ANALIŞTII PRECONIZEAZĂ: "Războiul comercial SUA-China va ţine cel puţin până în 2021"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 august 2019

Mohamed El-Erian, strateg Allianz: "Chinezii au greşit strategic nefăcând concesii la începutul negocierilor"

China a realizat o greşeală strategică fundamentală nefăcând concesii la începutul negocierilor comerciale cu Statele Unite, precum Mexicul şi Canada în negocierile pentru noul NAFTA, iar acum atât Beijingul, cât şi Washingtonul s-au izolat politic ajungând într-o poziţie din care este mult mai dificil să ajungă la un tratat comercial bilateral, consideră Mohamed El-Erian, strateg-şef la Allianz.

Acesta a declarat, într-un interviu pentru CNBC: "Cel mai bun scenariu la care putem spera este nu o pace, ci un acord de încetare a focului. Iar ceea ce am văzut (recent) este un armistiţiu. Chiar şi piaţa titlurilor (americane) de stat a devenit plină de nervozitate, în aşa fel încât ne arată că acum ne lipseşte nu doar ancora fundamentalelor economice, care ne lipseşte de altfel de ceva timp, dar ne lipseşte şi ancora băncilor centrale".

Investitorii nu mai au încredere în abilitatea băncilor centrale de a reprima volatilitatea, este de părere El-Erian, care susţine că pieţele financiare americane vor intra într-un nou regim în care pieţele vor deveni sensibile la orice mic semnal cu privire la războiul comercial dintre Statele Unite şi China.

El consideră că un simplu armistiţiu între cele două ţări nu poate să ţină foarte mult: "Fundamental, în SUA, războiul comercial nu mai vizează doar economia, ci şi securitatea naţională. Iar, în China, este foarte dificil să se iasă din colţul în care s-au băgat singuri. Cu cât se lungeşte (ajungerea la un tratat), cu atât strategia se transformă în «hai să aşteptăm până la alegerile americane»".

Ieri, preşedintele american Donald Trump a declarat că Beijing-ul este pregătit să revină la masa negocierilor şi că Statele Unite şi China vor reîncepe să poarte discuţii pentru încheierea disputei. Potrivit preşedintelui american, care a consemnat astfel o nouă schimbare completă de poziţie în problema comercială cu China, oficiali chinezi au telefonat reprezentanţilor comerţului din Statele Unite propunându-le să revină la masa negocierilor.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane şi unul dintre negociatorii de rang înalt ai Washingtonului, a confirmat totuşi convorbirea fără să precizeze cu cine au fost purtate dis-cuţiile, deşi potrivit surselor din presa americană el nu a participat direct la convorbirea telefonică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a reiterat ieri o declaraţie făcută luni prin care punea în dubiu convorbirea dintre negociatori, acesta spunând că nu are cunoştinţe despre vreo discuţie purtată recent între cele două părţi.

Cel mai probabil scenariu prevede că discuţiile dintre cele două echipe de negociatori au avut loc la nivelul func-ţionarilor tehnici, cei care negociază cadrul detaliat al textului dar care nu au mandat să ia decizii.

Analist chinez: "Schimbările de poziţie ale lui Trump provoacă şi mai multă neîncredere la Beijing"

Mai mult, un reportaj Bloomberg care citează oficiali chinezi ridică întrebări cu privire la credibilitatea lui Trump de a respecta o eventuală înţelegere comercială, în special după semnalele care au provocat confuzie în ultimele zile.

Foarte puţini negociatori ai Beijingului văd posibilă o înţelegere comercială înainte de alegerile americane din 2020, au spus aceştia pentru sursa citată, în parte pentru că preşedintele Xi Jingping nu poate semna un acord pe care Trump ar putea să-l încalce, eventual.

Nu trebuie uitat că Statele Unite au făcut presiuni pentru un mecanism de implementare a tratatului pe care, potrivit lui Kevin Rudd, administraţia comunistă chineză nu poate să-l accepte la nivel politic, din moment ce îl consideră drept un aşa-numit "tratat inegal", asemenea tratatelor semnate de ultima dinastie imperială chineză, dinastia Qing, cu imperiile europene în urma pierderii Războaielor Opiului, ce au dus efectiv la dezintegrarea Chinei imperiale.

"Schimbările de poziţie ale lui Trump provoacă şi mai multă neîncredere (la Beijing)", este de părere şi Tao Dong, vice-preşedinte în China la Credit Suisse Private Banking din Hong Kong, care adaugă că noua dinamică "face o rezoluţie rapidă aproape imposibilă".

În orice caz, în ceea ce priveşte tendinţa companiilor americane de a-şi diversifica sursele de aprovizionare pentru a evita tarifele pe importurile chineze, Mohamed El-Erian spune: "Nu este uşor să-şi reconstruiască lanţuri de aprovizionare pe care le-au configurat în decenii, deci va dura o perioadă, dar va fi foarte dificil să nu vedem o reconfigurare semnificativă a lanţurilor globale de aprovizionare".

La rândul său, Tim Stratford, preşedintele Camerei Americane de Comerţ în China şi fost asistent al reprezentantului pentru comerţ al SUA, spune că o decuplare graduală a celor două economii are loc de facto pentru că societăţile americane sunt nevoite să-şi facă "planuri alternative" în mediul incert din prezent.

Eforturile administraţiei americane de decuplare a celor mai mari două economii ale lumii sunt evidente în condiţiile în care Trump a cerut pe Twitter companiilor americane să înceapă să-şi caute alternative la afacerile din China.

Potrivit surselor chineze ale Bloomberg, ca răspuns la prelungirea războiului comercial, Beijingul ar avea de gând să pună companiile americane pe o listă a entităţilor "care nu sunt de încredere" şi să continue măsurile de stimulare a economiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In opinia mea oricate concesii ar fi facut China,SUA nu ar fi fost multumita.Greseala strategica facuta de China a fost impunerea unor restrictii cetatenilor din Hong Kong ,proiectul de lege de extradare ,ceea ce a permis SUA sa tulbure apele in asemenea masura incat cetatenii din Hong Kong il ridica in slavi pe Trump . Este scanteia pe care o astepta SUA.,Este adevarat ca o tara cu o asemenea populatie precum China nu poate fi tinuta unita decat folosind anumite legi,mai dure,insa Hong Kongul,Taiwanul sunt regiuni mai specifice.Dupa ce o sa termine cu Hong Kongul ,SUA o sa se indrepte spre Taiwan.In Taiwan sunt majoritari cetateni chinezi.Sunt legati de China prin sange,cultura, se casatoresc intre ei ,ceea ce nu este putin.De ce sa cuceresti cu arme cand poti folosi miere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb