legislația corecta și justiția justitie sau într-un stat condus de banditi cu justiție pe măsură!  

      cred ca in articol era vorba de actiunile unei companii (ca protectie la inflatie) - deci nu era vorba de investitia intr-un stat sau in datoria acelui stat

      Faci pe ''desteptul'' sau esti ''vigilent''?

      prima data cand sunt de acord cu tine! :)))

      (nu ca ar conta!) 

      De la un anumit nivel al pteturilor in sus nu mai este protectie ci caritas.

      multumesc, conteaza.

      eu sunt foarte multumit cand cineva nu e de acord cu mine.  

      nemultumirea mea apare atunci cand in loc sa fie aduse argumente, incep atacurile la persoana (ca si cum ar functiona drept argumente!) ... asta ma nefericeste profund pentru ca ma plictiseste si imi pierde timpul.  

      Discutiile argumentate sunt foarte importante - mentin spiritul critic activ!  

      Problema e alta, Emile: nu mai există state cu legislație corectă și cu justiție justiție în lumea asta! Riști să investești într-o companie unde guvernul Olandei, Italiei, Australiei, Rusiei, României, etc, etc decide că trebuie să-și închidă porțile sau să dea afară angajați care nu vor să se înțepe cu supradoza 50 de booster. Sau în companii pe care UE le obligă să cumpere certificate verzi-uscate de triloane de euro tipăriți cu talent de Banca Centrală Europeană.

      Sau te trezești că acțiunile pe care le deții sunt "naționalizate" pentru că te-ai vaccinat cu 10 doze însă n-au dorit s-o faci pe a 11-a iar astfel ai devenit un pericol. Un pericol nu medical ci ideologic: nu ai fost obedient și ai zădărnicit, ai zdruncinat încrederea, ai nesocotit recomandările unui sistem care știe întotdeauna mai bine decât tine ceea ce TU trebuie să faci. 

    Mitroi' Price per Sales mai mare de 1 inacceptabil'...profesor!

    Ind icatorul e 2 ,in acelasi timp am 20% marja la vanzari.a se calcula si PER si apoi DIVY potential sa vedem cat de 'inacceptabil' mai apare. 

    Discursul profesorilor astia se fractureaza cand e vorba de exemple concrete,asa ceva nu vedem! 

    Pe de alta parte/actiuni,actiuni,actiuni' ,in orice caz nu obligatiuni.Alta chestie care se dovedeste paguboasa cand suntem spre Top.Daca iau obligatiuni de stat la noi am pierdere 3-4% fata de inflatie,acum,pe un termen de 1-2 ani maxim. 

    Daca iau actiuni asa,dupa sfaturile lor teoretice,generice,fara niciun fel de asumare prin exemple ca sa vedem cat de stralucita a fost strategia lor,e probabil sa pierd mult mai mult pe termen lung(bulele create de inflatiile mari se sparg destul de urat).

    E usor sa ai opinii categorice,dar in acelasi timp suficient de generice,de tip profesoral.Mai greu cand e sa aplici concret o strategie sa arati cat de buna a fost. 

    1. Apai asta-i si motivul pentru care raman la stadiul de profesori si nu au tupeul sa treaca granita in teritoriul investitiilor reale ;). Mai ales astia care se uita la un singur indicator si, astfel, au aflat raspunsul imuabil despre o companie.

      Basca, avem si exemple in care unii profesori cu logoree mediatica si-au dat banii pe mana unor investitori celebri si... s-au ales cu buza umflata! Apoi, au mai avut si tupeul sa iasa pe sticla cu ochii-n lacrimi, doar doar ne-ar inspira mila. 

      hahaha,marele Daianu,vesnic cuplat la buget,se duce si el prima oara in piata si cere 5kg de cartofi si primeste o legatura de patrunjel

      o cantareste acasa si striga ca si-a dat seama de o mare inselatorie in piata de zarzavat 

      excelenta expresivitate plastica!

      chiar am ras!!! :))) 

      ba mai mult: el s-a plans ca e si ofilit patrunjelul ! 

    "Dividendele cash sunt sfinte" - singura afirmație adevarata din articol, restul sunt teorii din cărți la care nimeni nu se mai uita când ești singur cu platforma de trading în fata...

    M-a frapat afirmația despre Tesla, profesorul nu înțelege nimic din psihologia investitorului pur sânge: "follow the money". 

    "Totodată, în Turcia sunt toate condiţiile întrunite pentru o criză financiară" ... in Turcia e criza financiara demult, autorul ar trebui sa citeasca stirile mai des.

    Cand vezi stiri de genul e bine sa vinzi. BVB e pe varf. De aici doar la vale mai e.

    BVB a marit la 2% pentru inflatie de 10%. Daca citesti motivatia zice ca asa e moda: sa fie dobanzil real negative in mod obscen. 

    Not a financial advice. 

    1. > BVB a marit la 2%

      BNR voiam sa zic. 

      Tranzactioneaza tu dupa stiri si vezi ce succes uluitor ai sa ai. Cele mai multe stiri nu sunt altceva decat zgomot. Profetiile cu varfurile la BVB si peste tot apar de peste un an. Si de atunci tot creste. Si de ce sa scada ? Vin rezultatele pe 2021, vin propunerile de dividende. Fundamental nu sunt motive.

      Tare colegul de la 5: mai ales partea cu "disclaimer" de final, ne-a incantat!

      E o mica diferenta intre "vale" si "vali" - pardon! - "val". Ce-i care n-au prins nici un val, vor la vale, sa apuce si ei sa se urce pe placa de surf... 

      Daca ma uit in urma, motive de scadere pot aparea oricand si mai ales cand nu te astepti si pe motive pe care nici nu le-ai anticipat prin vreun gand! Important e sa investesti in companii cu fundamente solide si sa fii detasat emotional!

      De ex. il avem pe colegul de la 1 (posibil aka 5), care tot pre/vede caderea in globul lui de cristal inca de anul trecut, tot amanand target date-ul... Acum vad ca si-a mai moderat discursul :D  

      Ce-i drept că mă gândeam la FP și când mă uit, spike pe BVB.

      corect! mea culpa!

      apreciez subtilitatea si multumesc.

      scuze oricine poate gasi, dar mai bine o las asa ;) 

      1. am anuntat cu 2 ani in urma ca bvb este ieftin in raport cu Murile varsate in piata (atentie depinde de companii).

       

      2. stiam ca uremeaza "printul " de bani europeni... 

      3. "bondureile" pe ro nu au crescut mai sus ca "inflatia" si deci nu vad inca rocada completa in piata pentru o corectie. 

      4. dobanzi reale negative = bani gratis = stimulare investitii /scz speculatii / scz rascumparari actiuni / scz locuri de munca... etc 

      Deci doar la o simpla analiza fulgeratoare reiese ca "bvb" ul INCA NU a atins varful! - daunele companii sunt supraevaluate, altele isi spala capitalul prin altele... am vazut ca este o piramidare exceptionala a capitalului.. si deci cand loveste corectia o sa loveasca grav in toti... caci nu avem inca capital individual... avem foarte mult capital piramidat tot de jucatori mari institutionali.... ce doar muta randamentele nominale pentru a infla la unisun mai multe actiuni / companii zombii. (dar aici trebuie un articol mai amanuntit facut de bursa -dar nu am vazut in atatia ani sa se faca articol pe tema companiilor zombii din romania tinute in spate de fonduri speculative). 

      s em n a t co m en tu ri cre tin e 

      " De ex. il avem pe colegul de la 1 (posibil aka 5), care tot pre/vede caderea in globul lui de cristal inca de anul trecut, tot amanand target date-ul... Acum vad ca si-a mai moderat discursul :D "

      nu maestre nu eram eu :)  

      eu nu tot prevad o cadere ... am zis si atunci si o repet: era vorba de 2 scenarii : unul conform caruia in octombrie 2021 ar fi trebuit sa inceapa o piata bear si altul ca in martie 2022 incepe o piata bear de aprox. 12 luni.  

      Am trecut de Oct 2021, coborarea aceea s-a dovedit a fi un val 4 (din maxim 5) ... adica piata a dat de inteles ca mai are sange in ea.  

      OK, asteptam si marcam! :)  

      miza mea nu e sa am dreptate ... nu dau 2 lei pe faptul de a avea dreptate si a muri sarac :)

      miza e sa fac bani in conditii de risc scazut ... mi se pare irelevant ca nu a pornit o piata bear in Oct 2021 (eu sunt multumit ca nu am luat o pozitie atunci si am continuat sa am rabdare, protejandu-mi capitalul) .  

      Prognozele care mi-au venit ,,pe surse", foste pe circuitul extern, actualmente în retragere, vorbesc despre un crah în septembrie-octombrie 2022 și despre o cădere a pieței imobiliare în 2023. Martie 2022 e un pic prea devreme, raportat la mai multe aspecte ale ciclurilor economice: ex.de mai sus pe bvb se referă la raportul dintre obligațiuni și rata inflației. Nu doar bvb-ul n-a atins vârful. Nici alte piețe emergente nu l-au atins, dar aici e o poveste mai lungă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb