Analiştii, îngrijoraţi de creditele neperformante ale băncilor austriece

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 decembrie 2013

Reuters, în septembrie: "Băncile austriece pot fi noul < copil problemă > al Europei"

Călin Rechea: "Pierderile generate de aceste credite vor trebui acoperite şi prin majorări de capital"

Ionel Blănculescu: "Situaţia este îngrijorătoare, dar nu ameninţătoare"

Valoarea creditelor neperformante pe care le înregistrează băncile austriece, de 35 miliarde euro, este privită cu îngrijorare de către analiştii economici, având în vedere că aceasta include şi împrumuturile cu probleme din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din ţara noastră.

În opinia lui Ionel Blănculescu, situaţia este îngrijorătoare, dar nu reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea instituţiilor financiare din Austria, deoarece multe dintre împrumuturile neperformante sunt acoperite cu garanţii care conţin şi o marjă de risc. "Băncile austriece au, la nivel de grup, active de câteva ori mai mari decât aceste credite, ceea ce face ca valoarea lor procentuală să nu fie atât de ridicată", ne-a declarat domnia sa.

De asemenea, o parte din valoarea împrumuturilor intrate în dificultate sunt recuperate de bănci, prin procesele de restructurare în care sunt implicate, a mai precizat consilierul onorific al premierului Victor Ponta.

Călin Rechea este mai rezervat în privinţa acoperirii pierderilor generate de creditele neperformante din provizioane şi garanţii. "Pierderile aşteptate sunt acoperite din provizioane, iar cele neaşteptate, din capitalul băncii respective. O parte importantă a acestei sume pare să reprezinte o pierdere neaşteptată, ceea ce ar urma să pună băncile în situaţia să facă majorări de capital", ne-a explicat domnia sa.

Guvernul de la Viena şi autorităţile locale au posibilităţi limitate să ajute băncile austriece, având în vedere că statul austriac se confruntă cu o serie de probleme bugetare, precizează Călin Rechea.

Băncile cu capital majoritar austriac se află într-o poziţie defensivă, urmând să se retragă, "încet-încet", din Europa Centrală şi de Est, este de părere analistul economic. "Marjele de profit ale acestor bănci sunt, în prezent, prea mici ca să poată să acopere costurile generate de creditele neperformante", subliniază domnia sa.

Şase mari bănci austriece urmează să fie incluse în testele de stres pe care Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să le deruleze anul viitor, potrivit publicaţiei WirtschaftsBlatt. Instituţiile de credit în cauză, Erste Group, Raiffeisen Bank International, Volksbanken, RLB-Oberösterreich (filială a Raiffeisen), BAWAG şi Bank Austria (divizie a băncii italiene UniCredit), deţin împrumuturi neperformante în valoare de 35 de miliarde de euro, relatează ziarul.

Potrivit WirtschaftsBlatt, cele mai mari credite cu probleme se găsesc la Erste Group, acţionarul majoritar al BCE, cu 12,4 miliarde de euro, urmată de Raiffeisen Bank International (8,5 miliarde de euro), Bank Austria, divizia a UniCredit (6,4 miliarde de euro). Volksbanken are credite cu probleme în valoare de 3,8 miliarde de euro, din care un miliard de euro aparţin subsidiarei din ţara noastră. Cele mai mici credite cu probleme sunt la RLB-Oberösterreich (2 miliarde de euro) şi BAWAG (1,2 miliarde de euro).

Creditele neperformante reprezintă circa 11% din totalul creditelor oferite de băncile austriece, mai arată publicaţia.

Un articol publicat pe blogul de la Reuters la sfârşitul lunii septembrie atrăagea atenţia că băncile austriece ar putea să devină următorul "copil problemă" al Europei, în condiţiile în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a îndemnat guvernul de la Viena să îşi accelereze eforturile de restructurare a instituţiilor financiare naţionalizate, iar Banca Centrală a Austriei afirmase că băncile aflate sub supravegherea sa au nevoie de capital adiţional de 8 miliarde euro.

"Băncile austriece nu or avea un efect de levier la fel de mare ca instituţiile financiare din alte ţări, dar dacă nu vor reuşi să îşi majoreze capitalul, ar putea să devină un caz în care Bruxelles-ul să îşi testeze noul regim de bail-in (n.r. utilizarea resurselor financiare ale investitorilor, creditorilor şi deponenţilor negarantaţi pentru recapitalizarea băncilor)", încheie autorul articolului.

Raiffeisen Bank International vrea să facă economii de 450 milioane euro, Volksbanken se aşteaptă la pierderi până în 2016, iar principalul acţionar al Erste îşi reduce participaţia la bancă

Raiffeisen Bank International (RBI) intenţionează să realizeze o reducere de costuri de până la 450 milioane euro în următorii trei ani, prin renunţarea la operaţiunile din anumite ţări, a anunţat directorul general al băncii, Karl Sevelda, în septembrie. Acesta afirmase, cu o lună înainte, că RBI se va concentra asupra operaţiunilor pe care le are în şase din cele 17 ţări în care este prezentă, respectiv România, Rusia, Polonia, Cehia, Slovacia şi Austria. Banca se află, în prezent, în negocieri pentru vânzarea diviziei sale din Ucraina.

La rândul său, reprezentanţii Volksbanken au declarat, la sfârşitul lunii trecute, că renunţarea la activele neperformante va cauza pierderi cel puţin până în 2016. "A devenit evident în actualul proces de dezvoltare a planurilor noastre pe termen mediu că ne aşteptăm la un rezultat negativ cel puţin până la sfârşitul anului financiar 2015. Anul acesta banca va înregistra pierderi semnificative la nivel de grup", se afirmă în declaraţia grupului bancar, citată de Bloomberg.

La începutul acestei luni, publicaţia austriacă Friedl News a relatat că principalul acţionar al Erste Group, Fundaţia Erste, a vândut unor investitori instituţionali 8,5 milioane acţiuni pe care le deţinea la instituţia financiară, reducându-şi deţinerea de la aproape 24% la 21%.

Băncile cu capital majoritar austriac din România s-au orientat către autofinanţare

Susţinerea tot mai redusă pe care instituţiile de credit din ţara noastră o primesc de la băncile mamă le-a determinat pe acestea să apeleze la metode de autofinanţare. Săptămâna aceasta, BCR a anunţat că intenţionează să emită obligaţiuni în lei sau în euro, în cadrul unui program de finanţare cu durata de un an, pentru care a stabilit un plafon de 2,4 miliarde de euro.

În vara acestui an, UniCredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank România au emis obligaţiuni în valoare de 550 milioane lei cu maturitate de cinci ani, respectiv 225 milioane lei cu maturitate de trei ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. deoarece Erste Bank mai are destul Good Will pentru a-l putea amortiza anul acesta si anul care vine. Deoarece deja s-a declarat ca la anul se vor comercializa 400 kg din hrana lui Midas fata de 350 anul acesta nu vor fi impedimente contabile, insa totusi o remarca de pe reuters ar putea sa devina interesanta "Petrom is regarded as an indicator of the Balkan country's financial health" :-) :-) :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb