Analiştii recomandă păstrarea acţiunilor "SNP Petrom" pe termen lung

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2004

Rezumat din raportul de analiză realizat de "Intercapital Invest" asupra companiei "SNP Petrom"

Intrarea OMV în acţionariatul "SNP Petrom" oferă societăţii prilejul să facă saltul de care are nevoie la nivel de strategii şi management, salt ce ar putea duce la valorificarea rezervei de profitabilitate a societăţii. Fără îndoială că preluarea "Petrom" de către OMV este benefică pentru societate. Ca parte a unui grup puternic la nivel european, societăţii i se deschid noi perspective: accesul pe pieţele externe s-ar putea dezvolta, ineficienţele operaţionale determinate de unele active uzate fizic şi moral sau de numărul prea ridicat de angajaţi s-ar putea diminua, iar integrarea operaţiunilor cu cele ale OMV ar putea duce la reducerea unor cheltuieli. Însă, la momentul la care OMV va deveni acţionar majoritar, interesele sale ar putea fi uşor diferite de cele ale acţionarilor mai mici ai "Petrom".

OMV va gîndi la nivel de grup, iar "Petrom" va fi un element al unei strategii la nivel global; investitorii în acţiuni SNP vor aştepta rezultate directe de la investiţia lor în societate.

Preluarea "Petrom" de către OMV reprezintă un eveniment major pentru ambele societăţi: pe de o parte "Petrom" va trece printr-un proces de restructurare şi repoziţionare în concordanţă cu strategiile noului său acţionar majoritar. Pe de altă parte, această preluare este cea mai mare din istoria OMV, iar grupul austriac va trebui să integreze cu succes operaţiunile "Petrom" în activitatea şi strategia sa. Nu trebuie uitat nici interesul strategic al statului în "Petrom", în condiţiile în care acesta rămîne cu o deţinere majoră de acţiuni şi va avea un cuvînt de spus în formularea strategiei viitoare a societăţii.

Sindicatul angajaţilor "Petrom" este unul dintre cele mai puternice şi bine organizate din ţară, iar interesele acestuia ar putea să nu fie identice cu cele ale noului proprietar, în condiţiile în care numărul de angajaţi ai "Petrom" este mai mare decît media la nivel mondial. Aceste elemente măresc incertitudinea cu privire la evoluţia şi perspectivele viitoare ale investiţiei în "Petrom". Orice schimbare de asemenea amploare în viaţa unei societăţi duce la schimbări majore atît în evoluţia, cît şi în perspectivele acţiunilor sale pe piaţă. Să ne amintim numai de societăţi mari, precum "Dacia" Piteşti, "Combinatul Siderurgic Sidex" Galaţi, "Romcim", "Romcif", "Combinatul Siderurgic Reşiţa", "Tepro" Iaşi, "Banca Agricolă" sau "Banca Română pentru Dezvoltare", cu evoluţii foarte diverse după privatizare şi cu randamente pentru investitori, de asemenea foarte diverse.

În primul rînd, rămîne de văzut în ce condiţii se va efectua majorarea de capital. Este posibil ca aceasta să nu producă surprize deosebite. Preţul pe acţiune plătit de OMV nu mai este o necunoscută, iar majorarea de capital s-ar putea face la un preţ egal sau puţin mai mic, astfel că eventualul cîştig din această operaţiune este incert. Mai departe rămîne de văzut care vor fi intenţiile viitorului acţionar majoritar: în primul rînd nu putem decît spera că acţiunile "Petrom" vor rămîne la cota bursei şi că OMV nu va decide delistarea acestora; în acest caz este demnă de luat în calcul şi posibilitatea unei oferte publice pentru delistare, deşi, ţinînd cont de poziţia de vedetă a SNP la bursă, OMV ar face o greşeală dacă va alege soluţia delistării, această variantă fiind improbabilă. Mai importante, însă, sînt performanţele economico-financiare viitoare ale "Petrom". Este clar că la un moment dat, în viitor, acestea vor fi semnificativ mai bune decît în prezent, iar ratele de profitabilitate se vor apropia de cele ale OMV. Însă, pe termen scurt, în următorii cîţiva ani, costurile eficientizării şi integrării "Petrom" cu sistemele OMV vor afecta în continuare profitabilitatea. Sînt puţine şanse ca, pe termen scurt, indicele P/E (preţ acţiune/profit pe acţiune) al "Petrom" să se amelioreze semnificativ şi să ajungă la un nivel care să facă din "Petrom" o acţiune bună de cumpărat pe termen scurt. În mometul de faţă P/E este de peste 60, ceea ce înseamnă foarte mult la preţurile de piaţă actuale.

Chiar dacă gradul de capitalizare a societăţii şi valoarea contabilă a acţiunilor sale sînt atractive, în final, valoarea unei companii este dată de fluxurile viitoare de numerar şi de profituri pe care aceasta le va genera. În cazul "Petrom", parametri acestor fluxuri sînt incerţi, iar pe termen scurt, aşteptările din această direcţie nu pot fi foarte mari. Desigur, aceste elemente depind foarte mult de strategia OMV şi, pînă la urmă, nivelul profiturilor "Petrom", atît pe termen scurt, cît şi pe termen lung, va fi determinat de această strategie.

Dividendele acordate de societate nu vor fi mari

Faţă de profitul bugetat pe anul în curs şi ţinînd cont de majorarea de capital, estimăm un dividend în jurul a 20 lei/acţiune, reprezentînd un randament sub 1% pe an, deci nesemnificativ din acest punct de vedere; ţinînd cont de profilul societăţii, majorări de capital care să aducă profituri investitorilor sînt iarăşi puţin probabile, dacă mergem pe ideea că majorarea de capital pentru creşterea cotei OMV se va face în parametri cunoscuţi, fără surprize majore. În aceste condiţii, singura sursă de cîştig pentru investitori rămîne creşterea cursului acţiunilor. Preţurile actuale ale "Petrom" sînt supraevaluate puternic, dacă ne uităm la indicatorul P/E, dar uşor subevaluate, dacă ne uităm la indicatorul P/B (preţ/valoare contabilă). Adevărul este probabil undeva la mijloc, dar considerăm că, pe termen scurt, în perioada de restructurare a companiei, din punct de vedere fundamental acţiunile SNP rămîn supraevaluate la preţurile curente. Pe termen mediu şi lung, lucrurile sînt incerte, însă există toate premisele ca indicatorii financiari ai "Petrom" să se îmbunătăţească semnificativ, iar societatea să arate mai atractiv din punct de vedere fundamental.

Din punct de vedere al analizei tehnice, cursul acţiunilor "Petrom" se înscrie într-un model destul de important pentru evoluţia viitoare a acestora.

În săptămînile ce urmează rămîne de văzut care va direcţia în care va evolua mai departe cursul pe termen scurt: fie o direcţie ascendentă, prin străpungerea pragului de rezistenţă, fie una descendentă, prin străpungerea pragului suport. Pe termen lung, punctul de inflexiune pe care îl formează graficul acum poate semnifica fie doar o scurtă pauză în trendul general crescător al acţiunilor "Petrom", fie o schimbare majoră de trend pentru lunile care vin.

În piaţă, acţiunile SNP primesc o susţinere importantă, iar preţurile se menţin la niveluri ridicate. Prin prisma structurii ordinelor de cumpărare existente la BVB, interesul pentru aceste acţiuni (sau pentru menţinerea preţului la nivele actuale) se menţine ridicat la acest moment. Evoluţia viitoare a acţiunilor "Petrom" trebuie privită şi ţinînd cont de perspectivele generale ale Bursei de Valori bucureştene. Aderarea României la Uniunea Europeană, corelată cu randamentele foarte bune obţinute la BVB în ultimii ani, vor atrage atenţia unui număr din ce în ce mai mare de investitori străini în perioada imediat următoare. Performanţele bune ale bursei şi prezentarea acestora în presă sau prin diverse canale vor atrage atenţia şi unui număr în creştere de investitori români. Acest interes crescut va fi direcţionat în principal către vedetele bursei (între care "Petrom" ocupă un loc de frunte din punct de vedere al lichidităţii şi performanţelor istorice) şi va determina o cerere în creştere pentru titlurile operatorului petrolier. În concluzie, "Petrom" trebuie să rămînă în atenţia investitorilor ca investiţie de portofoliu pe termen lung. Într-un termen de 3-5 ani, după o perioadă obligatorie de restructurare şi repoziţionare (şi fără a neglija incertitudinea intenţiilor viitoare ale OMV), "Petrom" ar putea deveni o componentă obligatorie a oricărui portofoliu diversificat de acţiuni pe piaţa românească, şi ar putea continua să aducă satisfacţii investitorilor, în ciuda preţurilor ridicate înregistrate în prezent. Pe termen scurt şi mediu, incertitudinea este mai mare, şi implicit riscurile sînt mai mari. Pe măsura trecerii timpului şi a clarificării intenţiilor noului acţionar, incertitudinea va dispărea iar riscurile se vor diminua. Recomandarea noastră este urmărirea în continuare cu atenţie a evoluţiei acţiunilor SNP şi a performanţelor viitoare ale societăţii.

NOTA :

Informaţiile cuprinse în acest raport nu reprezintă recomandări de cumpărare sau vînzare a valorilor mobiliare prezentate, ci oferă informaţii şi opinii care să faciliteze luarea unei decizii în mod independent de către fiecare investitor în parte. "Intercapital Invest" şi angajaţii săi pot deţine valori mobiliare prezentate în acest raport şi/sau avea raporturi contractuale cu emitenţii prezentaţi în raport. Este recomandabil ca o decizie de investire să fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb