ANALIŞTII ESTIMEAZĂ Preţul ţiţeiului ar putea să scadă în această săptămînă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iunie 2006

Cotaţiile petroliere ar putea să scadă în această săptămînă, dat fiind că au mai scăzut în intensitate temerile legate de posibila întrerupere a exporturilor de profil din Iran şi Irak, anticipează specialiştii. Aceste două ţări se situează pe locul al doilea, respectiv al treilea în clasamentul privind rezervele de hidrocarburi deţinute.

Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg, la finele săptămînii trecute, arată că 24 din cei 43 de analişti, traderi şi brokeri chestionaţi, adică 56%, susţin că preţul petrolului va scădea în intervalul 12-16 iunie. Doar nouă dintre aceştia au preconizat o creştere a cotaţiilor, iar zece au considerat că ele vor rămîne neschimbate.

Amintim că, zilele trecute, Iranul a decis să ia în calcul un plan sprijinit de SUA privind încheierea disputei pe marginea programului de cercetare nucleară. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat chiar că este pregătit să poarte negocieri cu SUA şi aliaţii săi în sensul mai sus menţionat. Situaţia tensionată creată în jurul acestei probleme a făcut ca, în luna aprilie, cotaţiile petrolului să urce pînă la nivelul maxim al tuturor timpurilor. Pe de altă parte, în ce priveşte situaţia Irakului, liderul celulei al-Qaeda din această ţară, Abu Musab al-Zarqawi, a fost ucis la data de 7 iunie, iar în aceste condiţii, analiştii cred că atacurile teroriste asupra conductelor de petrol şi rafinăriilor din regiune vor fi mai reduse.

"Nu cred că preţul petrolului va mai depăşi 70 de dolari/baril", declară Peter Beutel, preşedinte al companiei de consultanţă "Cameron Hanover" Inc. din New Canaan, Connecticut. În opinia sa, cotaţiile petroliere au crescut din cauza ameninţărilor "petro-politice". Acesta arată că, săptămîna trecută, două dintre ameninţările ce privesc piaţa petrolului s-au redus, ceea ce reprezintă un "eveniment rar".

Totuşi, la finele săptămînii trecute, petrolul brut a înregis-trat o cotaţie de 71,63 dolari /baril, pe piaţa din New York, ceea ce înseamnă că, la data de 9 iunie, cotaţia a crescut cu un dolar faţă de ziua precedentă. Antoine Halff, analist la "Fimat USA", a declarat că această creştere este firească, iar uciderea lui al-Zarqawi va produce mai tîrziu efecte asupra industriei petroliere.

"Citigroup" îşi modifică în creştere estimările privind preţul petrolului în perioada 2006-2009

Banca americană "Citigroup", cel mai mare furnizor mondial de servicii financiare, şi-a modificat în creştere estimările pentru evoluţia preţului petrolului în perioada 2006-2009. Astfel, specialiştii de la "Citigroup" anticipează că petrolul tranzacţionat pe piaţa SUA va atinge o cotaţie de 66 de dolari /baril în 2006, 60 de dolari /baril în 2007, 55 de dolari barilul în 2008, respectiv 50 de dolari/baril în 2009. Anterior, "Citigroup" preconiza un preţ de 60 de dolari/baril în 2006, 53,50 dolari în 2007, 48 de dolari în 2008 şi 45 de dolari în 2009.

"În vreme ce continuăm să monitorizăm factorii pe care îi considerăm responsabili pentru nivelul actual al preţului petrolului, considerăm că evoluţia pe termen lung poate fi influenţată doar de următoarele situaţii: o creştere semnificativă a capacităţii excedentare a producătorilor de ţiţei şi/sau un declin important al cererii", spun cei de la "Citigroup".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb