Analiştii îl preferă pe Croitoru lui Johannis

Mihaela Mihai, Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2009

Analiştii economici sunt de părere că propunerea lui Lucian Croitoru în funcţia de prim-ministru reprezintă o soluţie la criza politică şi economică cu care se confruntă ţara noastră şi salută astfel nominalizarea acestuia.

"Lucian Croitoru este în mod clar o alegere mai bună decât Klaus Johannis", este de părere Laurian Lungu, managing partener în cadrul Macroanalitica, precizând că atributele care îl susţineau pe Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru sunt foarte populiste, iar ţara noastră nu are nevoie de "un bun gospodar", ci de o viziune mai largă.

"Croitoru este mai potrivit, înţelege atât situaţia internă cât şi internaţională, şi poate fi un foarte bun comunicator", ne-a mai explicat domnul Lungu.

Cu toate acestea, domnia sa atrage atenţia că Lucian Croitoru are nevoie de o echipă puternică, dar şi de sus­ţinerea Parlamentului, acesta trebuind să înteleagă situaţia excepţională în care se află ţara noastră.

Croitoru are 10 zile la dispoziţie pentru a-şi forma o echipă şi un program cu care să vină la Parlamentului pentru a obţine investitura.

În cazul în care Parlamentul va refuza votul de încredere, atunci procedura se va relua, şeful statului desemnând un alt candidat pentru fotoliul de premier.

De părere că Lucian Croitoru este o alegere inspirată este şi Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, care consideră că "Lucian Croitoru în funcţia de prim-ministru ne poate ajută să nu pierdem contactul cu FMI şi celelalte instituţii internaţionale".

Economistul Călin Rechea atrage însă atenţia că, în pofida apropierii de FMI pe care o putem dobândi o dată cu numirea lui Croitoru la conducerea Guvernului, banii de la FMI tot nu ne vor ajuta să ieşim din criză.

"De ce are nevoie ţara noastră este un guvern care să respecte angajamentele pe care noi ni le-am asumat deja", subliniază în acest sens Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING, fiind de părere că domnul Croitoru este un specialist şi va şti foarte bine ce trebuie să facă pentru ca acest lucru să se întâmple.

FMI aşteaptă instalarea noului cabinet

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care să înceapă discuţiile cu autorităţile privind cea de-a doua evaluare din cadrul programului stand-by, va veni în ţara noastră, imediat după formarea noului cabinet, au spus reprezentanţii FMI, imediat după desemnarea lui Lucian Croitoru pentru functia de premier de catre presedintele Traian Basescu.

Astfel, delegaţia de evaluare a îndeplinirii angajamentelor din acordul stand-by, programată iniţial pentru săptamana viitoare, va veni la Bucureşti după instalarea noului Guvern.

"Programele FMI susţin politicile economice sănătoase ale ţărilor partenere, nu un guvern sau partid politic în special", se mai arată în comunicatul trimis de Fond.

Traian Băsescu a semnat ieri decretul de nominalizare a primului ministru, spunând că Lucian Croitoru i-a făcut o impresie de "profund profesionist" şi că nominalizarea sa corespunde dezideratului de a avea un premier cunoscător al problemelor economice.

Leul, în staţionare

Moneda naţională a înregistrat ieri oscilaţii uşoare faţă de moneda euro, analiştii fiind de părere că evoluţia de ieri a leului nu a fost influenţată de nominalizarea lui Croitoru în funcţia de premier, suspectând că BNR a intervenit din nou în piaţă pentru a ţine leul sub pragul de 4,3 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a afişat ieri un curs de referinţă de 4,2937 lei/euro, în scădere nesemnificativă faţă de cotaţia de miercuri, de 4,2940 lei/euro.

De la demiterea fostului ministru de interne Dan Nica, leul a pierdut circa 2%, anulându-şi astfel toată creştere înregistrată în luna septembrie, când moneda euro a coborât de la 4,26 lei la 4,18 lei.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=65483< link2 >Lucian Croitoru: Criza politică afectează încrederea investitorilor străini< link3 >

< link >https://www.bursa.ro/on-line/?s=print&sr=articol&id_articol=60802< link2 >Sectorul privat, eroul crizei< link3 >

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articolul este partizan si-l promoveaza pe domnul Croitoru in dauna domnului Johannis. In opinia mea maii importanta decat persoana este sustinerea in parlament si mai important decat acordul cu FMI este relansarea economiei prin masuri vizibile. Guvernul Boc a facut orice altceva decat relansarea economiei si din cauza aceasta am ajuns sa depindem exclusiv de acordul cu FMI., care dintr-o centura de siguranta a devenit colac de salvare. Se uita cam usor unele declaratii din iarna.

    1. Articol partizan, scris de autor partizan = PSD-ist ? PNL -ist ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb